Bevolking en bevolkingsgroei Nederland
Nederland is een land met een landoppervlak van 33.883 km² waar 16.8 miljoen mensen wonen met meer dan 190 verschillende nationaliteiten. Dat is hoe het er nu voor staat in Nederland, maar hoe is de bevolking opgebouwd en wat zijn de prognoses voor de toekomst?
Bevolkingsopbouw naar leeftijd. Bron: cbs.nl
Bevolking naar leeftijd
In Nederland hebben we een totale bevolking van 16.8 miljoen mensen, van dit aantal is het ratio m/v = 0,98/1.00. De gemiddelde leeftijd die in Nederland wordt gehaald is voor mannen en vrouwen verschillend, voor mannen is dit 79.1 jaar en voor vrouwen 82.8 jaar. Deze bevolking kunnen we onderverdelen in verschillende leeftijdscategorieën waarbij de getallen als volgt zijn:
- 0-20: 3.8 miljoen
- 20-40: 4.1 miljoen
- 40-65: 5.9 miljoen
- 65-80: 2.2 miljoen
- 80+: 0.71 miljoen
De gemiddelde leeftijd in Nederland ligt rond de 40 jaar. Uit het plaatje is te zien dat er een grotere hoeveelheid mensen tussen de 40 en 70 jaar oud zijn dan jongere mensen, dit wordt ook wel de vergrijzing genoemd. Deze groep bereikt straks de pensioenleeftijd waardoor de jongere generatie deze financieel moet dragen, in onder andere de politiek zijn hier veel zorgen om. Dit is onder andere de reden geweest van het verhogen van de pensioenleeftijd van 65 naar 67
Bevolking naar afkomst
Van de Nederlandse bevolking is er 78,4% autochtoon, dit zijn diegene die in Nederland zijn geboren en twee in Nederland geboren ouders heeft, hiernaast wonen er in totaal 3.6 miljoen allochtonen in Nederland. Onder allochtoon wordt iemand verstaan die in het buitenland geboren is of waarvan een van de ouders in het buitenland geboren is. Onder de allochtone bevolking vinden wij de de volgende cijfers:
- Westers: 1.6 miljoen
- Marokko: 0.37 miljoen
- Antillen: 0.14 miljoen
- Suriname: 0.35 miljoen
- Turkije: 0.39 miljoen
- Overig: 0.73 miljoen
De afgelopen jaren is de immigratie naar Nederland zeer hoog vergeleken met andere jaren, ook is het opvallend dat er veel meer mensen emigreren. De landen waar de meeste Nederlanders heen gaan zijn Belgie, Duitsland en Groot-Brittannië. Ook zien we een groeiende stroom emigranten richting Zweden en andere Scandinavische landen trekken. De reden dat veel Nederlanders vertrekken is door het banentekort, maar ook door onvrede over de gang van zaken in Nederland.
Bevolkingsgroei
De bevolkingsgroei in Nederland neemt sinds de midden jaren 40, waar een explosieve groei (ook wel de babyboom genoemd) gezien werd, geleidelijk af. Het geboorteoverschot is in ieder geval sinds 1900 al niet meer zo laag geweest, in 2013 was dit overschot 30.096. Het geboorteoverschot is het aantal geboren kinderen min het aantal overledenen. Naast het geboorteoverschot tellen we de migranten ook op bij de groei, het saldo dat naar Nederland immigreert minus dat wat emigreert was in 2013 19.103. De prognoses voor de komende jaren volgens het CBS zijn dat tot ongeveer 2040 de populatie blijft groeien tot zo'n 17.8 miljoen mensen, maar dat vervolgens er meer mensen doodgaan dan geboren worden en zo de bevolkingsgroei zal stagneren. 2040 is nog ver weg, en de toekomst is zoals die altijd geweest is: onzeker.