Meisjes als Kindbruiden

Jaarlijks worden miljoenen meisjes onder de achttien uitgehuwelijkt. Soms gaat het om meisjes die nog geen tien jaar oud zijn. India is het land met de meeste kindbruiden, zo'n 40% van het totaal. Maar het is een verschijnsel wat zeer wijd verbreid is.

Wat is een kinderhuwelijk?

Een kinderhuwelijk betreft het huwelijk van een kind jonger dan achttien jaar, volgens artikel 1 van de Conventie van de Rechten van het Kind. Bij deze kinderhuwelijken zijn vooral meisjes de slachtoffers, hoewel het verschijnsel in mindere mate ook jongens treft. Tegenwoordig wordt een kinderhuwelijk veelal als een schending van de mensenrechten gezien, maar dit wil niet zeggen dat het niet meer veel voorkomt. Armoede, traditie en religie gaan vaak hand in hand om het verschijnsel in stand te houden. Met kinderen als slachtoffers, hun rechten op gezondheid, onderwijs en ontwikkeling worden ermee geschonden.

Gedwongen Huwelijk

Van een gedwongen huwelijk is sprake wanneer een of beide partners tegen hun wil tot een huwelijk worden gedwongen. Deze dwang kan zowel fysiek als psychisch van aard zijn. Omdat een minderjarige de gevolgen van zijn/haar daden nog niet kan overzien, kan men stellen dat elke kindbruid gedwongen wordt. Zij zal niet kunnen inzien welke consequenties haar huwelijk op lange termijn voor haar (en voor haar eventuele kinderen) heeft.

Het verschijnsel komt het meeste voor in Azië en Afrika, waarbij India de koploper is met 40% van het aantal kindbruiden. UNICEF schat dat in Afrika zo’n 42% van de meisjes voor hun achttiende in het huwelijk treedt. Daarbij zijn veel meisjes zestien of zeventien, maar in sommige gebieden gaat het om kinderen jonger dan tien jaar.

Redenen voor Kinderhuwelijken

Armoede:
De belangrijkste reden voor het vroege trouwen van veel meisjes is pure armoede. In sommige gevallen kan de armoede zo groot zijn, dat een huwelijk een mond minder om te vullen betekent. Ook levert in sommige streken een meisje een bruidsprijs op, wat voor een familie aantrekkelijk kan zijn. Belangrijk is om in gedachten te houden dat families meestal het beste met hun kind voor hebben, ze willen een stabiele toekomst voor hun kind. Dat is ook de reden dat er soms veel oudere mannen worden uitgekozen.
Eer:
In streken waar maagdelijkheid en eer een belangrijke rol spelen, kunnen dit belangrijke impulsen zijn om een meisje uit te huwelijken. Een tiener kan een gevaar voor de eer van een familie beteken, door haar jong uit te huwelijken kan men er voor zorgen dat ze als maagd het huwelijk in gaat en de eer in stand blijft.

Consequenties van Kindhuwelijken

De gevolgen van het jong uithuwelijken van meisjes is enorm. Op alle vlakken, zowel fysiek, economisch, psychisch als sociaal.

Fysieke gevolgen:
Wanneer een meisje op jonge leeftijd uitgehuwelijkt wordt is de kans groot dat ze onmiddellijk seksueel actief wordt, of haar lichaam daar nu klaar voor is of niet. Daarbij is de kans op zwangerschap groot en een vroege zwangerschap kan een hoge tol eisen van een kinderlichaam. Meisjes die een kind krijgen wanneer ze tussen de 10 en 14 zijn maken vijf maal zo veel kans om te overlijden bij de geboorte als vrouwen tussen de 20 en 24. Voor meisjes tussen de 15 en 19 is de kans twee maal zo groot. Vroegtijdige sex en vroegtijdige zwangerschappen kunnen allerlei lichamelijke gevolgen hebben, zoals hevige bloedingen en infecties. Daarbij hebben dit soort bruidjes vaak veel minder toegang tot goede gezondheidszorg, vanwege armoede, een echtgenoot of schoonfamilie die hen niet uit het oog verliest. Ook is de kans op hiv/Aids voor dit soort meisjes groter. Soms wordt een vroeg huwelijk gebruikt om de kans op hiv/aids te verkleinen, maar vaak heeft een echtgenoot al eerder seksuele contacten gehad en op die manier de ziekte opgelopen.

Sociale gevolgen:
De meeste kindbruidjes hebben een lage opleiding, een slechtere gezondheid en weinig persoonlijke vrijheid. Deze meisjes worden opgevoed om moeders en echtgenotes te zijn. Vaak zijn ze analfabeet en de kans is groot dat hun dochters weer hetzelfde overkomt. Daarbij heerst vaak een cultuur van stilzwijgen over zaken als seksualiteit en reproductie en omdat het meisje geen opleiding heeft zal ze daar ook niet meer over te weten komen, behalve wat ze uit eigen ervaring meemaakt. Het maakt haar monddood wat betreft family planning, haar gezondheid en seksuele relaties in het algemeen. Het is een vicieuze cirkel van armoede en onwetendheid.

Psychische gevolgen:
Het huwelijk en moederschap brengen grote verantwoordelijkheden met zich mee, iets waarvoor meisjes nog niet klaar zijn. Jonge bruiden hebben veel vaker te maken met geweld binnen hun relatie. Ook is de kans dat ze te maken krijgen met een scheiding of in de steek gelaten worden groot. Doordat hun echtgenoten vaak veel ouder zijn is ook de kans om op jonge leeftijd weduwe te worden niet denkbeeldig. Ook dit levert weer extra problemen op omdat gescheiden vrouwen of weduwe minder status hebben dan getrouwde vrouwen.

Oplossingen

Het verschijnsel van kindbruiden staat niet op zichzelf, maar is ingebed in een geheel van cultuur en armoede. Sociale, economische en culturele zaken hebben invloed en daarbij de kloof tussen de seksen. Daarom kan het kinderhuwelijk ook niet geïsoleerd worden aangepakt. Oorzaken en gevolgen hangen met elkaar samen en de vicieuze cirkel moet doorbroken worden. De belangrijkste factor is onderwijs, hoe meer onderwijs een meisje geniet, hoe kleiner de kans dat ze slachtoffer wordt van een kindhuwelijk. Vooral wanneer dat onderwijs er toe bijdraagt dat de kloof tussen beide genders wordt verkleint.
© 2012 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mishandeling, uitbuiting en isolatie van jonge vrouwenIn veel landen is de emancipatie van de vrouw ver te zoeken. Vrouwen worden mishandeld en verhandeld. Voeding en onderwi…
Verschillen tussen jongens en meisjes in rekenonderwijsIn dit artikel lees je over twee onderzoeken naar het rekenonderwijs. En dan voornamelijk de invloed van de leerkracht o…
Loverboys & lovergirlsLoverboys & lovergirlsHet is natuurlijk heerlijk om verliefd te zijn en zeker als dit van beide kanten komt. Helaas komt het weleens voor dat…
De heksenvervolging in SalemDe heksenvervolging in SalemHeksenvervolging vond plaats tussen 1430 en 1793. Tussen 1610 en 1630 waren het aantal heksenvervolgingen het hoogst. De…

De verschillende functies van dieren bij de RomeinenDe verschillende functies van dieren bij de RomeinenAls je denkt aan dieren bij de Romeinen, denk je onmiddellijk aan de gruwel van de arena’s. Toch waren de dierenspektake…
Nederlanders willen niet opvallenmijn kijk opNederlanders willen niet opvallen“Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”, luidt een populair Nederlands gezegde en de meeste Nederlanders leven hier…
Bronnen en referenties
  • www.forwarduk.org.uk
  • www.unfpa.org
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 16-10-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.