Sinterklaasintocht in Gouda van 2014 is wereldnieuws
De Nationale Sinterklaasintocht in Gouda in 2014 is wereldnieuws vanwege de demonstraties en de arrestaties van demonstranten. Pro-Pieten- en Anti-Pietenstrijders stonden tegenover elkaar tijdens de intocht van Sinterklaas en het leger Zwarte Pieten. De demonstranten hebben daarmee aardig de negatieve schijnwerpers op het feest gezet. Over de hoofden van kinderen proberen volwassenen hun gelijk te halen. De wereldmedia pikten de controverse op en maakten melding van het feest voor de kinderen met protesten door volwassenen.
Van kinderfeest naar 'breaking news'
Sinterklaasintocht als wereldnieuws
Gouda viel de eer te beurt om na een jaar vol discussie over Zwarte Piet en het vermeende racistische gehalte van de zwarte knecht van Sinterklaas half november 2014 de nationale intocht te organiseren. Er werd een handreiking gedaan naar de Nederlanders die bezwaren hebben over de roetzwarte Zwarte Piet, door Stroopwafelpieten en Kaaspieten in te schakelen. De gezichten van de Pieten zijn met stroopwafelrasters en gatenkazen geschminkt.
Undercover Pieten
In de colonne Zwarte Pieten liepen ook undercover Pieten mee, omdat Gouda beducht was op enige actie. Dát en aankondigingen van acties op de dag van aankomst van Sinterklaas – in Gouda was dat op 15 november 2014 – maakte de sfeer er voor aanvang al niet feestelijker op. Over de hoofden van kinderen proberen volwassenen met een mening hun gelijk te halen.
Ongeregeldheden in Gouda
In Gouda was een demonstratie van de protestgroep
Kick Out Zwarte Piet. Ze hadden keurig hun demonstratie gemeld bij de gemeente en een vergunning ontvangen met aanwijzingen waar ze mochten demonstreren. Dat mocht niet op De Markt, waar Sinterklaas door de kinderen van Gouda onthaald zou worden en waar de burgemeester zijn welkomstwoordje sprak. Toch ontrolden de tegenstanders van Zwarte Piet op De Markt een spandoek met de tekst: 'Zwarte Piet racisme'. Voorstanders die ook een demonstratie hadden aangevraagd en die ook een vergunning hadden gekregen maar niet om voor het stadhuis te demonstreren, waren opgerukt naar De Markt. Zij gingen demonstratief voor het doek met de racismetekst staan, waarna er een opstootje ontstond.
Buiten het zicht van de camera's
Er werd over en weer gescholden, geduwd en getrokken. Het bleef grotendeels buiten het zicht van camera’s die langs de route en op het plein stonden opgesteld om de intocht te registreren. Wel kwamen er kinderen met hun ouders in gedrang en werden politiemensen beledigd.
Stadhuis in Gouda
Sint Nicolaas kwam om ongeveer 12.00 uur in Nederland aan en zette in Gouda voet op Neerlands bodem. Hij maakte met zijn gevolg een rondrit door de stad en bij het historische stadhuis van Gouda waren de kinderen met hun ouders en daar was ook de burgemeester. De Sint sprak daar de kinderen toe. De goedheiligman refereerde in zijn toespraakje ondermeer aan de pietendiscussie, door aan iedereen te vragen toch vooral rustig te blijven. 'Het komt allemaal vanzelf weer goed. Niemand hoeft zich zorgen te maken,' zei hij. In een persconferentie zei Sinterklaas dat hij niets van de ongeregeldheden had meegekregen.
Meer intochten
Ongeveer 25.000 mensen waren naar Gouda gekomen om Sinterklaas te zien. Op dezelfde dag waren er intochten in Scheveningen, Den Haag en Rotterdam. Die intochten verliepen zonder problemen. Ook de intocht in Amsterdam, in 2014 een dag na de nationale intocht, verliep de intocht feestelijk en zonder incidenten, terwijl juist in de hoofdstad de discussie het hevigst was gevoerd.
Aanhoudingen in Gouda
Op de dag van de landelijke intocht zijn in Gouda 90 mensen door de politie aangehouden. Hoofdreden van de aanhoudingen waren demonstraties in de binnenstad, op plekken waar geen vergunning voor was en schuldig maken aan wanordelijkheden. De volwassenen die zijn aangehouden behoren tot zowel het anti- als het pro-pietenkamp. Ze werden diezelfde zaterdagavond weer vrijgelaten, maar kregen wel een boete aan de broek van 220 euro.
Strijdkreet
De demonstranten hadden vergunning voor twee plekken buiten het centrum. De voorstanders van Zwarte Piet mochten demonstreren op het Schouwburgplein en de tegenstanders op het plein voor het Huis van de Stad. Tegenstanders riepen ondermeer
Amandla Awethu, de strijdkreet die in het verzet tegen de Apartheid werd gescandeerd. Amandla betekent ‘kracht, macht’ en Awethu betekent ‘aan ons’. In het publiek stonden mensen die riepen:
“Wij zijn voor een make-over van Zwarte Piet.”
Burgemeester Schoenmaker
Burgemeester Milo Schoenmaker van Gouda had een geweldige nationale intocht in het hoofd. Tijdens de televisie-uitzending die altijd van het nationale festijn wordt gemaakt, wilde hij zijn stad mooi en gezellig voor het voetlicht brengen. De demonstranten verstoorden dat beeld. De burgemeester zag een grimmige sfeer ontstaan en dat stelde hem enorm teleur. Hij vond het ‘bedroevend’ dat volwassen demonstranten een kinderfeest ontsierden.
Premier Mark Rutte
Premier Mark Rutte was niet in Gouda ten tijde van de Sinterklaasintocht, maar hij ventileerde wel zijn standpunt. Hij noemde de verstoring van de festiviteiten ‘heel triest’. De premier riep heel Nederland op om van het Sinterklaasfeest een groot feest te maken.
Sinterklaasintocht is wereldnieuws
De ongeregeldheden en de arrestaties bij de Sinterklaasintocht in Gouda waren niet alleen nationaal maar ook internationaal nieuws. Engeland, Duitsland, China: overal werd over Zwarte Piet, de demonstraties en de arrestaties tijdens een kinderfeest geschreven. De foto met het spandoek ‘Zwarte Piet is racisme’ vloog de wereld over.
Sunday Express
"De Zwarte Pieten-discussie is overgekookt."
Frankfurter Allgemeine Zeitung
"Protesten tegen de zwart geschminkte hulpjes hebben de aankomst van Sinterklaas in Nederland overschaduwd."
BBC
De Britse nieuwszender BBC geeft aandacht aan de ongeregeldheden tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.
"Veel mensen in Nederland zien Zwarte Piet als een racistisch stereotype, anderen vinden dat de traditie niets met ras te maken heeft."
Al Jazeera
De Arabische zender Al Jazeera noteert dat Nederland wordt verdeeld door de pietendiscussie.
"Voor het eerst waren er dit jaar andere Pieten bij de intocht, zoals kaas- en stroopwafelpieten. Ondanks dat droegen demonstranten T-shirts met teksten als 'Zwarte Piet is een koloniaal figuur'."
The Toronto Star
In Canada schreef de krant over de
‘Cheese Piet’ als een concessie aan de tegenstanders van Zwarte Piet.
Persburea Xinhua
Het staatspersbureau van China schrijft:
"Al decennia gaat de viering van Sinterklaas gepaard met discussie over Zwarte Piet, maar de laatste jaren is het debat steeds feller geworden."
Kijkcijferkanon
Het Sinterklaasfeest en de nationale intocht heeft zijn
onschuld verloren en toch willen heel veel mensen de intocht zien. Ze reizen er voor naar de stad van de nationale intocht of zitten met hun kinderen voor de buis. De intocht in Gouda op 15 november 2014 was een waar kijkcijferkanon. Meer dan 2,3 miljoen stemden hun televisie af op het programma van de intocht. Het speciale Sinterklaasjournaal dat verslag deed van de intocht haalde een hoger kijkcijfer dan het acht uur journaal van dezelfde dag.
Lees verder