Wie is Allah? Ontdek de Arabische God uit de Islam
Wie is Allah? Dat is een vraag die vele gelovigen en ongelovigen zich wellicht zullen stellen. Opmerkelijk is dat het woord Allah niet enkel gebruikt wordt in de islam, zoals vele mensen wel denken. Er zijn echter ook christenen die het woord Allah gebruiken om te verwijzen naar hun god, al is dat wel een minderheid. Ontdek wie Allah is, welke geloven hem aanbidden en welke figuur hij moet voorstellen.
Betekenis van de naam
De term Allah is een samenvoeging van de Arabische woorden
al en
ilāh, waarbij 'al' staat voor 'de' en het tweede woord voor 'enige'. Met 'de enige' verwijst het betreffende geloof op het feit dat Hij de enige god is die men aanbid. Het corresponderende Armeense woord 'Ĕlāhā' slaat echter simpelweg op 'god', ook in het Assyrische slaat de naam enkel op 'god' en niet op 'de enige'.
Ontstaan van het woord in het pre-islamitische Arabië
In het pre-islamitische Arabië werd de naam Allah reeds gebruikt door de Mekkanen om te verwijzen naar de schepper en de almachtige grootheid. Toentertijd werd Allah echter niet beschouwd als de enige god, al was hij volgens de Mekkanen wel verantwoordelijk voor de regen en de schepping van de Aarde. Aangezien hij lang niet de enige god was, draaide het geloof niet enkel om hem en waren er minder verhalen over hem dan nu het geval is. Belangrijk was hij echter wel, men geloofde dat Allah een reeks zonen had en dat zijn dochters enkele andere goden waren. Wellicht kan Allah van toen vergeleken worden met de engelen van vandaag, belangrijk voor het ontstaan en behoud van het geloof maar het uiteindelijke gebed draait om andere figuren.
Allah in de islam
Volgens het islamistische geloof is Allah de enige echte naam van God. Zo staat de volgende zin geschreven in de koran: "Hij is de enige God, de schepper van het universum en de rechter van de mensheid." Hoewel het islamitische geloof Allah wel als de enige God ziet, bestaan er wel 99 verschillende namen voor God. Iedere individuele naam staat voor een bepaalde karakteristiek van God. De meest bekende namen van Allah zijn 'de barmhartige' of 'ar-raḥmān' en 'de meest genadevolle' of 'al-raḥīm'.
Allah is een woord dat in verschillende vormen gebruikt wordt in de woordenschat van de Moslims. Zo bestaan er onder andere: 'geheiligd zij God' of 'Subhan-Allah', 'eer aan God' of 'Alhamdulillah' en 'Allāhu Akbar' of 'God is groot'. In het dagelijkse leven worden deze en nog veel meer spreuken samengevoegd met alledaagse zinnen.
Volgens Francis Edwards Peters, een Amerikaans professor, is Allah dezelfde god als de God van de Joden. "De Koran geeft aan dat de profeet Mohammed dezelfde God eert als de Joden. Allah uit de Koran is dezelfde Schepper als diegene die de Joden aanbidden.
Allah in het christendom
De naam Allah wordt ook gebruikt voor verschillende andere geloven dan de islam. Vooral Arabisch sprekenden christenen en joden gebruiken het woord Allah voor het verwijzen naar God. Het is zelfs zo dat de huidige Arabische woordenschat geen ander woord voor God kent dan Allah. Zelfs inwoners van Malta noemen hun God gewoon 'Alla', terwijl vrijwel de volledige bevolking van het eiland Rooms Katholiek is.
Volgens Marshall Hodgson, een Amerikaans godsdienstkundige, aanbaden de Arabische christenen zelfs de Allah die vandaag centraal staat in de islam. Zo zouden volgens Hodgson in het pre-islamitische tijdperk de christenen pelgrimtochten ondernomen hebben naar de Kaaba, een tempel waar Allah aanbaden werd.
En ook in het Jodendom
Aangezien het Hebreeuws en Arabisch erg verwante Semitische talen zijn, is het algemeen aanvaard dat Allah en de Bijbelse Elohim gewoon hetzelfde willen zeggen. Ook het Hebreeuwse Eloah wordt vaak aanzien als 'synoniem' voor Allah. Eloah staat dan ook voor 'de God' en 'God der Goden'.
Lees verder