Zonden in de islam
In de meeste religies is de zonde een ernstige handeling tegen de morele wetten van de godsdienst. Het impliceert dat je ongehoorzaam bent geweest aan God. Zo ook bij de islam.
Onder de islam worden niet alle zonden aanschouwd als even erg. Des te groter de zonde aanschouwd wordt, des te groter is de kans dat je op de dag des oordeels naar de hel wordt gestuurd. Moslims zien het leven op aarde als een voorspel op het hiernamaals. Daarom is het onderscheid tussen erge en minder erge zonden erg belangrijk bij de islam.
God is vergevingsgezind
In de Koran staan diverse ayaat of verzen waarin Gods vergevingsgezindheid aangetoond wordt tegenover de mensen die berouw hebben voor hun zonden. De grootste zonden, het dienen van een andere goed, zijn echter niet te vergeven. Zowel deze zonden als zonden zonder berouw of spijt kunnen zwaar gestraft worden door God. Soera Al-Hidjr, een hoofdstuk in de Koran, belooft de hel aan hen die zondigden. Hierbij worden op zeven verschillende niveaus kwellingen toegepast van verschillende soorten. Dit naargelang de ernst van de zonde.
Mohammed is zonder zonden
Moslimse theologen beweren dat Mohammed Goddelijke bescherming heeft gekregen tegen zonden. Het verhaal gaat dat twee mannen tijdens Mohammed's jeugd bij hem op bezoek gingen. Ze sneden zijn borst open en wasten de neiging tot menselijke zonden uit zijn hart. Desondanks was Mohammed ook maar een gewoon mens en heeft hij wellicht ook kleine fouten gemaakt, over het algemeen wordt echter aangenomen dat hij geheel vrij was van zonden.
Verschillende zonden
Andere goden of idealen
De ergste zonde die een aanhanger van de islam kan begaan is het dienen van andere goden of het nastreven van andere idealen. Ook het in vraag stellen van het bestaan van God behoort tot de ergste zonden. Hiervoor bestaat er onder geen enkel beding vergeving. Wanneer God het toch zou vergeven zal het verblijf in de hel nog steeds voor lange tijd zijn.
Zonde op het leven
Een andere zonde die Moslims kennen is de zonde tegen het leven. Hieronder verstaat men het ontnemen van iemands leven (moord), overspel, verraad, etc. Deze zonden zijn allemaal echter wel te vergeven. Na bestraffing is het mogelijk om alsnog naar de hemel te gaan.
Respectloosheid
De islam tegent onrespectvol gedrag ook als zonde op. Met dit respect wordt vooral bedoeld het respect dat kinderen aan hun ouders tonen, een erg belangrijk iets voor Moslims. Ook vals getuigen is respectloos. Ook hier is het mogelijk om na bestraffing in de hemel te komen.
Stelen
Het onrechtmatig toe-eigenen van andermans goederen, oftewel stelen, is een zware zonde voor de islam. Net als bij de twee vorige zonden is het echter ook hier mogelijk om in de hemel te komen, mits bestraffing.
Roddelen en liegen
Ook roddelen en liegen vallen onder de zonden. Liegen zou echter aangemoedigd kunnen worden wanneer er een moslimleven mee gered kan worden. Voor deze zonde blijft de hellepoort toe en mag een moslim rechtstreeks naar de hemel.
Lees verder