Pensioenopbouw bij uitkering WW, WIA, WAZ, Ziektewet, Wajong

Bouw je pensioen op als je een uitkering van het UWV ontvangt? In dit artikel vindt u het antwoord op deze vraag.

AOW rechten opbouwen

Voor alle duidelijkheid gaat het niet om de vraag of er AOW wordt opgebouwd. Iedereen die legaal in Nederland verblijft, bouwt vanaf zijn vijftiende tot aan zijn 65ste AOW-rechten op: 2% per jaar. De enige voorwaarde is "ingezetene" zijn in Nederland. Voor alle uitkeringen geldt dat de opbouw van AOW-rechten gewoon doorgaat. Of er sprake is van een aanvullend pensioen, verschilt per uitkering. Het pensioen is dan gerelateerd aan de hoogte van het laatste loon.

Pensioen opbouwen tijdens WW uitkering

Om pensioen op te bouwen tijdens de WW-uitkering, moet je aan een paar voorwaarden voldoen:
  • Je bent werkloos geworden voor 1 januari 2011
  • Je bent 40 jaar of ouder op de eerste WW-dag

Als je aan deze voorwaarden voldoet, meldt het UWV je aan bij Stichting Financiering Voortzetting Pensioenverzekering. Deze regeling stopt echter na 1 januari 2011.

Pensioen opbouwen tijdens WIA en WAO

De pensioenopbouw bij de WIA en WAO is gebaseerd op het laatste salaris. Dit is het salaris dat de werkgever heeft betaald in het tweede ziektejaar conform de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte. Dit kan minder zijn dan het volledige salaris, bijvoorbeeld 70%. Je bouwt dan ook maar over 70% pensioen op.

Bij sommige pensioenfondsen moet worden gemeld dat je een uitkering ontvangt, omdat anders de pensioenopbouw stopt. Ook als er wijzigingen optreden in het arbeidsongeschiktheidspercentage moet dit worden doorgegeven aan de verzekeraar.

Aangepaste functie

Als je vanwege arbeidsongeschiktheid in een aangepaste functie met een lagere pensioenopbouw terecht bent gekomen, is een verzekeringsmaatschappij soms bereid om de pensioenopbouw intact te houden.

Pensioen opbouwen bij WAZ-uitkering

Als je een WAZ-uitkering ontvangt, bouw je geen pensioen op. Het is wel aan te raden om contact op te nemen met de verzekeraar. Omdat je een uitkering hebt, hoef je misschien minder pensioenpremie te betalen. De WAZ-uitkering kan overigens niet meer worden aangevraagd. Het was een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Zelfstandigen die na 1 augustus 2004 arbeidsongeschikt zijn geworden, kunnen een vrijwillige verzekering afsluiten bij UWV of een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij een verzekeringsmaatschappij. Zij moeten ook zelf hun pensioen regelen.

Pensioen opbouwen Ziektewet

De Ziektewet is bedoeld voor werknemers zonder vaste werkgever en arbeidsongeschikte werknemers. Over de Ziektewetuitkering bouw je geen pensioen op, maar mogelijk wel via een pensioenfonds als je hierbij aangesloten bent.

Pensioen Wajong

Mensen die een Wajong uitkering ontvangen, bouwen geen aanvullend pensioen op.
© 2010 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
UWV Tegemoetkoming arbeidsongeschiktenUWV Tegemoetkoming arbeidsongeschiktenMensen die arbeidsongeschikt zijn krijgen jaarlijks een tegemoetkoming van het UWV. De tegemoetkoming van het UWV wordt…
Bijverdienen met een Wajong uitkeringBijverdienen met een Wajong uitkeringBen je gedeeltelijk of volledig afgekeurd en ontvang je om die reden een Wajong uitkering? Mogelijk zit je dan met vrage…
Uitkering: WW, AOW, ANW, WIA, WAO, Wajong 2019 en 2020Uitkering: WW, AOW, ANW, WIA, WAO, Wajong 2019 en 2020Twee keer per jaar op 1 januari en op 1 juli wordt het minimumloon verhoogd, dat betekent ook een stijging van uitkering…

Hoe kan ik mijn naam veranderen? Wijzig nu je voornaam!Ontdek hier het antwoord op de vraag "Hoe kan ik mijn voornaam laten veranderen?". Vele mensen kampen met deze vraag en…
Loondoorbetaling bij ziekteLoondoorbetaling bij ziekteAls je als werknemer ziekt wordt, is de werkgever verplicht om het loon door te betalen. Voor hoelang geldt de loondoorb…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 24-12-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.