Loondoorbetaling bij ziekte

Loondoorbetaling bij ziekte Als je als werknemer ziekt wordt, is de werkgever verplicht om het loon door te betalen. Voor hoelang geldt de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever? Hoe hoog is het loon tijdens ziekte?

WULBZ

De Wet Uitbetaling Loon Bij Ziekte (WULBZ) regelt dat het salaris van de werknemer wordt doorbetaald tijdens ziekte. De WULBZ verplicht de werkgever om bij ziekte van de werknemer gedurende 104 weken 70% van het loon door te betalen.

Hoogte loon bij ziekte

Het hoogte van het loon is minimaal 70% van het salaris van de werknemer en mag niet onder het minimumloon komen. In de meeste CAOs is echter overeengekomen dat de werkgever meer dan 70% van het loon doorbetaald. Meestal wordt in het eerste ziektejaar het loon volledig uitbetaald. In het tweede jaar wordt het salaris wel gekort.

Loon onder sociaal minimum

Als iemand onder het sociaal minimum komt (bijvoorbeeld als gevolg van verminderde loondoorbetaling bij ziekte), kan hij in aanmerking komen voor een toeslag volgens de Toeslagenwet. Hij moet dan een toeslag aanvragen.

Wachtdagen WULBZ

Binnen de WULBZ kunnen de eerste twee dagen wachtdagen zijn. Het loon wordt dan niet doorbetaald. De wachtdagen moeten dan wel in de CAO zijn opgenomen. Als een werknemer binnen vier weken opnieuw ziek wordt, kunnen er opnieuw wachtdagen worden ingehouden.

Verplichtingen werkgever bij ziekte Wet Verbetering Poortwachter

In de Wet Verbetering Poortwachter staan de regels rondom ziekteverzuim waar de werkgever en de werknemer zich aan moeten houden. De werkgever moet bij ziekte de arbodienst inschakelen. De arbodienst brengt binnen zes weken een advies uit over werkhervatting. Binnen acht weken moet er een plan van aanpak op worden gesteld om de werknemer weer aan de slag te laten gaan. Na 13 weken moet de werkgever het UWV berichten over de ziekte van de werknemer.

WIA aanvragen

Als de werknemer langdurig ziek of arbeidsongeschikt is, krijgt hij na twintig maanden ziekte een aanvraagformulier voor de WIA (Wet Inkomen naar Arbeidsvermogen) toegestuurd. De loonbetalingsverplichting van de werkgever vervalt immers na 24 maanden. Zo wordt de taak van eventuele loondoorbetaling overgeheveld van werkgever naar UWV.
© 2010 - 2020 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Loondoorbetalingsplicht bij ziekte betekent geen ontslagLoondoorbetalingsplicht bij ziekte betekent geen ontslagZit je ziek thuis dan kun je niet ontslagen worden omdat je ziek bent. De Wet Loondoorbetalingsplicht bij Ziekte legt va…
Uw loon bij ziekteUw loon bij ziekteRondom ziekte en arbeidsovereenkomst bestaan veel misverstanden. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat ze in de ziektewet…
Wat is een ziekengeldverzekering?Wat is een ziekengeldverzekering?De lasten voor ziek personeel liggen tegenwoordig bij de werkgever. De werkgever kan zich verzekeren tegen het risico va…
Bijbaan: belasting & vakantiegeldBijbaan: belasting & vakantiegeldAls je een bijbaan hebt of vakantiewerk doet, is de kans groot dat er teveel belasting is ingehouden. Die belasting kun…

Pensioenopbouw bij uitkering WW, WIA, WAZ, Ziektewet, WajongBouw je pensioen op als je een uitkering van het UWV ontvangt? In dit artikel vindt u het antwoord op deze vraag.
Krediethypotheek en bijstandKrediethypotheek en bijstandVoor huiseigenaren is het bijzonder pijnlijk als zij in de bijstand terechtkomen. Zij moeten tenslotte hun eigen huis o…
Bronnen en referenties
  • http://mens-en-samenleving.infonu.nl/regelingen/64479-toeslag-bij-uitkering-hoogte-voorwaarden-en-aanvragen.html
  • De Kleine Gids Sociale Zekerheid 2010

Reageer op het artikel "Loondoorbetaling bij ziekte"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

R. B., 19-09-2015 15:09 #3
Ik arbeidsongeschikt voor 100% en krijg een w.i.a uitkering.
Als ik 65 jaar word, dan heb ik volgens de nieuwe regels geen recht op een a.o.w. uitkering.
Mijn vraag is loopt mijn w.i.a uitkering na mijn 65 gewoon door, tot ik wel in aanmerking kom voor een a.o.w uitkering?

Yvonne, 01-05-2015 13:24 #2
Bij de belasting kan je zien wat je opbouw pensioen is nu heb ik helaas in mijn jonge leven een WAO uitkering gehad door ziekte voor een periode van ongeveer 20jaar, nu ik gelukkig weer 7 jaar werk heb ik nu ook pas voor 7 jaar pensioen opgebouwd dit klopt toch niet? Waar kan ik hiervoor terecht? Gr Yvonne

Edith van Duin, 07-06-2012 12:23 #1
Goedemorgen, even een vraag. als je samenwoont en je partner heeft een ww uitkering, en je hebt zelf een uitkering van wet verbetering poortwachter, kan je dan nog een toeslag aanvragen? Wordt het inkomen van alle twee bij elkaar opgeteld en wordt er dan gekeken of je aan het sociaal minimum komt? Zo niet, krijg je dan een toeslag? Of wordt dat per individu bekeken?
gr. edith

Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 16-12-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 3
Schrijf mee!