Zonden in de islam

Zonden in de islam In de meeste religies is de zonde een ernstige handeling tegen de morele wetten van de godsdienst. Het impliceert dat je ongehoorzaam bent geweest aan God. Zo ook bij de islam. Onder de islam worden niet alle zonden aanschouwd als even erg. Des te groter de zonde aanschouwd wordt, des te groter is de kans dat je op de dag des oordeels naar de hel wordt gestuurd. Moslims zien het leven op aarde als een voorspel op het hiernamaals. Daarom is het onderscheid tussen erge en minder erge zonden erg belangrijk bij de islam.

God is vergevingsgezind

In de Koran staan diverse ayaat of verzen waarin Gods vergevingsgezindheid aangetoond wordt tegenover de mensen die berouw hebben voor hun zonden. De grootste zonden, het dienen van een andere goed, zijn echter niet te vergeven. Zowel deze zonden als zonden zonder berouw of spijt kunnen zwaar gestraft worden door God. Soera Al-Hidjr, een hoofdstuk in de Koran, belooft de hel aan hen die zondigden. Hierbij worden op zeven verschillende niveaus kwellingen toegepast van verschillende soorten. Dit naargelang de ernst van de zonde.

Mohammed is zonder zonden

Moslimse theologen beweren dat Mohammed Goddelijke bescherming heeft gekregen tegen zonden. Het verhaal gaat dat twee mannen tijdens Mohammed's jeugd bij hem op bezoek gingen. Ze sneden zijn borst open en wasten de neiging tot menselijke zonden uit zijn hart. Desondanks was Mohammed ook maar een gewoon mens en heeft hij wellicht ook kleine fouten gemaakt, over het algemeen wordt echter aangenomen dat hij geheel vrij was van zonden.

Verschillende zonden

Andere goden of idealen

De ergste zonde die een aanhanger van de islam kan begaan is het dienen van andere goden of het nastreven van andere idealen. Ook het in vraag stellen van het bestaan van God behoort tot de ergste zonden. Hiervoor bestaat er onder geen enkel beding vergeving. Wanneer God het toch zou vergeven zal het verblijf in de hel nog steeds voor lange tijd zijn.

Zonde op het leven

Een andere zonde die Moslims kennen is de zonde tegen het leven. Hieronder verstaat men het ontnemen van iemands leven (moord), overspel, verraad, etc. Deze zonden zijn allemaal echter wel te vergeven. Na bestraffing is het mogelijk om alsnog naar de hemel te gaan.

Respectloosheid

De islam tegent onrespectvol gedrag ook als zonde op. Met dit respect wordt vooral bedoeld het respect dat kinderen aan hun ouders tonen, een erg belangrijk iets voor Moslims. Ook vals getuigen is respectloos. Ook hier is het mogelijk om na bestraffing in de hemel te komen.

Stelen

Het onrechtmatig toe-eigenen van andermans goederen, oftewel stelen, is een zware zonde voor de islam. Net als bij de twee vorige zonden is het echter ook hier mogelijk om in de hemel te komen, mits bestraffing.

Roddelen en liegen

Ook roddelen en liegen vallen onder de zonden. Liegen zou echter aangemoedigd kunnen worden wanneer er een moslimleven mee gered kan worden. Voor deze zonde blijft de hellepoort toe en mag een moslim rechtstreeks naar de hemel.

Lees verder

© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De islam, een wereldgodsdienstDe islam is een van de grootste godsdiensten ter wereld. Maar wat houdt deze godsdienst eigenlijk precies in?
Bidden richting MekkaBidden richting MekkaVaak zijn moslims hier heel bedrijvig mee: het bidden tot Mekka. Dit gebeurt vijfmaal per dag. Wie dit niet doet, mag zi…
Waar geloven aanhangers van het Islam in?Waar geloven aanhangers van het Islam in?De Islam is na het Christendom in Nederland de godsdienst met de meeste gelovigen. In vele gevallen gaat het hierbij om…
Traditie binnen de Islam: SunnahBinnen de Islam wordt vaak het woord Sunnah gebruikt. Maar wat is de Sunnah precies?En wat is het verschil tussen hadith…

Joodse wortels, achtergrond christendom + edele olijfboomJoodse wortels, achtergrond christendom + edele olijfboomJoodse wortels en Joodse achtergrond van het christelijk geloof. Mensen die regelmatig mijn artikelen lezen, weten dat i…
Bronnen en referenties
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.