WIA-uitkering: Hoogte, duur en voorwaarden

In dit artikel leest u wat de hoogte is van een WIA-uitkering en welke voorwaarden er gelden om in aanmerking te komen voor een WIA-uitkering. Wat is de WIA-uitkering, hoe kan deze worden aangevraagd, wat is de hoogte en voor hoe lang wordt een WIA-uitkering toegekend?

Wat is de WIA?

WIA is de afkorting van Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. De WIA zorgt voor een inkomen als een werknemer langer dan twee jaar ziek of arbeidsongeschikt is. De eerste twee jaar geldt er een loondoorbetalingsverplichting bij ziekte voor de werkgever. Als er geen sprake is van een vaste werkgever, valt de werknemer onder de Ziektewet. Na de periode van twee jaar komt hij in aanmerking voor een WIA uitkering.

Verschil tussen WIA en WAO

De WIA kan worden gezien als de opvolger van de WAO (Wet Arbeidsongeschiktheid). Bij de WIA ligt echter het accent op het vinden van werk en terugkeer op de arbeidsmarkt. De WAO was een soepele, vaak riante regeling die werknemers niet voldoende stimuleerde om te gaan werken.

Werknemers die voor de invoering van de WIA (2006) al in de WAO zaten, blijven een WAO-uitkering houden.

Voorwaarden WIA uitkering

Om voor een WIA-uitkering in aanmerking te komen, moet de aanvrager (bijna) 2 jaar ziek zijn en daarom 65% of minder kunnen verdienen van het oude loon.

Aanvragen van de WIA-uitkering

Een WIA-uitkering kan worden aangevraagd met het digitale aanmeldformulier op de website van het UWV. Als u een werkgever hebt, moet u een aantal documenten meesturen, zoals een evaluatieformulier en medische informatie van de bedrijfsarts.

Keuring voor de WIA

Als u de formulieren heeft toegestuurd, wordt u uitgenodigd voor een gesprek met de arts van het UWV. Die zal uw lichamelijke en psychische klachten in kaart brengen. Na het gesprek met de arts volgt er een gesprek met de arbeidsdeskundige. Hij kijkt naar het werk dat u kunt doen en hoeveel u daarmee kunt verdienen. Zo bepaalt hij de mate van arbeidsongeschiktheid. Deze informatie is nodig voor het vaststellen van de hoogte van de uitkering.

Na de beoordeling volgt er een uitspraak van het UWV: de beschikking. Dit is een brief waarin staat of u al dan niet de uitkering toegekend krijgt.

Bezwaar maken

U kunt binnen zes weken bezwaar maken als u het niet eens bent met de beslissing van het UWV.

Hoogte WIA uitkering

Hoe hoog is de WIA-uitkering? Dit hangt af van de mate van arbeidsongeschiktheid.

De WIA kent twee verschillende regelingen, namelijk de IVA (voor volledig arbeidsongeschikten) en de WGA(gedeeltelijk arbeidsongeschikten). In welke regeling de arbeidsongeschikte terecht komt, is afhankelijk van het percentage van arbeidsongeschiktheid.

Hoogte IVA en WGA uitkering

De hoogte van de IVA uitkering is ongeveer 75% van het oude loon.

De hoogte van de WGA uitkering is afhankelijk van de situatie. Als de uitkering loongerelateerd is, bedraagt het de eerste twee maanden 75% van het maandloon na aftrek van het met werken verdiende inkomen en daarna 70%. De looonaanvullende uitkering van de WGA hangt af van het inkomen dat de werknemer nog verdient.
© 2010 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aanvulling op uitkering (toeslag bij uitkering)Arbeidsongeschikte of werkloze werknemers kunnen met hun uitkering van de Ziektewet, de WW of de WIA onder het sociaal m…
Een WW-uitkeringAls je je baan helemaal of voor een gedeelte verliest dan kan je een Werkloosheidswetuitkering, ook wel een WW-uitkering…
De hoogte van de WW-uitkering berekenenDe hoogte van de WW-uitkering berekenenWerknemers die aan bepaalde eisen voldoen, hebben recht op een WW-uitkering voor een bepaalde periode. De hoogte van de…
Hoe hoog wordt mijn WW-uitkering?Hoe hoog wordt mijn WW-uitkering?Bij onvrijwillige werkloosheid hebt u onder voorwaarden recht op een WW-uitkering. De hoogte van het bedrag is afhankeli…

IVA uitkering: Hoogte, duur en voorwaardenIn dit artikel leest u over de hoogte en duur van een IVA uitkering, voor volledig arbeidsongeschiktheid. De IVA uitkeri…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 17-12-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.