mijn kijk op

Belang van vertrouwen

Belang van vertrouwen Sommige mensen vertrouwen andere mensen vrijwel blindelings en andere mensen vertrouwen niemand. Uitgangspunten zijn voor beide partijen goed uit te leggen en toch maak je het jezelf een stuk gemakkelijker als je vertrouwen meer in je systeem kunt inbouwen, want continu over je schouder kijken is niet prettig. Spreekt voor zich dat je natuurlijk wel van logisch denken uit moet blijven gaan.

Betekenis

Strikt genomen zegt het woorden boek er dit over: "zich verlaten op" of "het geloof dat je op iemand kunt rekenen" of "op iets of iemand rekenen" of "het geloof in betrouwbaarheid van een persoon" of "geloven in de betrouwbaarheid van een persoon".

Balans tussen vertrouwen en wantrouwen

Feitelijk komen de teksten op hetzelfde neer en wordt er vanuit gegaan dat je als mens een ander mens durft te vertrouwen zonder “bewijs”. Bewijs is in deze een ietwat vreemd woord, maar je geeft zonder aantoonbaar iets, iets of iemand (mogelijk jezelf) in handen van die ander.
Het is niet meer een gevoel en/of een stukje ervaring wat maakt dat je dit vertrouwen iemand anders schenkt. Daarnaast heb je mensen die standaard uitgaan van vertrouwen, waar soms natuurlijk ook wel eens ge- of misbruik van gemaakt wordt.
Aan de andere kant is het heel vermoeiend om standaard van wantrouwen uit te gaan en dus is de balans vinden misschien nog wel het moeilijkste.

Vertrouwen als “vangnet”

Schiet met hagel en je vangt zeker wat en dat is wat een groep ondernemers doet. Het woord “vertrouwen” vinden we plots terug in kernwaarden of wordt in reclamecampagnes gebruikt. Aangezien deze altijd bij een bepaalde groep iets oplevert, zijn er zeker (potentiële) klanten die reageren.

Toch kunnen we ook rustig stellen dat in het “vertrouwen” richting ondernemers, behoorlijk de klad gekomen is. Immers, de ondernemende bankiers die je het vertrouwen moet geven dat men goed met je geld omgaat, hebben de voorbije jaren laten zien dat vertrouwen ook geschaad kan worden. Dat “vertrouwen” meer is dan een woord wat iets uit moet stralen, maar ook daadwerkelijk iets moet zijn wat echt en oprecht is. Het heeft zondermeer een deuk in het vertrouwen van menig mens opgeleverd en aangezien iedereen bankiert, weten we minimaal hoe het voelt om dat vertrouwen geschaad te zien worden.

Oprecht vertrouwen

Gelukkig is niet iedereen puur op eigen gewin uit en zijn er genoeg mensen die wel oprecht met vertrouwen omgaan. Alleen worden mensen, terecht, terughoudender als je de schandalen de revue ziet passeren. Met de regelmaat van de klok komt er ergens wel een journalist naar buiten die geconstateerd heeft dat er ten kosten van anderen, misbruik wordt gemaakt van mensen. Meestal gaat het over geld, want verrijken over de rug van een ander is nog steeds aan de orde van de dag.
Hoe kan je dan het kaf van het koren scheiden en niet direct van volledig wantrouwen uitgaan of zoals steeds meer mensen zeggen “ik wantrouw tenzij …. “. Maar ja, je kunt het even zo goed omdraaien, immers voor “ik vertrouw tenzij … “ is ook iets te zeggen.
De mensen die voor het laatste gaan, zijn de mensen die een poging doen om vertrouwen te combineren met alertheid. Dit zou wel eens een begin kunnen zijn.

Vertrouwen en toch alert zijn

Blindelings van vertrouwen uitgaan is helaas in deze wereld, zoals deze nu is ingericht, bijna onmogelijk. De groep mensen die nog voor eigen (geldelijk) gewin gaat, is te groot om te isoleren. Maar dat neemt niet weg dat als je van nature iemand bent die graag van vertrouwen uitgaat, het niet verkeerd is om dit vast te houden. Om nu te voorkomen dat je gerold wordt waar je bij staat, kan een alertheid toevoegen aan vertrouwen een zinvol aspect zijn.
Op deze wijze wantrouw je niet op voorhand iedereen, maar stap je ook niet naïef ergens in. Niet altijd eenvoudig, want wat je inborst is, ligt ook voor op de tong.

Communicatie

Communicatie is altijd belangrijk, maar zeker in trajecten waar je bijvoorbeeld als ondernemer alle “tegengoals” eerst moet wegwerken, is het belangrijk dat je duidelijk communiceert en er direct naar handelt. Vertrouwen komt bij veel mensen pas terug op het moment dat ze iets zien, iets ervaren waaruit ze op kunnen maken dat het vertrouwen terecht is. Waarbij je er vanuit moet gaan dat je 3 stappen vooruit zet, maar er zomaar weer 2 achteruit gezet kunnen worden. Een lang proces dus.

Tot slot

Met datgene wat allemaal heeft plaatsgevonden vanaf eind vorige eeuw, of eigenlijk wat naar buiten gekomen is, is het niet eenvoudig van de mens te vragen om altijd van vertrouwen uit te gaan. Het is een proces wat langzaam weer moet groeien, waarbij degenen die te wantrouwen zijn langzaam in de minderheid moeten komen. Al was het maar, omdat ze anders publiekelijk aan de schandpaal gaan. Beter zou het zijn als we langzaam veranderen in een volk wat als basis vertrouwen over en weer heeft … alleen lijkt die weg nog lang te gaan.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Test - Ben jij goed van vertrouwen?Test - Ben jij goed van vertrouwen?Vertrouwend in het leven staan en vertrouwen hebben in mensen is goed, maar kan soms ook tot teleurstelling leiden. Of t…
Vertrouwen: het belangrijkste kapitaal van een bankVertrouwen: het belangrijkste kapitaal van een bankZonder vertrouwen is een bank reddeloos verloren. Een bank kan op papier op basis van rationele cijfers nog zo gezond en…
Betekenis van de vertrouwensregel & de motie van wantrouwenBetekenis van de vertrouwensregel & de motie van wantrouwenDe vertrouwensregel is een belangrijke regel van ongeschreven staatsrecht. De vertrouwensregel houdt in dat de bewindsli…
Vertrouwen en angst in balansVertrouwen en angst in balansEr wordt wel eens gezegd: “Een mens lijdt het meest, door het lijden dat hij vreest.” en daar zit wel wat in. Een teveel…

Een kerstpakket rond kerst is een stukje waarderingEen kerstpakket rond kerst is een stukje waarderingOngeveer een week voor de kerst, is het kerstpakkettentijd. Veel werkgevers belonen hun werknemers dan met een kerstpakk…
Omgaan met pesten - Tips tegen pestenOmgaan met pesten - Tips tegen pestenGepest worden is niet leuk en omgaan met pesten is niet gemakkelijk. Pesten komt helaas overal voor: op school, op het w…
Bronnen en referenties
  • B. Richards – psycholoog / filosoof
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.