De mishandeling, uitbuiting en isolatie van jonge vrouwen

In veel landen is de emancipatie van de vrouw ver te zoeken. Vrouwen worden mishandeld en verhandeld. Voeding en onderwijs wordt hun ontnomen en worden op minderjarige leeftijd uitgehuwelijkt. Deze vrouwen leven in slechte omstandigheden zonder enkel gevoel van bestaansrecht.
In Nederland wordt de gelijkheid tussen man en vrouw regelmatig nog besproken. Een van de punten ter discussie is de rol van de vrouw op de arbeidsmarkt. Echter de discussiepunten in Nederland zijn niets vergeleken bij de omstandigheden waar vrouwen en meisje elders in de wereld mee kampen. Vrouwen in het westen kunnen toch enigszins in hun handjes knijpen bij het lezen bij het onrecht die jonge meisjes en vrouwen wordt aangedaan in andere landen. Vrouwen en meisjes worden in veel landen minderwaardig behandeld. Veel privileges die vrouwen in het westen als vanzelfsprekend zien, wordt vrouwen in andere landen ontnomen.

Bestaansrecht

Het hebben van een zoon wordt in veel landen meer gerespecteerd dan het krijgen van een dochter. Foeticide is een fenomeen dat in Zuid-Azië, West- Azië en China veel voorkomt. Miljoenen meisjes worden om onverklaarbare redenen niet geboren en in China worden veel meisjes op onverklaarbare wijze ‘vermist’.

Meisjes die toch geboren worden, leven onder slechte omstandigheden. Ze krijgen minder en/of slechte voeding waardoor zij beperkt worden in hun fysische en psychische ontwikkeling. Deze meisjes worden vaak niet geregistreerd. Geen registratie ontneemt de meisjes van toegang tot onderwijs en gezondheidszorg en bescherming.

Mishandeling

Zelfs in een omgeving wat ‘beschermend’ moet zijn, zijn de meisjes vaak niet veilig. Helaas worden ze vaak door een familielid ernstig mishandeld en uitgebuit. Ze worden thuisgehouden en geïsoleerd.

Huwelijk en zwangerschap

Minderjarige meisjes worden al op ontzettend jonge leeftijd uitgehuwelijkt. De vroege huwelijken leiden snel tot zwangerschappen. Deze meisjes worden al zo jong zwanger en hun lichaam is vaak nog niet klaar voor het dragen van een zwangerschap en bevalling. De jonge leeftijd en slechte omstandigheden waarin de meisjes moeten bevallen, is een van de redenen dat tienerzwangerschap een van de doodsoorzaken is onder de jonge meisjes. Veel meisjes tussen den 15 en 19 jaar overlijden tijdens de bevalling.

Onderwijs

Veel instanties zetten zich in voor onderwijs voor meisjes in andere landen. In veel landen mogen meisjes geen onderwijs volgen. Zoals eerder verteld worden ze thuisgehouden en wordt ontwikkeling hun ontnomen. Op deze manier zijn de meisjes en vrouwen niet op de hoogte van de rechten die zij hebben. Ze weten niet beter dan zich te schikken in omstandigheden waar zij in zitten. Het volgen van onderwijs is al een stap in de richting van een betere wereld voor jonge meisjes en vrouwen.

Vrouwenhandel

Vrouwenhandel, mensenhandel, meisjeshandel is het werven en bemiddelen van vrouwen onder dwang of misleiding waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van misbruik van overwicht. Meisjes en vrouwen belanden vaak in de prostitutie. Voor deze meisjes en vrouwen is vaak geen weg terug. De handelaren dreigen met het afbetalen van een fysieke schuld en het bedreigen van de familie van de jonge vrouw. Helaas is er nog vraag naar prostituees, die de handel alleen maar in stand houdt en aantrekkelijk maakt. De meisjes komen vaak uit een arme omgeving en zijn sociaal geïsoleerd. Dit maakt de meisjes kwetsbaarder voor uitbuiting, dwang en/of manipulatie.

Meisjesbesnijdenis

De besnijding van meisjes en jonge vrouwen is iets wat in veel westerse landen ter discussie staat. Het is een vorm van kindermishandeling en ontneemt rechten voor de vrouw/kind. Bij meisjesbesnijdenis worden de uitwendige en soms zelfs de inwendige geslachtsorganen weggehaald. Hierdoor wordt het hebben van seksuele driften onmogelijk gemaakt voor de vrouw. De besnijdenis wordt in veel landen onder slechte omstandigheden gedaan, slechte hygiëne en in de ergste gevallen zonder verdoving. Besnijdenis tast zo de lichamelijk en psychische toestand aan van de vrouw. In veel landen is meisjesbesnijdenis een politieke en maatschappelijke traditie voortkomend uit culturele en religieuze overwegingen. Ten onrechte wordt verklaard dat meisjesbesnijdenis wordt voorgeschreven door de Koran. Een besnijdenis maakt een meisje tot een volwassen vrouw. Het maakt een vrouw rein en respectabel. Het garandeert dat de vrouw maagd blijft tot het huwelijk.

Op de wereld leven veel meisjes en vrouwen die het bovenstaande moeten ondergaan. In Nederland zijn we zeer alert wanneer het gaat om de rechten van vrouwen. Ook hier zijn we onderaan begonnen. Sommige landen hebben een lange weg te gaan. Nu is het hopen dat als deze meisjes en vrouwen in Nederland komen, illegaal of niet, zij iets van onze vrouwenrechten meekrijgen.
© 2011 - 2024 Verac, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenmishandeling, vrouwen mishandeld door geweldGeweld tegen vrouwen komt vaak voor. Te vaak. Vrouwenmishandeling wordt pas sinds kort echt serieus genomen. Politie ond…
One Billion Rising – V-Day, verzet tegen vrouwenmishandelingOne Billion Rising – V-Day, verzet tegen vrouwenmishandelingEén op de drie vrouwen op de wereld krijgt gedurende haar leven te maken met mishandeling of verkrachting. Dit betekent…
Verband tussen religie en huiselijk geweld of misbruikVerband tussen religie en huiselijk geweld of misbruikEr is toenemende bezorgdheid over het probleem van huiselijk geweld in de richting van beide echtgenoten, partners en ki…

Invasie van de varkensbaai: poging om Fidel omver te werpenOp 17 april 1961 moesten speciaal opgeleide Cubaanse mannen het bewind van Fidel Castro omver werpen. Dit mislukte jamme…
Wie is Bill Gates?Eén van de rijkste mensen ter wereld is rijk geworden door het opzetten en verder uitbouwen van het bedrijf Microsoft. B…
Bronnen en referenties
  • http://www.ligarechtenvandemens.nl/text_1373_meis.html
  • www.kinderrechtencoalitie.be
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrouwenhandel
Verac (7 artikelen)
Gepubliceerd: 20-04-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.