1 Aprilgrappen op Waddeneiland Ameland

1 Aprilgrappen op Waddeneiland Ameland Op Ameland houden ze wel van een grap. Zo is er al eens een kluisje op het strand gedropt dat volgestort was met beton. Het loodzware ding werd gevonden door een jutter die al een rijke schat voor ogen zag. Het bleek bij opening dus beton te zijn en de kluis belandde in het juttersmuseum en Ameland kon lachen om het gebbetje. Met 1 april rollen de grappen het ene jaar van de lopende band en het andere jaar is het wat rustiger. Een goede grap wordt altijd wel gewaardeerd en een goede 1 aprilgrap is al helemaal leuk.

Aprilgrappen op Waddeneiland Ameland

Bijna elk jaar is het wel raak, grote en kleine grappen, hilarische en aardige. Grappen waar je om moet glimlachen en aprilgrappen waar je jaren later nog over verhaalt. Een selectie:

jaar grap plaats grappenmaker(s)
1 april 2017Groen licht in vuurtorenvuurtoren bij HollumGemeente Ameland
1 april 2017Nieuw verkeersbord: pas op voor sloopkogelHollumPersbureau Ameland
1 april 2016Ruiten op oogsterkteKringloopwinkelWadd'nShop
1 april 2015Stormschade vuurtorenvuurtoren bij HollumPersbureau Ameland
1 april 2015DrugsvondstSpeelstrand BallumKlaas Nagtegaal m.m.v. burgemeester Albert de Hoop
1 april 2015Nobeltje door melkleidingBallumBarend Nobel m.m.v. burgemeester Albert de Hoop
1 april 2014Witte maanHollum?
1 april 2014Ameland op driftHollumPersbureau Ameland
1 april 2012CrisisStrand paal 19Prankster
1 april 2011GrenspostHoge DiekPrankster
1 april 2009Amelandstalig office-pakketHollumPersbureau Ameland m.m.v. burgemeester Albert de Hoop
1 april 1985Monorail naar Ameland en SchiermonnikoogAmeland en SchiermonnikoogNieuwe Dockumer Courant
1 april 1963Volksdansers treden op in stadion EssenNesHeinz Volkert

Groen licht uit vuurtoren

2017

Gemeente Ameland installeert energiezuinig groen-blauw licht, dat geen vogels vertoort in hun trek. Het is onderdeel van Duurzaam Ameland. Op 1 april 2017 installeert Ameland dat licht ook op de vuurtoren. Het is niet alleen duurzaam, maar lijkt ook op het noorderlicht. De gemeente verwacht daardoor extra badgasten die naar de eigen Amelander aurora borealis komen kijken.

Pas op voor de sloopkogel / Bron: Persbureau AmelandPas op voor de sloopkogel / Bron: Persbureau Ameland

Nieuw verkeersbord

2017

Veilig Verkeer Nederland introduceert eind maart 2017 een nieuw verkeersbord: Pas op voor de laaghangende zon. Het moet mensen stimuleren een zonnebril op te zetten in de auto. Op Ameland is een variant van dit bord geplaatst op 1 april 2017: Pas op voor de sloopkogel. Vier huisjes dreigen onder de slopershamer te verdwijnen en het verkeer zou wel eens hinder kunnen krijgen van de sloopkogel. Parkeren op een belendend parkeerterrein wordt aanbevolen.

Ruiten op oogsterkte - 1 april!

2016

In 2016 bedenkt de baas van kringloopwinkel Wadd´nShop een aprilgrap. Hij biedt ruiten aan op oogsterkte. De ruiten zijn op oogsterkte leverbaar zodat men thuis nooit meer een bril of lenzen hoeft te dragen om buiten scherp te zien. "Ook leverbaar in glas en lood."

Stormschade voor vuurtoren

2015

In 2015 liep de vuurtoren zware stormschade op in de nacht van 31 maart op 1 april. Op die eerste april was de toren door de zware storm scheef gewaaid. Het wierp de vraag op of het gietijzeren gevaarte nog te redden was. De karakteristieke vuurtoren met rode en witte banen werd in 1880 gebouwd in opdracht van Koning Willem III en bestaat uit gietijzeren segmenten. Dat materiaal zou door de storm scheef zijn getrokken. Misschien moest de toren wel gedemonteerd worden, was de vrees. Direct gevaar voor de omwonenden was niet aan de orde al was voorzichtigheid geboden.

Bouwkundige inspecteurs zouden naar het eiland afreizen. Volgens het persbericht zouden die inspecteurs aan de Amelanders vragen om stand by te staan om eventueel de toren weer in zijn goede positie terug te duwen. De oproep voor assistentie zou op de morgen van de eerste april via een geluidswagen over het eiland schallen. Dat ging echter niet door, de stormschade bleek een aprilgrap.

Groen licht / Bron: Gemeente AmelandGroen licht / Bron: Gemeente Ameland
Vuurtoren scheef gewaaid / Bron: Persbureau AmelandVuurtoren scheef gewaaid / Bron: Persbureau Ameland
Nobeltje / Bron: Persbureau AmelandNobeltje / Bron: Persbureau Ameland

Drugs op speelstrand Ballum

2015

Amelander Klaas Nagtegaal en burgemeester Albert de Hoop reden op 1 april 2015 voor een inspectieronde over het strand bij Ballum, toen ze pakketjes met wit poeder op de vloedlijn ontdekten. Althans, zo wil het verhaal. Het zou om cocaïne gaan en Nagtegaal belde de pers, met het idee dat die het als scoop groot in het nieuws zou brengen.

De politie zat in het complot en die liet een waarschuwing uitgaan om de pakketjes vooral op het politiebureau af te leveren en zeker niet open te maken. Het was 1 april en behalve de melding van Nagtegaal en een in scene gezette foto werden er geen zakjes met wit poeder meer gevonden op het strand. Hoeveel mensen zijn gaan zoeken is niet bekend.

Nobeltje door de melkleiding

2015

Bedrijven gebruiken 1 april om extra aandacht voor hun bedrijf of product te genereren. Barend Nobel van Café Nobel, beroemd van het Nobeltje, sprong daar in 2015 op in. Nobel zou het Nobeltje als vanouds op het eiland willen gaan stoken en de oude melkleiding die onder de Waddenzee ligt willen gebruiken om het kostelijke vocht naar het vasteland te transporteren. Het bottelen zou dan in Holwerd kunnen gebeuren. Nobel zou samen gaan werken met Heineken wil het verhaal in maart 2015 en misschien gaat er ook wel bier door de leiding stromen, zodat het eiland nooit zonder dat gerstenat zit. De Misset Horeca bracht het bericht naar buiten. LOL.

Witte maan in het Amelander wapen

2014

In 2014 was er een grap met een mozaïek. In de bestrating van het Plantsoentje in Hollum is het wapen van Ameland in mozaïek geplaatst met geglazuurde straatsteentjes. Het wapen bestaat uit een maan en drie balken. Die maan is wit, maar in het mozaïek is dat met gele steentjes gedaan. Minder besmettelijk, was het idee. Plaatselijke historici en eilanders die hechten aan de echte kleuren van het wapen lieten van zich horen en maakten bezwaar tegen het geel. Op de eerste april van 2014 was de maan toch wit. Grappenmakers hadden een wit laken op het geel gedrapeerd, zodat de maan voor deze ene dag de kleur had zoals het hoort.

Toch een witte maan / Bron: Persbureau AmelandToch een witte maan / Bron: Persbureau Ameland
Ameland op drift / Bron: Google maps, bewerkt Persbureau AmelandAmeland op drift / Bron: Google maps, bewerkt Persbureau Ameland
Bron: Google MapsBron: Google Maps

Ameland op drift

2014

Er zou consternatie zijn ontstaan op het kantoor van MeteoGroup. Ze bestudeerden de satellietbeelden om het weerpraatje te kunnen voorbereiden en zagen toen dat Ameland was verschoven. Zoiets was nooit eerder gezien. Er komt wel eens een eiland bij (Bevende Berg) en er zijn eilanden die in zee verdwijnen of dreigen te verdwijnen (Kiribati en Mousini), maar verschuiven op deze manier was nieuw. Zeker voor de kust van Nederland, waar geen vulkanische activiteit is.

MeteoGroup belegde met Rijkswaterstaat op 1 april 2014 een informatiebijeenkomst op het gemeentehuis in Ballum, was het verhaal. Ook werd gevraagd vulkanisch gerommel te melden. Burgemeester Albert de Hoop had het tegenover de gemeenteraad een paar dagen eerder nog gezegd: “Het eiland zal wel op zijn plek blijven liggen.” En nu zat de gemeente met dit. Uiteindelijk bleek dat Ameland op zijn plek was blijven liggen. De verschuiving was een aprilgrap en de gemeenteraad en burgemeester gingen over tot de orde van de dag.

Bordje bij paal 19 / Bron: Pieter FaberBordje bij paal 19 / Bron: Pieter Faber

Prankster in actie

2012

De grappenmakersgroep Prankster heeft menig grap op zijn naam staan. Zoals die van 1 april 2012, waarbij de social media werden gebruikt om op te roepen naar het strand ver voorbij Buren, bij paal 19, te gaan. Daar zou iets heel spannends te beleven zijn. Je moest kilometers lopen om je nieuwsgierigheid te bevredigen en wat je dan vond was niet meer dan een paaltje met een bordje. Het was druk op het strand die dag.

Grenspost Hoge Diek

2011

Op 1 april 2011 kreeg Ameland een grenspost op de Hoge Diek, de dijk die tussen Ballum en Nes dwars over het eiland ligt en het in een oost en west verdeelt. Slagbomen en borden lieten zien dat je oost verliet en west binnenreed en vice versa. Er was zelfs een bordje dat verwees naar het grenswisselkantoor.

De dijk werd begin 20e eeuw door Waterschap Hollum-Ballum van Hollum tot aan de Zwanewatewaterduinen aangelegd. Waterschap Nes - Buren wilde niet meetalen en daarom werd de dijk niet naar het oosten doorgetrokken. Een paar jaar later kwamen ze tot inzicht, maar toen lag de Hoge Diek er al. De grenspost was een mooi uitgevoerde grap van Prankster.

Grenspost / Bron: Persbureau AmelandGrenspost / Bron: Persbureau Ameland
De politie kan er om lachen / Bron: Klaas NagtegaalDe politie kan er om lachen / Bron: Klaas Nagtegaal
'Drugs' op het strand / Bron: Klaas Nagtegaal'Drugs' op het strand / Bron: Klaas Nagtegaal

Amelandstalig office-pakket

2009

In 2009 was de introductie van het Amelandstalig office-pakket door Microsof de aprilgrap van het jaar. Amelanders konden op hun website Amelandse woorden invoegen. Home werd Thuus, sluiten werd slute, scrollen werd rôlle en zoeken werd soeke. Burgemeester Albert de Hoop zat in het complot van de door Persbureau Ameland uitgezette aprilgrap. Sommigen hadden meteen door dat het om een grap ging en anderen belden er een keer of drie achteraan, naar het persbureau en naar het gemeentehuis. Het maakte de grap alleen maar leuker.

In het echt komt dat office-pakket voor het taalgebiedje van het Amelands er echter niet. Microsoft introduceert ze wel voor kleine taalgebieden, maar Microsof wist bij voorbaat dat een Amelands office-pakket het niet zou halen. Voor de werkgroep om een en ander voor te bereiden meldden zich niet veel mensen, slechts één, maar door het rumoer en de publiciteit was de grap geslaagd.

Monorail naar Ameland en Schiermonnikoog

1985

De Nieuwe Dockumer Courant zorgde voor nogal wat opschudding door een artikel in de krant te publiceren over de plannen voor een monorail verbinding tussen Holwerd en Ameland en Lauwersoog en Schiermonnikoog. Het artikel kwam bedrieglijk serieus over en er werden al plannen gesmeed om een actiegroep op te richten. De twee gemeentehuizen kregen diverse telefoontjes van verontruste eilanders en personeel van Wagenborg begon te vrezen voor hun baan. Nieuwsblad van het Noorden tuinde er ook in en plaatse het bericht als waar. Deze krant plaatste de onthulling van de grap voortijdig toen, na verifiëren in Den Haag, bleek dat het Groninger dagblad erin was getuind. De Nieuwe Dockumer Courant haalde met z'n 1 aprilgrap het NOS-Journaal.

Volksdansoptreden in stadion Essen

1963

Heinz Volkert, leraar Duits op de Burgemeester Waldaschool in Nes op Ameland, zette de Amelander volksdansgroep op het verkeerde been door te doen alsof ze in het stadion van Essen mochten optreden. “Geld spielt keine Rolle!!!” zou hij als Duitse Herr Schmidt gezegd hebben. Het optreden zou op 1 april 1963 plaatsvinden. De volksdansers waren zeer vereerd, tot de datum tot hun doordrong en de leraar Duits werd ontmaskerd.

Arilgrappen op Ameland

Legenda
A. Volkadansoptreden in Essen stadion - 1963
B. Monorail - 1985
C. Microsof
D. Hoge Diek - 2011
E. Paal 19 - 2012
F. Wapen mozaïek - 2014
G. Nobel - 2015
H. Speelstrand Ballum - 2015
I. Vuurtoren - 2015
J. Kringloop - 2016
K. Sloopkogel - 2017
L. Vuurtoren - 2017

Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prankster Ameland - een groep grappenmakers op een eilandPrankster Ameland - een groep grappenmakers op een eilandAmeland had een actieve club die zich Prankster noemt. Ze bedachten elk jaar wel een grap, die ze op het eiland uitvoerd…
Een en al Boerderij - boek van dokter StraatsmarecensieEen en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaOense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cul…
Ballum – Dorp op Waddeneiland AmelandBallum – Dorp op Waddeneiland AmelandWaddeneiland Ameland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap…
Amelander Productenavond - streekproducten van het eilandAmelander Productenavond - streekproducten van het eilandDorpsbelang Hollum en Stichting Amelands Produkt organiseren in 2011 voor de eerste keer een Amelander Productenavond. R…

Help de vluchtelingen met VluchtelingenWerk NederlandHelp de vluchtelingen met VluchtelingenWerk NederlandEr zijn nog nooit zoveel mensen op de vlucht geweest tijdens de vluchtelingencrisis. Tientallen miljoenen mensen wereldw…
Billen bekeken: het achterwerk in kunst, mode, taalBillen bekeken: het achterwerk in kunst, mode, taalHet menselijke achterwerk is een wat heikel onderwerp. Enerzijds bewonderen we het, zoals via standbeelden, op schilderi…
Bronnen en referenties
 • http://www.persbureau-ameland.nl/1-april-op-ameland-2016 geraadpleegd op 2 april 2016
 • http://www.ameland.nl/ameland-actueel/nieuws_42176/item/ook-groen-blauwe-verlichting-voor-vuurtoren-ameland_36133.html geraadpleegd op 1 april 2017
 • https://www.persbureau-ameland.nl/verhaal--herr-schmidt-en-1-april geraadpleegd op 9 februari 2019
 • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 2: Gemeente Ameland
 • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 4: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 5: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 6: Google maps, bewerkt Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 7: Google Maps
 • Afbeelding bron 8: Pieter Faber
 • Afbeelding bron 9: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 10: Klaas Nagtegaal
 • Afbeelding bron 11: Klaas Nagtegaal
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 09-02-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.