Powerstation Art: Nederlands - Zwitsers sociaal project
In het project Powerstation Art staan kinderen en kunst centraal. Het project is een Nederlands/ Zwitserse activiteit waar kinderen uit de multiculturele samenleving van Nederland en Zwitserland aan deelnemen. Uit beide landen doen zes kinderen mee en een daarvan is een jongen van Ameland. Powerstation Art is in 2006 begonnen toen de kinderen peuters waren. Ze ontmoeten elkaar jaarlijks en volgen elkaar tot aan de volwassenheid. Het project eindigt met hun meerderjarigheid in 2022.
Powerstation Art - Kinderen en Kunst
Powerstation Art is een project van Dutchartdesk.ch.
Renske Heddema van
Heddema Communications en
Hanneke Frűhauf van
Art in Context staan aan de bron van deze Nederlandse stichting die culturele uitwisselingen tussen Zwitserland en Nederland organiseert en bevordert. De stichting werd in 2002 opgericht en heeft adviseurs in beide landen. Dutchartdesk gaat ervan uit dat kunst kunstenaars, burgers, organisaties en overheden verbindt.
Zwitserse traditie
Powerstation Art borduurt voort op een oud Zwitsers gebruik. Een bergvolk hield eeuwenlang het gebruik in ere om bij de geboorte van een kind een mooie kaas te maken en de rijping van de kaas parallel te laten lopen met het opgroeien van het kind. De kaas stond symbool voor een voorspoedig leven voor het kind.
Kaas in Gstaad
Op 2 september 2006 laat Dutchartdesk een kaasmaker van Gstaad in Zwitserland een kaas maken die gewijd is aan 12 Zwitserse en Nederlandse kinderen. De kinderen en hun ouders zijn aanwezig en de namen van de kinderen komen in de kaas te staan. De kaas rijpt tot 2022 en dan wordt hij tijdens een ceremonie gezamenlijk opgegeten. De kaas is daarmee een symbool voor het opgroeien van kinderen tot volwassenen in verschillende samenlevingen.
De kaas en de kinderen /
Bron: Power Station ArtDe vlaggenceremonie in Ballum /
Bron: Power Station Art
Cultuur
De kinderen zijn allemaal in 2004 geboren, in Zwitserland of in Nederland. De culturele achtergrond is divers:
- Nederlands
- Duits
- Zwitserduits
- Italiaans
- Iranees
- Sranangtongo
- Tibetaans
- Turks
- Servisch
- Engels
Meertalig
Veel van de die kinderen groeien twee- of meertalig op. Hun ouders doen mee omdat ze het interessant vinden deel te zijn van een kleine internationale, multiculturele gemeenschap. Een van de kinderen is Fons Metz uit Nes op Ameland.
Kinderen
De kinderen komen jaarlijks bij elkaar voor bijeenkomsten en de ouders houden via brieven en e-mail contact met de organisatie. De kinderen worden gedurende het project begeleid bij kunstprojecten, manifestaties of symposia. Ook de gemeenschappen waarin de kinderen leven doen mee. De kinderen komen om en om in Nederland en Zwitserland bijeen.
Ameland
Gemeente Ameland was in 2011 het toneel van de feestelijkheden rond het eerste lustrum van het project. Vooraf hadden schoolmaatjes van de deelnemende kinderen tekeningen gemaakt die in een hutkoffer belandden. Fons en zijn klas van de Kardinaal de Jongschool tekenden mee. In september 2011 hield Powerstation Art een vlaggenceremonie op de brink in Ballum in aanwezigheid van
burgemeester Albert de Hoop van Ameland. Alle kinderen hadden hun eigen vlag gemaakt. Andere activiteiten tijdens de lustrumviering op Ameland:
- Workshops op alle scholen van het eiland
- Demonstratie van de lancering van de paardenreddingboot
- Openluchtconcert in het bos door het Frysk Jeugd Orkest
Kunst en migratie
Dialoog tussen de verschillende culturen is in de loop der tijd harder is geworden, meent de organisatie. In beide landen zijn veel migranten komen wonen. Voor kinderen van migranten is dat niet altijd gemakkelijk. Opgroeien in een meertalige omgeving kan ook impulsen bieden en leiden tot een genuanceerde kijk op de omgeving. Daar worden mensen toleranter van. Kunst en migratie is de inspiratiebron van Powerstation Art, samen met integratie van kinderen in de maatschappij. Kunst kan daarbij optreden als katalysator voor een ruimere blik op het leven: Powerstation Art. De kinderen krijgen kunstenaars als peetouders.
Peetouders
Kunst heeft bij Powerstation Art de rol van beschermheer. Elke twee jaar worden twee kunstenaars uitgenodigd, om als peetouder van het project op te treden. Zij spelen een rol bij de manifestaties van het project.
Projecten
Samen met de kunstenaars/peetouders worden grote en kleine projecten georganiseerd:
- Speakerscorners voor jongeren in Amsterdam en Zürich
- Dialoog van partnerscholen
- Acteurs gaan op bezoek bij scholen
- Schrijfwedstrijd
Prijs
In juni 2011 won Powerstation Art de Kultursprung in Bern. Het kreeg de onderscheiding van Unesco Zwitserland voor het beste duurzame culturele project.
Zelfstandig
Na het tienjarig bestaan ontmoeten de kinderen, die jongeren zijn geworden zelfstandiger. In 2015 was er nog een gezamenlijke bijeenkomst in Gstaad.
Lees verder