Gedrag en socialisatie

Gedurende je hele leven wordt je beinvloed door mensen. Mensen nemen over en weer opvattingen en regels van anderen over. Dit proces van socialisatie begint al bij de geboorte. Socialiseren is ook nodig om deel uit te kunnen maken van een gemeenschap. Wat is socialisatie nu precies?

Socialisatie

Socialisatie is het overnemen en verinnerlijken van opvattingen en gedragsregels van mensen binnen een bepaalde gemeenschap of cultuur.

De waarden, normen, opvattingen, regels en gedragingen van mensen in je sociale omgeving worden ook jouw waarden, normen, opvattingen enz. Je verinnerlijkt als het ware het gedrag van andere mensen. Je neemt het over van hen. Dit wordt internalisatie genoemd. Vaak is het ook heel gewoon om de opvattingen van de gemeenschap of cultuur waarin je leeft over te nemen. Je groeit er als het ware mee op en je vindt het dan ook normaal dat mensen er bepaalde opvattingen op na houden. Bevind je je buiten je oorspronkelijke gemeenschap of cultuur, dan kan het zijn dat je je gedrag aanpast aan de gemeenschap of cultuur waar je je op dat moment in bevindt. Het gedrag dat in die desbetreffende gemeenschap vereist is, word je dan duidelijk en je past je gedrag er op aan.

Socialisatieprocessen

Via verschillende socialisatieprocessen worden we lid van een gemeenschap of cultuur. We horen erbij, de mensen kennen je. Wanneer je op een normale manier wil samenleven met deze gemeenschap of cultuur, is het van belang dat je de belangrijkste cultuur- of gemeenschapselementen overneemt. In deze maatschappij wordt dan ook van je verwacht dat je je als 'goede burger' gedraagt. Door deze elementen over te nemen, kun je in harmonie met je gemeenschap of cultuur leven omdat je dezelfde waarden en normen e.d. deelt. Je bent als het ware in harmonie met de rest van je omgeving.

Ouders zijn de belangrijkste socialisatoren. Van hen leer je de belangrijkste dingen. Je leert over persoonlijke waarden als zorgzaamheid en eerlijkheid. Je ouders zijn, zeker aan het begin van je leven, letterlijk en figuurlijk je grote voorbeeld. Andere mensen kunnen ook belangrijke socialisatoren worden in je latere leven. Denk hierbij aan leraren, collega's, vrienden en trainers enz. Dit is niet te vergelijken met de socialisatie die je meekrijgt van je ouders. Deze socialisatie van de ouders wordt ook wel primaire socialisatie genoemd. Bij secundaire socialisatie kun je denken aan scholen, verenigingen enz. Elke keer dat je deel uit gaat maken van een nieuwe groep, dan vindt er een socialisatieproces plaats. Je leert steeds weer je gedrag 'aan te passen' aan de nieuwe waarden en regels die binnen die groep gelden.

Je persoonlijkheid kan als gevolg van al die socialisatieprocessen gedurende je leven veranderingen doormaken. Je persoonlijkheid groeit mee met je leven.
© 2007 - 2024 Veron, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het belang van socialisatieHet belang van socialisatieSocialisatie is belangrijk, daar zal iedereen het waarschijnlijk wel over eens zijn. Maar wat is socialisatie nou eigenl…
Het proces van socialisatieWaar mensen veelvuldig met elkaar omgaan, vindt een voortdurende wederzijdse beïnvloeding plaats. Door deze wederzijdse…
Socialisatie: wat het inhoudtSocialisatie: wat het inhoudtIedereen is de hele dag bezig met socialiseren. Dit doen wij op school, op het werk, op de voetbaltraining en op sociale…
De socialisatie van een pupDe socialisatie van een pupDe socialisatie is een onmisbaar onderdeel in de opvoeding van een pup. Hij leert omgaan met de wereld om hem heen die o…

Klassiek conditionerenBij het proces van klassiek conditioneren wordt beweerd dat je alles kan aanleren en afleren. Pavlov heeft hier onderzoe…
Gedrag en persoonlijkheidGedrag en persoonlijkheid zijn nauw met elkaar verbonden. De persoonlijkheid van iemand komt ook tot uitdrukking in zijn…
Reacties

Mtw Peeters, 07-03-2012
Hoi Veron,

Ik ben bezig met mijn scriptie en wil wat informatie omtrent gedrag van u site gebruiken. Hier moet ik toestemming voor vragen. Middels deze mail vraag ik toestemming bepaalde stukken van u werk te gebruiken. Is dit mogelijk?

Met vriendelijke groet, MTW Peeters Reactie infoteur, 08-03-2012
Dat is zeker mogelijk, ik zou het op prijs stellen als u mijn tekst enkel voor de scriptie gebruikt en niet voor andere doeleinden zoals eigen publicaties e.d.
Ik wens u veel succes met uw scriptie!

Vriendelijke groeten,
Veron

Semora, 11-11-2011
Ik vind deze artikel prima, vraagje: kunt u mij een duidelijke voorbeeld geven van secundaire socialisatie? Reactie infoteur, 08-03-2012
Secundaire socialisatie zou kunnen zijn het leren van discipline op een voetbaltraining. De trainer leert je dat je niet te laat mag komen, dat je doorzettingsvermogen moet hebben enz. Een ander voorbeeld is het respect leren hebben voor je medemens in de schoolklas.

Veron (32 artikelen)
Laatste update: 08-03-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.