Prankster Ameland - een groep grappenmakers op een eiland
Ameland had een actieve club die zich Prankster noemt. Ze bedachten elk jaar wel een grap, die ze op het eiland uitvoerden. Deze groep creatieve grappenmakers, die de ‘practical joke’ tot kunst heeft verheven, maakte er een sport van om Amelanders en Amelandbezoekers op het verkeerde been te zetten. In november, tijdens de Kunstmaand Ameland en op 1 april was het regelmatig raak, maar ook op andere momenten in het jaar wilden ze nog wel eens uitpakken.
Grappenmakers op een eiland
Prankster Ameland
Prankster is afgeleid van het Engelse woord
Prank. Een prank is
‘a practical joke’, een grap, een ondeugende geintje om een truc met iemand uit te halen. Een
prank is meestal een luchtige grap; er wordt geen blijvende schade aan spullen of mensen aangericht. De term
practical joke duidt er op dat het een fysieke grap betreft in tegenstelling tot een mondelinge grap of eentje die is opgeschreven of getekend. Een beroemde prank is de emmer water boven een deur. In de westerse cultuur is
1 april,
April Fools 'Day, een dag die gewijd is aan het uitvoeren van
practical jokes.
Kluis op het strand
Het begon met een verbouwing van een etablissement in Nes, waarbij een kluis vrijkwam. Met die kluis bedacht een groep, die zich daarna
Prankster Ameland ging noemen, een grap die heel goed uitpakte. De kluis stortten ze vol beton. Het gevaarte deponeerden ze bij Buren op het strand, in de hoop dat iemand hem zou vinden. Op 14 januari 2008 viel die eer te beurt aan Buremer jutter Piet Metz. De jutter schoof de kluis in de bak van zijn trekker, reed er mee naar het politiebureau en deed aangifte van zijn vondst. Daar had nog niemand een kluis als gestolen gemeld. Metz nam het ding mee naar huis en ondertussen gonsde het op het eiland van de speculaties over de inhoud van de brandkast. Metz werd grote rijkdom toegedicht. Verhalen over goud en diamanten deden de ronde. De geldkist van zo’n 50 kilo lag hoog tegen de duinen en volgens kenners kan hij daarom nooit zijn aangespoeld. Het wantrouwen was gewekt. Bij nader onderzoek bleek dat de kluis volgestort was met beton. Het gevaarte is in het Juttersmuseum in Buren aan de collectie strandvondsten toegevoegd.
SOA
In datzelfde jaar schilderde de groep een verlaten discotheek aan de Strandweg nummer 41 in Nes aan de buitenkant helemaal roze, met opschrift
SOA, Sex Onderneming Ameland. Het was een onderneming voor één dag: de verordening van de gemeente Ameland stond geen sekshuizen toe. De muren werden de nacht daarop weer wit gekalkt.
Bron: Persbureau Ameland Kunstwerk
Prankster liet zich ook inspireren door
Kunstmaand Ameland, een elk jaar in november gehouden kunstevenement van een maand lang. In 2008 stond er opeens een badkuip op Torenshoogte. Het was de Prankster toevoeging aan de Kunstmaand. De groep maakte het jaar daarop een kunstzinnige èn een geëngageerde grap. Meteen na aankomst met de veerboot kwam de Kunstmaandliefhebber in 2009 twee kunstwerken tegen. Het ene werk stond op de parkeerplaats onder de dijk en bestond uit gekleurde bollen op lange palen. Het was een werk van de Zweedse kunstenaar Ragnar Wandahl. Op de kop van de pier stond een amateurwerk van de groep Prankster. Ditmaal bouwden ze een protest-model van een boortoren. De grootte van de toren was een veertiende van de 75 meter hoge torens die de NAM toentertijd wilde bouwen in de Ballumerbocht en iets ten oosten van Buren.
“Trek de stop niet uit Ameland,” stond er op het bijbehorende bordje te lezen.
“Stop! Gasboring op Ameland!” stond op een tweede paneel.
Te groot
In het donker van de vroege ochtend van vrijdag 30 oktober 2009 plaatste de groep de boortoren op het terrein van restaurant De Piraat. Toen de uitbater later in de ochtend bij zijn zaak arriveerde, vroeg hij de mannen het gevaarte te verplaatsen. Het was toch wat te groot uitgevallen voor in de tuin van zijn restaurant. De grap van Prankster verhuisde naar de overzijde van de weg.
Geen protest
Diezelfde avond verwijderden medewerkers van gemeente Ameland in het duister de toren, op last van de
burgemeester: Prankster had immers geen vergunning voor het bouwwerk en bij de opening van de Kunstmaand hoorden feestelijkheden en geen protest. Prankster Ameland zette op de plek van de protesttoren een bord met het opschrift:
"Als een toren van vijf meter niet mag, wat moeten we dan met 2 van 75 meter?" Prankster Ameland herbouwde de toren in het land aan de Verbindingsweg, afslag Ballumerbocht. Ook daar bleef hij niet lang staan.
Kabouters
Prankster zocht het diezelfde Kunstmaand in een creatieve aanvulling van het kunstevenement. Kunstmaand Ameland kent een groot aantal exposanten. Het kon niet uitblijven dat creatieve Amelanders aanhaakten om de eigen werken aan het kunstminnende publiek te laten zien, om een ander geluid te laten horen, of om zomaar voor de grap iets toe te voegen aan de officiële route. Dat laatste deed Prankster. In Nes in de Torenstraat, naast de toren, stelden ze tientallen kabouters op. Vrijwel elke dag van de Kunstmaand groeide het legertje kleintjes. Met groente, gereedschap en muziekinstrument stonden ze op Torenshoogte alsof ze er thuishoorden. Kunstmaandbezoekers maakten foto’s. Zij hadden wel eens onbegrijpelijker kunst voor de kiezen gehad. De kabouterfamilie was leuk en hoorde er gewoon bij en Prankster kon weer een grap bijschrijven op hun staat van dienst.
Bron: Persbureau Ameland Grenspost
Op 1 april 2011 had Ameland opeens een grenspost op de Hoge Diek. Slagbomen en borden lieten zien dat je oost verliet en west binnenreed en vice versa. Het denkbeeldige verschil tussen oost- en west Ameland werd nu gemarkeerd door een fysieke overgang tussen Nes en Ballum. Bij kampeerboerderij Het Zwanewater verwees een bordje naar een grenswisselkantoor. Sinds begin twintigste eeuw de dijk door Waterschap Hollum - Ballum van Hollum tot aan de Zwanewatewaterduinen werd opgeworpen, omdat Waterschap Nes - Buren doortrekken naar het oosten te duur vond, is de bobbel in de Verbindingsweg een grens tussen oost en west Ameland. In sport en spel is de derby tussen oost en west nog te herkennen, maar in het dagelijks leven speelt de dorpenstrijd geen rol van betekenis. Grollengroep Prankster wakkerde het vuurtje tussen de twee groepen op het eiland tijdelijk aan. De grappenmakers stonden om middernacht van 31 maart op 1 april op de Hoge Diek om de slagboom en borden te plaatsen. Diezelfde vrijdagmiddag van de eerste april werd de grenspost door de gemeente opgeruimd.
Crisis bij de groep grappenmakers
Voor 1 april 2012 bedacht de groep een grap waar niet zo heel veel voorbereiding voor hoefde te worden getroffen. Met geheimzinnige berichtjes via
Twitter lokten ze de Amelanders naar het strand voorbij Buren. Bij paal 19 zou een grap staan. Op de strandpaal was een karton geprikt met het opschrift:
“IVM crisis deze goedkope grap. 1 april. GRTZ Prankster. April Fools. Volg ons op Twitter @prank_ster.”
Sinds die grap is het wat stil rond Prankster Ameland. Het wachten is op de volgende grap.
Lees verder