nieuws uitgelicht

Is een vluchteling in huis nemen verstandig?

Is een vluchteling in huis nemen verstandig? In september 2015 is er een speciale Facebookactie opgezet "een gastgezin voor een vluchteling". Duizenden mensen hebben hier positief op gereageerd en aangegeven dat zij wel een vluchteling onderdak willen bieden. Toch zijn er ook veel Nederlanders die bedenkingen hebben bij het opnemen van een vluchteling in huis. Het opnemen van een vluchteling in je eigen huis neemt veel risico's met zich mee en is volgens het Centraal Orgaan Asielzoekers niet eens altijd in het voordeel van de asielzoeker. Veel mensen die een vluchteling in huis willen nemen handelen impulsief. Een vluchteling wegwijs maken in je dorp of stad gaat nog wel. Ook een kopje koffiedrinken hoeft geen probleem op te leveren. Maar het openstellen van je woning vraagt toch echt andere kwaliteiten en compromissen. Ervaringsdeskundigen zijn blij met de grote belangstelling, maar stellen tevens vragen bij het grote aanbod van Nederlanders die een vluchteling willen opnemen in hun huis.

Huiverig om vluchtelingen in huis te nemen

Uit een peiling van Maurice de Hond (6 september 2015) blijkt dat bijna 40% van de Nederlandse bevolking vindt dat Nederland meer vluchtelingen moet toelaten in Nederland. Echter betekent dit niet dat men ook gelijk bereid is om zelf een vluchteling onderdak te bieden. Uit hetzelfde onderzoek van Maurice de Hond is gebleken dat maar liefst 7 op de 8 Nederlanders zijn bedenkingen heeft bij het opnemen van een vluchteling in zijn of haar huis. Dit ondanks de schrijnende omstandigheden waarin veel vluchtelingen verkeren in september 2015. De huishoudens die het wel zien zitten om een vluchteling in huis te nemen, geven gemiddeld aan dat ze twee vluchtelingen zouden willen opvangen. Opvallend is dat vooral kiezers van SP en D66 bereid zijn om een vluchteling in huis te nemen. Aanhangers van de twee coalitiepartijen VVD en PVDA zouden volgens de peiling van Maurice de Hond veel minder enthousiast zijn om een vluchteling te helpen met onderdak.

Neem geen vluchteling in huis

Particulieren die onderdak bieden aan een vluchteling: het lijkt de oplossing voor het grote vluchtelingprobleem in september 2015. Toch is de COA, Centraal Orgaan Asielzoekers, geen voorstander van deze oplossing. Het COA adviseert Nederlandse gezinnen dan ook vooral om niet zomaar een vluchteling onderdak te bieden. Het grootste gedeelte van de vluchtelingen is te sterk getraumatiseerd. Deskundigen zijn dan ook van mening dat de opvang van deze vluchtelingen begeleid moet worden door ervaren professionals. Daarnaast is het onderdak bieden van vluchtelingen symptoombestrijding en lost het in de ogen van hulpverleners verder niets op.

Een gastgezin voor een vluchteling

Op Facebook is de actie gestart: "een gastgezin voor een vluchteling". In de ogen van de organisatoren is de actie een groot succes. Dit succes wordt gemeten aan het aantal Nederlanders dat hulp heeft aangeboden. Onduidelijk is of al deze aanbieders ook wel weten wat ze doen en waaraan ze willen gaan beginnen. Op 6 september 2015 waren er bijna 32.000 personen die de actie op Facebook ondersteunden en 20.000 mensen hebben zich daadwerkelijk aangemeld om iets te doen.

Vragen die je aan jezelf moet stellen alvorens iets te doen

Volgens deskundige hulpverleners is het goed dat zoveel mensen bereid zijn om iets te doen. Echter de vraag die nog niet beantwoord is, is of het aanbod wel is afgestemd op de mogelijkheden die de aanbieder heeft. Als je alleen woont moet je jezelf andere vragen stellen als dat je samen of in een gezin woont. Ga vooral niet over een nacht ijs, is het advies van professionele hulpverleners.

beantwoord eerst vragen als:

  • wat kan ik en wat wil ik voor de vluchteling doen.
  • hoe lang ben ik voor de vluchteling beschikbaar.
  • past wat ik wil aanbieden wel bij de verwachtingen van een vluchteling.
  • wat mag de vluchteling wel en wat mag de vluchteling niet.
  • wat mag en kan de vluchteling van mij verwachten.
  • hoe ga ik de taalbarrière overbruggen.
  • wat doe ik als er irritaties ontstaan.
  • bied ik een vluchteling een bed aan.
  • hoelang mag een vluchteling van het aangeboden bed gebruikmaken.

Vragen die met gezinsleden besproken kunnen worden

Als er gezinsleden bij het aanbod aan een vluchteling betrokken zijn, dan is het goed de volgende onderwerpen bespreekbaar te maken:
  • moet iedereen het met het aanbod aan de vluchteling eens zijn.
  • wat wordt er van de gezinsleden verwacht en wie doet wat.
  • hoe wordt er met de privacy van de vluchteling en het gezin omgegaan.

Zoals de opvang nu geregeld is, is niet voor niets. Er zijn procedures opgesteld en regelingen getroffen die in belang zijn van de vluchteling en allen die in Nederland wonen en verblijven. Het opvangen van vluchtelingen in gastgezinnen is een goed initiatief, maar wettelijk is er nog niets voor geregeld.
© 2015 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het beleid van de VS omtrent vluchtelingenHet beleid van de VS omtrent vluchtelingenDe Verenigde Staten (VS) hebben een rijkelijk verleden op het vlak van beleid omtrent vluchtelingen. Reeds vele jaren pr…
Verschil tussen een asielzoeker en vluchtelingVerschil tussen een asielzoeker en vluchtelingDe woorden asielzoeker en vluchteling zijn door de Europese vluchtelingencrisis erg populair. Deze twee termen worden do…
De verschillende soorten migratie in en naar EuropaDe verschillende soorten migratie in en naar EuropaHet vluchtelingenprobleem dat begon in 2014 zorgde ervoor dat de wereld werd geconfronteerd met de grootste migratiecris…

EHBO en veiligheid ouderen; maatregelen voor fitte ouderenEHBO en veiligheid ouderen; maatregelen voor fitte ouderenOmdat mensen steeds ouder worden krijgen ze te maken met ouderdomsgerelateerde problemen. Om deze problemen te lijf te g…
Bronnen en referenties
  • http://politiek.tpo.nl/2015/09/06/de-hond-peilt-niemand-wil-vluchteling-in-huis-opnemen-moet-ander-maar-doen/ ( geraadpleegd op 6 september 2015)
  • http://www.ad.nl/ad/nl/36281/Vluchtelingenstroom-West-Europa/article/detail/4135623/2015/09/04/Een-vluchteling-in-huis-Geen-denken-aan.dhtml ( geraadpleegd op 6 september 2015)
  • http://www.ad.nl/ad/nl/36281/Vluchtelingenstroom-West-Europa/article/detail/4136745/2015/09/06/COA-Neem-geen-vluchtelingen-in-huis.dhtml ( geraadpleegd op 6 september 2015)
  • https://www.eo.nl/ditisdedag/tag/vluchtelingen/ ( geraadpleegd op 6 september 2015)
  • http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/33698_een_vluchteling_in_huis_nemen_is_symptoombestrijding/ ( geraadpleegd op 7 september 2015)
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 12-06-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.