mijn kijk op

Nederlanders willen niet opvallen

Nederlanders willen niet opvallen “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”, luidt een populair Nederlands gezegde en de meeste Nederlanders leven hier ook na. Deels is dit de Nederlandse volksaard, deels wordt dit meegegeven in de opvoeding, want de gemiddelde Nederlander wil absoluut niet opvallen. Is het nu zo erg om je anders te gedragen dan de massa? In sommige andere landen (zoals bijvoorbeeld Amerika), wordt er een beetje vreemd gekeken naar deze Nederlandse volksaard.

Waarom willen Nederlanders niet opvallen?

Het heeft deels te maken met opvoeding. In onze samenleving wordt het gewoon niet erg gewaardeerd om anders te zijn. Mensen die zich anders dan anderen gedragen krijgen veel kritiek te verduren omdat ze opvallen. Het begint al op de basisschool, waar kinderen er goed in zijn om leeftijdsgenootjes die zich anders gedragen op hun plaats te zetten.

Mensen zijn vaak bang om op te vallen. Hoe meer je opvalt, hoe groter de kans dat mensen iets van je zien wat ze afkeuren en daar zijn we allemaal bang voor. Iedereen wil geaccepteerd worden en bij de groep horen.

Het zit in onze volksaard om anders zijn af te keuren. In veel andere landen zijn ze in sociale contacten makkelijker in het complimenteren. Wij Nederlanders zijn goed in het afkeuren en kritiek leveren. Elkaar complimenteren doen we niet zo snel. Het wordt ook eerder als slijmen gezien wanneer we opmerken dat iemand een ander een compliment maakt, terwijl degene die het compliment krijgt het zelden zo zal zien.

Waarom we wel zouden moeten opvallen

Mensen die opvallen worden vaak excentriek genoemd, maar feitelijk zijn excentrieke mensen veel interessanter dan grijze muizen die niet boven de massa uit durven steken. Het valt niet mee om een exacte definitie van excentriek gedrag te geven. Wat excentriek gedrag is, is cultuur en tijdsgebonden. Excentrieke mensen krijgen vaker kritiek. Dit omdat ze nu eenmaal opvallen en buiten de lijntjes kleuren.

Mensen die zich niet druk maken over de mening van anderen, leven zonder deze overtollige ballast. Hierdoor zullen ze vaker risico's durven nemen. Ze zijn immers niet bang om af te gaan voor hun omgeving. Wie meer risico's neemt zal beslist vaker op zijn gezicht gaan, maar daar leer je van. Zonder zorgen om de mening van anderen zal je door dit leerproces wijzer worden en meer bereiken en hoogstwaarschijnlijk gelukkiger zijn. Je zal minder vaak de gedachten hebben; had ik maar... Op ons sterfbed betreuren we vooral die dingen die we niet gedaan hebben. Daaruit blijkt dat vrijwel de meeste stervenden spijt hebben dat ze niet hun eigen weg hebben gevolgd, maar hebben gedaan wat anderen van hun verwachtten.

Opvallen en de Nederlandse cultuur

Opvallen zit gewoon niet zo ingebakken in onze Nederlandse cultuur. Nederlanders worden wat dat betreft wel eens vergeleken met Japanners. Dit onder andere door hun gelijkenis is spreekwoorden:
  • Nederlands – Wanneer je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt, wordt het afgehakt.
  • Japans – De nagel die opvalt zal naar beneden gehamerd worden.

Beide culturen worden in het buitenland gezien als culturen die de deugd van bescheidenheid waarderen. In beide landen wordt opvallen niet gewaardeerd, al beginnen deze waarden als gevolg van de individualisering van de maatschappij aan waarde te verliezen. “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”, wordt vooral door Amerikanen als een typisch Nederlandse afwijking gezien.

Durf af te wijken

Misschien moeten Nederlanders deze oude waarden maar eens overboord gooien en mensen gaan waarderen om hun anders zijn. Laten we meer waardering en respect voor een ander opbrengen. Wees maar gerust jezelf, anderen zijn er al voldoende. Doe maar lekker gek, dan doe je al gewoon genoeg.

Sociale media

Op sociale media zoals Facebook en Twitter komt de Nederlandse volksaard duidelijk naar boven in de verschillende commentaren. Er wordt al snel geoordeeld en veroordeeld. Hierbij toont de gemiddelde Nederlander zich weinig tolerant. Afwijkend gedrag en andere opvattingen accepteren is zo simpel nog niet.
© 2012 - 2023 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Excentriek en Vreemd als persoonlijkheidsstoornissenExcentriek en Vreemd als persoonlijkheidsstoornissen10 tot 15 procent van de mensen om ons heen lijdt in meer of mindere mate aan persoonlijkheidsstoornissen. Een heel klei…
Wat is abnormaal gedrag in de klas?Wat is abnormaal gedrag in de klas?In het onderwijs wordt vaak geklaagd over de vele kinderen met gedragsproblemen. De ene na de andere stoornis komt voorb…
Gedrag en socialisatieGedurende je hele leven wordt je beinvloed door mensen. Mensen nemen over en weer opvattingen en regels van anderen over…
Zakendoen in Japan: Culturele OmgangsvormenZakendoen in Japan: Culturele OmgangsvormenVoor veel zakenlieden heeft zakendoen met Japan iets afschrikwekkends. Het land wekt de indruk afgesloten en moeilijk te…

Meisjes als KindbruidenJaarlijks worden miljoenen meisjes onder de achttien uitgehuwelijkt. Soms gaat het om meisjes die nog geen tien jaar oud…
Powerstation Art: Nederlands - Zwitsers sociaal projectPowerstation Art: Nederlands - Zwitsers sociaal projectIn het project Powerstation Art staan kinderen en kunst centraal. Het project is een Nederlands/ Zwitserse activiteit wa…
Bronnen en referenties
  • www. Molblog.nl
  • http://arigato.okwave.com/note/223525
  • http://www.lindanieuws.nl/wereldwijven/biancalamour/nederlanders-zijn-niet-tolerant/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 30-07-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.