Loondoorbetaling bij ziekte

Loondoorbetaling bij ziekte Als je als werknemer ziekt wordt, is de werkgever verplicht om het loon door te betalen. Voor hoelang geldt de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever? Hoe hoog is het loon tijdens ziekte?

WULBZ

De Wet Uitbetaling Loon Bij Ziekte (WULBZ) regelt dat het salaris van de werknemer wordt doorbetaald tijdens ziekte. De WULBZ verplicht de werkgever om bij ziekte van de werknemer gedurende 104 weken 70% van het loon door te betalen.

Hoogte loon bij ziekte

Het hoogte van het loon is minimaal 70% van het salaris van de werknemer en mag niet onder het minimumloon komen. In de meeste CAO’s is echter overeengekomen dat de werkgever meer dan 70% van het loon doorbetaald. Meestal wordt in het eerste ziektejaar het loon volledig uitbetaald. In het tweede jaar wordt het salaris wel gekort.

Loon onder sociaal minimum

Als iemand onder het sociaal minimum komt (bijvoorbeeld als gevolg van verminderde loondoorbetaling bij ziekte), kan hij in aanmerking komen voor een toeslag volgens de Toeslagenwet. Hij moet dan een toeslag aanvragen.

Wachtdagen WULBZ

Binnen de WULBZ kunnen de eerste twee dagen wachtdagen zijn. Het loon wordt dan niet doorbetaald. De wachtdagen moeten dan wel in de CAO zijn opgenomen. Als een werknemer binnen vier weken opnieuw ziek wordt, kunnen er opnieuw wachtdagen worden ingehouden.

Verplichtingen werkgever bij ziekte – Wet Verbetering Poortwachter

In de Wet Verbetering Poortwachter staan de regels rondom ziekteverzuim waar de werkgever en de werknemer zich aan moeten houden. De werkgever moet bij ziekte de arbodienst inschakelen. De arbodienst brengt binnen zes weken een advies uit over werkhervatting. Binnen acht weken moet er een plan van aanpak op worden gesteld om de werknemer weer aan de slag te laten gaan. Na 13 weken moet de werkgever het UWV berichten over de ziekte van de werknemer.

WIA aanvragen

Als de werknemer langdurig ziek of arbeidsongeschikt is, krijgt hij na twintig maanden ziekte een aanvraagformulier voor de WIA (Wet Inkomen naar Arbeidsvermogen) toegestuurd. De loonbetalingsverplichting van de werkgever vervalt immers na 24 maanden. Zo wordt de taak van eventuele loondoorbetaling overgeheveld van werkgever naar UWV.
© 2010 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loondoorbetalingsplicht bij ziekte betekent geen ontslagLoondoorbetalingsplicht bij ziekte betekent geen ontslagZit je ziek thuis dan kun je niet ontslagen worden omdat je ziek bent. De Wet Loondoorbetalingsplicht bij Ziekte legt va…
Uw loon bij ziekteUw loon bij ziekteRondom ziekte en arbeidsovereenkomst bestaan veel misverstanden. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat ze in de ziektewet…
Wat is een ziekengeldverzekering?Wat is een ziekengeldverzekering?De lasten voor ziek personeel liggen tegenwoordig bij de werkgever. De werkgever kan zich verzekeren tegen het risico va…
Bijbaan: belasting & vakantiegeldBijbaan: belasting & vakantiegeldAls je een bijbaan hebt of vakantiewerk doet, is de kans groot dat er teveel belasting is ingehouden. Die belasting kun…

Pensioenopbouw bij uitkering WW, WIA, WAZ, Ziektewet, WajongBouw je pensioen op als je een uitkering van het UWV ontvangt? In dit artikel vindt u het antwoord op deze vraag.
Krediethypotheek en bijstandKrediethypotheek en bijstandVoor huiseigenaren is het bijzonder pijnlijk als zij in de bijstand terechtkomen. Zij moeten tenslotte hun eigen huis “o…
Bronnen en referenties
  • http://mens-en-samenleving.infonu.nl/regelingen/64479-toeslag-bij-uitkering-hoogte-voorwaarden-en-aanvragen.html
  • De Kleine Gids Sociale Zekerheid 2010
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.