Campagne New Yorkse metro tegen ‘man spreading’

Campagne New Yorkse metro tegen ‘man spreading’ In de nagenoeg altijd volle New Yorkse metro is het vaak moeilijk een zitplaats te bemachtigen, met name tijdens de spits. Mannen die dan ook nog wijdbeens zitten nemen niet zelden één of zelfs meerdere zitplaatsen in en voor veel medepassagiers is dit een doorn in het oog. De MTA, het vervoersbedrijf, is een speciale campagne in de metro´s begonnen om mannen hierop attent te maken met de bedoeling hun publieke zithouding te verbeteren.

Meneer Wijdbeens in de New Yorkse metro

Het aantal reizigers in de metro van New York City neemt nog steeds toe. Elke dag maken meer dan zes miljoen mensen gebruik van de metro. De MTA is, behalve voor de metro, ook verantwoordelijk voor het netwerk van trein- en busvervoer dat gezamenlijk meer dan twee miljard mensen per jaar vervoert.

Man spreading is typisch mannengedrag

‘Man spreading’ is, de naam zegt het al, typisch mannengedrag. Vrouwen zie je niet vaak met de benen wijd in het openbaar vervoer zitten, of met hun voet op de knie, die andere ruimte-innemende houding. Mogelijk zijn mannen gewend om een groter beslag te leggen op de publieke ruimte dan vrouwen.

Man spreading in metro New York

In de metro in New York is het met name tijdens de spits vaak moeilijk een zitplaats te bemachtigen. De MTA (Metropolitan Transportation Authority), het bedrijf dat zorgt voor het openbaar vervoer in New York, is eind 2014 een campagne begonnen om de ‘metro-etiquette’ te waarborgen door het zogeheten ‘man spreading’ tegen te gaan, oftewel om mannen zich ervan bewust te maken dat ze door hun wijdbeense zithouding niet zelden twee of zelfs drie zitplaatsen innemen. Door middel van allerlei posters in de metro’s worden mannen aangespoord ‘een beetje minder van zichzelf te delen en de benen bij elkaar te houden’.

Campagne geeft aanleiding tot grappen
In de metro is het doorgaans al druk genoeg waardoor je het niet kunt maken meer ruimte in te nemen dan nodig is. Rugtassen doe je ook af en zet je op de grond neer. Vooral vrouwen voeren al langere tijd campagne tegen ‘man spreading’ en worden nu dus gesteund door de MTA die zich tevens realiseert dat hun pogingen niet door iedereen serieus zullen worden genomen en aanleiding kunnen zijn tot grappen.

Wijdbeense houding ondanks grote drukte in metro
Ondanks die drukte nemen sommige reizigers, meestal mannen, door hun wijdbeense zithouding meer ruimte in dan nodig is. Blijkbaar zijn ze zich hier niet van bewust, helemaal niet als het om ‘biologische redenen’ is (om het zaakje koel te houden), maar het kan ook zijn dat ze zich er niet druk over maken. In de Engelse taal wordt dit ‘man spreading’ genoemd, de gewoonte van mannen om met hun benen, in een V-vorm, uit elkaar te zitten.

We hebben al zo weinig ruimte

De campagnevoerders tegen dit verschijnsel maakten in de metro foto’s van ‘man spreading’ en plaatsten die op blogs en social media om hierop de aandacht te vestigen. Soms werden hierbij teksten geplaatst als ‘Waarom zitten jullie met de benen uit elkaar?’ of ‘Is het pijnlijk om de knieën tegen elkaar te houden?’

De campagnevoerders krijgen officiële steun. De MTA komt met een serie campagnes om mannen aan te moedigen ‘een beetje minder van hun zelf te delen’. Op één van die advertenties staat, enigszins amicaal: ‘Dude, stop the spread please. It’s a space issue’ (vrij vertaald: ‘Hé kerel, doe die benen bij elkaar, we hebben al zo weinig ruimte’).

In meerdere grote steden

New York staat hierin niet alleen. In april 2014 is in Turkije een vergelijkbare campagne opgezet gericht op mannen om in de metro hun benen bij elkaar te houden. Ook hier hadden vrouwen het initiatief genomen via onder andere Twitter en het plaatsen van foto’s van verschillende ‘Meneren Wijdbeens’ met passende bijschriften. Maar ook in Parijs en Tokyo zijn diverse campagnes gevoerd om het gedrag in het algemeen van de reizigers te beteren.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay

Franse campagne metro Parijs

Volgens de in de metro van Parijs gebruikte tekst ‘is het spreiden van de benen niet nodig maar verdient het de voorkeur de benen bij elkaar te houden; de testikels zijn niet van kristal en zullen niet exploderen; er blijft meer ruimte over voor je buren en ze hoeven zich niet te storen aan jouw zichtbare vervuiling’.

Als niets helpt

Mochten de diverse campagnes uiteindelijk niet hebben geholpen en je wordt geconfronteerd met plaatsgebrek dan zou een oplossing kunnen zijn om naast zo’n wijdbeens zittende man plaats te nemen en met jouw knie de zijne zacht aan te raken. Grote kans dat de man zich dan ongemakkelijk gaat voelen en inschikt.
© 2014 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zeven klassieke wereldwonderen: Kolossus van RhodosIn de tijd van de oude Grieken was er een aantal bouwwerken op de wereld waar mensen respect voor hadden. Het waren bouw…
Vervoer in New York City: busVervoer in New York City: busWie aan New Yorks vervoer denkt, denkt aan de metro, maar een bezoeker aan de stad zal verbaasd zijn over het aantal bus…
Hoe werkt de OV-chipkaartHoe werkt de OV-chipkaartDe OV-chipkaart is straks het universele vervoersbewijs voor alle openbaar vervoer in Nederland. Wie met bus, tram, trei…
New York - ManhattanThe City of New York (New York, NYC) is de grootste stad van de Verenigde Staten. Het ligt in de staat New York. Het is…

Gezellige oudejaarsavondGezellige oudejaarsavondOudejaarsavond wordt door de een heel uitgebreid gevierd en de ander doet er nauwelijks wat aan. Ieder bepaald het door…
Stop vies, ongepast, ergelijk en ander asociaal gedragStop vies, ongepast, ergelijk en ander asociaal gedragWe leven in een overvol land waar we rekening met anderen horen te houden en verdraagzaamheid moeten tonen. De meesten v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Metropolitan Transportation Authority
  • http://nos.nl/artikel/2010067-campagne-tegen-wijdbeens-zitten-in-metro-new-york.html
  • http://www.nrc.nl/nieuws/2014/12/21/hee-mannen-in-de-new-yorkse-metros-doe-die-benen-eens-bij-elkaar/
  • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pixabay
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 08-12-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.