De dagvaarding: hoe en wat
De dagvaarding: dat een rechtszaak met een dagvaarding begint weten veel mensen wel, maar wat gebeurt er nou precies als je een dagvaarding krijgt? Wat moet er bijvoorbeeld instaan, en hoe kun je er op reageren? In dit artikel lees je uitgebreid wat een dagvaarding is en hoe de dagvaardingsprocedure precies werkt.Wat is een dagvaarding?
De regels met betrekking tot de dagvaarding staan in het Wetboek van Rechtsvordering. Een dagvaarding is een officiƫle, schriftelijke oproep aan iemand om voor het gerecht te komen. In de dagvaarding staat waar de zaak om gaat en wie er bij betrokken zijn. De dagvaarding is een officieel processtuk.Wat staat er in de dagvaarding?
In de dagvaarding staan de eisen van de eiser, deze eisen worden onderbouwd en er wordt aangegeven over welke bewijzen de eiser beschikt. Het belangrijkste deel in de dagvaarding is de tenlastelegging: hierin wordt uitgebreid beschreven waarvan de verdachte wordt beschuldigd. In ieder geval moet de dagvaarding de volledige naam, de woonplaats van de gedaagde en de naam van de advocaat van de gedaagde bevatten. Ook moet er duidelijk in de dagvaarding staan hoe en met welke termijn de gedaagde kan reageren.Betekening door de deurwaarder
Een dagvaarding is pas geldig als hij is betekend door de deurwaarder. De deurwaarder doet dit door middel van een exploot: dit betekent dat de deurwaarder de dagvaarding aan de gedaagde persoonlijk afgeeft. De deurwaarder mag hier niet zomaar midden in de nacht mee komen: dit mag alleen tussen 7 uur 's ochtends en 8 uur 's avonds. In uitzonderlijke gevallen kan de rechter wel toestemming geven om de dagvaarding te laten betekenen buiten de bepaalde uren, dit is geregeld in art. 64 van het Wetboek van Rechtsvordering. Als de dagvaarding is betekend moet de datum duidelijk worden vermeld zodat er altijd gecontroleerd kan worden of alle partijen zich aan de wettelijke termijn hebben gehouden; dit is geregeld in art. 45 lid 3 sub a van het Wetboek van Rechtsvordering.Wat als je niet thuis bent?
Onder de bank verstoppen als de deurwaarder voor de deur staat, heeft geen zin. De deurwaarder heeft namelijk de taak om niet weg te gaan voordat hij zeker is dat de dagvaarding bij de gedaagde is aangekomen. Hij kan een afschrift van de dagvaarding achterlaten bij een persoon op hetzelfde adres, als deze persoon de dagvaarding niet aan de gedaagde geeft dan is dit voor het risico van de gedaagde. Als er niemand open doet en het is zeker dat de gedaagde op het betreffende adres woont, kan de deurwaarder een afschrift van de dagvaarding met een notitie hiervan achterlaten in de brievenbus. De gedaagde wordt dan geacht de dagvaarding te hebben ontvangen. Dit staat in artikel 46 en 47 van het Wetboek van Rechtsvordering.