Cyberpesten, een schaduwzijde van het internet

Internet is niet meer weg te denken in onze hedendaagse maatschappij en heeft een onschatbare waarde maar helaas zijn er ook nadelen. Eén hiervan is het cyberpesten. Helemaal uitbannen zal heel moeilijk zijn maar zowel als ouder of van school uit kan je je kind raad en tips geven om de kans om in aanraking te komen met pestgedrag op het net te minimaliseren. Het sociale netwerk "Facebook" heeft het Bullying Prevention Center gelanceerd. Het is gericht naar de gebruikers om elkaar te helpen als er pestgedrag optreedt. Zowel via multimedia als in het dagelijkse leven. Ongeveer de helft van de leden van Facebook zijn tussen de 13 en de 19 jaar. Hiervan werd 1/3 reeds slachtoffer van pesterijen.
Pesterijen kunnen zware gevolgen hebben. Veel kinderen krijgen af te rekenen met leerproblemen en hebben het mentaal moeilijk. In uiterste gevallen kan dit zelfs een aanleiding zijn tot zelfmoord.

Kenmerken van cyberpesten

  • Deze manier van pesten gebeurt vaak op een anonieme manier. Dankzij de anonimiteit geeft het de dader een gevoel van veiligheid.
  • Het slachtoffer voelt zich daarentegen heel onveilig. Hij kan immers overal worden bereikt.
  • Cyberpesten is een vorm die verder gaat dan het gewone pesten. Grenzen worden verlegd aangezien er geen direct contact is tussen het slachtoffer en de dader.
  • Cyberpesten is iets wat vaak blijft bestaan. Foto's die worden gepubliceerd blijven meestal op het internet circuleren voor onbepaalde duur.

Blijft het cyberpesten een lange tijd aanhouden en wordt er gebruikt gemaakt van foto's en filmpjes dan spreekt men al van "cyberstalking".

Machteloos

Wat allemaal op een netwerksite als Facebook gebeurt is moeilijk te achterhalen. Jammer genoeg wordt er via deze weg veel misbruik gemaakt. Pesterijen, intimidatie, versturen van foto's en bedreigingen zijn niet vreemd. Zowel de ouders als school staan soms machteloos. Er bestaan talloze programma's en filters om webpagina's te blokkeren maar kinderen zijn zodanig vindingrijk dat ze dit dikwijls weten te omzeilen.

Wat kan je als ouder doen?

Maak afspraken met je kind en praat over wat ze doen op het internet. Het is niet makkelijk om kinderen te controleren wanneer ze gebruik maken van een netwerksite. Het is daarom moeilijk om die pesterijen te stoppen. Vele jongeren zien het verschil niet tussen fantasie en realiteit.

  • Deel nooit privégegevens, zoals naam, adres, telefoonnummer of de naam van je school.
  • Zorg dat zo weinig mogelijk mensen je profiel zien. Maak het alleen zichtbaar voor je vrienden.
  • Accepteer niet zomaar iedereen als vriend maar alleen mensen die je goed kent.
  • Verzin een goede "nickname".•Verzin (samen) een goede nickname
  • Plaats geen foto's waar je gezicht herkenbaar op is.
  • Verwijder personen die je niet kent uit je vriendenlijst.
  • Geef NOOIT je wachtwoord door aan mensen. Ook niet je "beste vriend(in)".
  • Blokkeer personen die je lastig vallen.
  • Reageer nooit op filmpjes.

Hulp

Facebook wil ook zijn steentje bijdragen. Ze hebben een site ontwikkeld met het oog op informatie geven aan personen wanneer ze het nodig hebben. Er wordt doorverwezen naar deze site als er pestgedrag gemeld wordt. Voor de site hebben ontwikkelaars van Facebook en partners bij het Yale Center for Emotional Intelligence drie jaar lang samengewerkt. Het is de bedoeling van de makers van deze sociale netwerksite om de gebruiker Facebook als iets prettigs te laten beschouwen.

Het is niet zomaar een site. Er is goed over nagedacht en er is gebruik gemaakt van heel wat wetenschappelijke kennis, vooral ook op het gebied van kinderen. Zoals reeds gezegd maken tieners een groot deel uit van de Facebookgebruikers en zijn zij ook de "zwakste" en meest "beïnvloedbare" gebruikers. Op deze site zijn ook hulpmiddelen, advies, voorbeeldconversaties e.d. te vinden om tieners te leren hoe ze moeten omgaan en reageren op pestgedrag zowel online als buitenshuis.

Dit site wordt door Facebook in meerdere talen uitgebracht en nu ook in het Nederlands.

Wil je zelf aangifte doen van cyberpesten dan kan je dit doen via www.vraaghetdepolitie.nl. Kinderen die iets vervelends meemaken online zoals pesten of het krijgen van bedreigingen kunnen terecht voor hulp op o.a. www.meldknop.nl. Ook ouders of leerkrachten die raad willen kunnen terecht op http://mijnkindonline.nl/
© 2014 - 2024 Cindydb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is er een manier om pesten te verminderen?Is er een manier om pesten te verminderen?We worden geregeld geconfronteerd met nieuwsberichten over jongeren die zelfmoord plegen vanwege structureel pesten. Pes…
Cyberpesten: onderzoek over online pesten en gepest wordenCyberpesten: onderzoek over online pesten en gepest wordenPesten is bekend gedrag dat je overal tegenkomt: op school, op de werkvloer en tegenwoordig ook online. Vrijwel iedereen…
Wat te doen tegen cyberpesten?Wat te doen tegen cyberpesten?Cyberpesten betekent digitaal of online pesten. Dit gebeurt via een smartphone, tablet en computer. Ongeveer één op de t…
Wat kun je doen om pesten bij kinderen aan te pakkenWat kun je doen om pesten bij kinderen aan te pakkenPesten gebeurt niet alleen door lichamelijk geweld. De meeste gevallen van pesten gebeuren door schelden, vloeken of uit…

Weetjes over reclameWeetjes over reclameReclame vinden we overal. Reclame is big business. Je ziet reclame op televisie tijdens je favoriete film of serie, je z…
Sociale contacten voorkomen isolatieSociale contacten voorkomen isolatieMensen hebben sociale contacten nodig om zichzelf te kunnen ontwikkelen. Correcties maar ook bevestigingen door vrienden…
Cindydb (8 artikelen)
Gepubliceerd: 04-06-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.