Waar geloven aanhangers van het Islam in?

Waar geloven aanhangers van het Islam in? De Islam is na het Christendom in Nederland de godsdienst met de meeste gelovigen. In vele gevallen gaat het hierbij om Nederlanders die van buitenlandse afkomst zijn. In Nederland heerst er bij velen een negatief beeld over de Islam. Dit is door de vele aanslagen wereldwijd, alleen maar erger geworden. Daarom is het echter goed om te beseffen dat het merendeel van de moslims in Nederland bestaat uit welwillende mensen die hun draai in de Nederlandse maatschappij volledig gevonden hebben.

Het ontstaan van de Islam

De islam is de op een na grootste godsdienst ter wereld met ruim 1 miljard aanhangers. De grootste godsdienst ter wereld is het Christendom. Het Islam vindt zijn oorsprong rond het jaar 570 van onze jaartelling, bij de geboorte van de profeet Mohammed die later op veertig jarige leeftijd volgens de islamitische tradities de penbaring van God kreeg. Echter, gaat voor de moslims zelf de historie van de Islam nog veel verder terug. Volgens de beleving van de moslims is Ibrahim de eerste moslim. Volgens de moslims was Ibrahim één van de eerste mensen op aarde die in maar één God geloofde.

Soennieten en Sjiieten

Net als bij andere grote godsdiensten geldt ook bij de Islam dat niet alle moslims hetzelfde geloven. Zo is er na de dood van de profeet Mohammed een onderverdeling gekomen in de Soennieten en de Sjiieten. Toen Mohammed stierf hadden de moslims behoefte aan een nieuwe geestelijke leider. De opvolger van Mohammed werd in eerste instantie Abu Bakr die de titel kalief kreeg. Abu Bakr had deze titel te danken aan het feit dat hij tijdens het leven van Mohammed erg dicht bij de profeet stond. Echter, werden er later onder de moslims discussies op gang gezet. Wat het wel zo vanzelf sprekend dat een kalief werd aangewezen op mate van geschiktheid? Volgens een groep moslims zou alleen de neef van Mohammed, Ali kalief kunnen worden. Er zou altijd een familieband aanwezig moeten zijn. Dit was het begin van de stromingen de Soennieten en de Sjiieten. De Soennieten vonden dat de kalief gekozen kon worden op geschiktheid, de Sjiieten vinden dat de karief altijd een familieband met Mohammed moet hebben.

De Koran

De Koran is het heilige boek van de Islam. Letterlijk vertaald betekend de naam Koran, opleving. De Koran wordt door moslims gezien als letterlijke weergaven van de boodschap die de profeet Mohammed destijds verkondigde. De geschreven versie van de Koran stamt uit de jaren na de dood van Mohammed in 632. Volgens een oude legende schreef een secretaris van Mohammad de eerste versie van de Koran op, maar al gauw verschenen er diverse variaties op de tekst.

Soera's

De tekst die in de Koran is verschenen is onderverdeeld in maar liefst 114 hoofdstukken. Deze hoofdstukken worden soera's genoemd. Behalve soera 1 zijn de soera's geordend op lengte. De langste soera is dan ook soera 2.

De vijf zuilen van de Islam

Om de islam te begrijpen moet je kennis hebben van de vijf pijlers of te wel vaste patronen waarop de Islam is gebouwd. Deze pijlers worden wel de vijf zuilen van de Islam genoemd.

De vijf zuilen van de Islam

  • de geloofsgetuigenis,
  • het gebed,
  • de aalmoes
  • het vasten
  • de bedevaart.

Geloofsbelijdenis.

Moslims moeten volgens de vijf zuilen van de Islam de shahada uitspreken. Dit wordt ook wel geloofsbelijdenis genoemd. Moslims doen dit meerdere keren per dag in het kort. Door het uitspreken van deze korte geloofsbelijdenis staan de Moslims iedere keer weer stil bij waar hun geloof om draait.

Gebed.

De moslims zoeken met behulp van het gebed contact met God. Dit gebed gaat gepaard met een bijzonder ritueel. Voordat er gebeden wordt, wordt er daarom een reinigingsritueel gehouden, waarbij de gelovigen zichzelf symbolisch reinigen van al het vuil die je moet doorstaan in je leven. Het gebed gebeurt altijd met blote voeten.

Tijdstippen voor het gebed zijn:
S' morgens vroeg
S' middags
in de namiddag
tijdens zonsondergang
in de late avond.

Aalmoes

Van elke moslim wordt verwacht dat hij een deel van zijn inkomen schenkt aan de armen. Vaak wordt hierbij gedacht aan 2,5%.

Ramadan

Tijdens de negende maand van het Islamitische jaar wordt er traditioneel gevast door de moslims. Deze vastenperiode wordt de Ramadan genoemd. Tijdens de Ramadan mogen moslims niet eten, drinken, roken en de liefde bedrijven tussen zonsopgang en zonsondergang.

Bedevaart

De laatste zuil van de Islam is de bedevaart. Tijdens de bedevaart maken de moslims een bedevaartstocht naar Mekka, de geboortestad van de profeet Mohammed.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De islam, een wereldgodsdienstDe islam is een van de grootste godsdiensten ter wereld. Maar wat houdt deze godsdienst eigenlijk precies in?
Islam en haar pijlersHedentendage is de Islam een veelbesproken en helaas ook veel bekritiseerde religie. Helaas, omdat het grootste deel van…
Wat zijn de vijf zuilen van de islamWat zijn de vijf zuilen van de islamDe islam is het op een na grootste geloof na het christendom dat op nummer 1 staat. De koran is het heilig boek van de i…
De islam (religie)De islam (religie)De islam is een monotheistische godsdienst. Het geloof in Allah staat centraal. Er zijn verschillende hoofdstromingen bi…
Begijnen vroom en kuisBegijnen vroom en kuisBegijnen zijn weduwen of nooit gehuwde vrouwen die door hun leefwijze lijken op kloosterlingen maar nooit een kloosterge…
Bronnen en referenties
  • www.islamitischebegrippen.nl
  • Een wereld vol geloof - Erik Idema
  • www.rodouan.nl
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 25-06-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.