Omgaan met pesten - Tips tegen pesten

Omgaan met pesten - Tips tegen pesten Gepest worden is niet leuk en omgaan met pesten is niet gemakkelijk. Pesten komt helaas overal voor: op school, op het werk of in de bus. Pesters kunnen verschillende redenen hebben om iemand te pesten. Zo willen ze zichzelf beter voelen, zijn ze jaloers of willen ze populair worden bij anderen. Hoe moeilijk het soms ook is, je moet beseffen dat het niet aan jou ligt. Je mag trots zijn op wie je bent en wat je kunt. Omdat omgaan met pesten toch lastig blijft, kunnen onderstaande tips je helpen.

Wat voor pester?

Ga na met wat voor pester je te maken hebt. Hoe gedraagt hij zich bij anderen en hoe reageert hij in bepaalde situaties. We kunnen een aantal type pesters onderscheiden:
  • Fysieke pesters: deze slaan of schoppen het slachtoffer of maken zijn of haar eigendommen kapot. Dit type pester is het makkelijkst te herkennen, omdat zijn manier van pesten niet subtiel is. Ze vallen op door hun gedrag en naar mate ze ouder worden zullen ze ook agressiever worden.
  • Verbale pesters: deze pesters gebruiken woorden om hun slachtoffers naar beneden te halen. Dit kan bestaan uit uitschelden of het maken van discriminerende opmerkingen. Zijn pestgedrag is snel en to-the-point. Verbaal pesten kan soms meer sporen achterlaten dan fysiek pesten.
  • Relationele pesters: deze pesters proberen hun klasgenoten of collega's te overtuigen om anderen te negeren of buiten te sluiten. Het kan ontstaan wanneer kinderen nare roddels over een ander verspreiden of deze buitensluiten van de groep.
  • Cyberpesters: dit is een vrij nieuw fenomeen, maar een cyberpester pest zijn slachtoffers via sociale media, chat of mail. Hierbij kan de pester bedreigende of kwetsende berichten of foto's sturen naar het slachtoffer.

Negeer ze

Het negeren van de pester is makkelijk gezegd dan gedaan. Toch kan het helpen om ze op school en in andere situaties te vermijden. Neem een andere route naar huis. Immers, als ze je niet kunnen vinden, kunnen ze je ook niet pesten. Maak het echter niet te opvallend dat je ze negeert. Pesters voelen dit aan en dit kan resulteren in juist meer gepest worden. Uiteraard is dit geen oplossing voor de lange termijn, maar op korte termijn kan het je zeker helpen.

Reageer niet of zo min mogelijk

Wanneer je gepest wordt, probeer er dan zo min mogelijk op te reageren. Pesters lokken namelijk graag een reactie uit bij hun slachtoffers. Laat niet zien dat je gekwetst wordt of dat je je ongemakkelijk voelt in de situatie. Wanneer je laat zien dat het je pijn doet, heb je juist kans dat ze meer en vaker gaan pesten. Als je gepest wordt, probeer dan rustig van ze weg te lopen. Laat zien dat het je niks doet en loop met opgeheven hoofd van de plek weg.

Gebruik geen zelfspot

Probeer geen grapjes te maken over jezelf om te bewijzen dat de pesters je niet kunnen kwetsen. Ze zullen het alleen maar leuk vinden en er verder op ingaan om je naar beneden te halen.

Geef de pester aan

Als je op school wordt gepest, praat dan eens met een docent. Laat weten dat je gepest wordt en vertel wat ze doen. Het kan zijn dat de docent geen weet heeft van de situatie. Wellicht doet je school zelf ook onderzoek naar pesten. Als dat zo is, geef dan zo eerlijk mogelijk antwoord op de vragen. Ze stellen dit soort vragen niet voor niks en kunnen je juist verder helpen.

Doe een cursus

Wanneer je het idee hebt dat je niet opgewassen bent tegen de pesters, overweeg dan eens om bijvoorbeeld een weerbaarheidstraining of zelfverdedigingscursus te doen. Hier leer je voor je zelf op te komen en zo kom je sterker in je schoenen te staan. Misschien worden deze trainingen zelfs op je eigen school aangeboden. Informeer hiervoor bij een docent.

Het ligt niet aan jou

Hoe moeilijk het soms ook is om te geloven, dat je gepest wordt, ligt niet aan jou. Wellicht vindt de pester dat je anders bent, omdat je een bril draagt of uit het buitenland komt. Je moet goed beseffen dat mensen in zoveel verschillende soorten komen en dat is juist wat je uniek maakt. Als iedereen hetzelfde zou zijn, zou de wereld ook maar saai zijn.
© 2013 - 2024 Anna1985, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pesten veroorzaakt blijvende schadePesten veroorzaakt blijvende schadeIn de hoogste klassen van de basisschool en op de middelbare school worden kinderen vaak gepest. Dit kan de gepeste kind…
Hoe herken je of je kind gepest wordt?Een gepest kind draagt de littekens van het pesten bijna altijd met zich mee. Pesten moet stoppen en ouders hebben hier…
Pesten - Tips om het te voorkomenPesten is een vervelende gedragsvorm waar veel kinderen op jonge leeftijd (basischool) mee te maken krijgen. Kinderen va…
Pesten, wat doet dit met een kindPesten, sommige kinderen doen dit om erbij te horen, maar zij denken er niet aan wat dit kan doen met het kind dat gepes…

Belang van vertrouwenmijn kijk opBelang van vertrouwenSommige mensen vertrouwen andere mensen vrijwel blindelings en andere mensen vertrouwen niemand. Uitgangspunten zijn voo…
Bronnen en referenties
  • Helpguide.org
  • Kidshealth.org
  • Wikihow.com
Anna1985 (28 artikelen)
Gepubliceerd: 09-12-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.