Hoeveel kost een advocaat?

Dat het niet goedkoop is om een advocaat in te schakelen, is algemeen bekend. Vaak lijkt dit onbetaalbaar waardoor mensen de stap naar een rechtszaak niet durven te zetten. Maar wat kost nou precies een advocaat per uur, wat krijg je voor dat geld en zijn er ook andere mogelijkheden als je een juridisch geschil hebt?

De kosten

Voor advocaten zijn er geen standaard uurtarieven vastgesteld. Een advocaat bepaalt zelf wat hij voor zijn diensten vraagt en deze kosten worden in een gesprek met de cliënt besproken. De advocaat kan kosten per uur rekenen, voor de hele zaak, maar ook afzonderlijk voor bepaalde diensten. Iedere advocaat maakt gebruik van een ander declaratiesysteem, het is verstandig om hier vooraf een schriftelijke bevestiging van te hebben om onduidelijkheden achteraf te voorkomen. Ook is het belangrijk indien er wordt afgesproken dat je betaalt per uur of dienst, dat er wordt afgesproken hoe je tussentijds op de hoogte wordt gehouden van de gemaakte uren of verrichte diensten.

Een advocaat mag helemaal zelf bepalen wat hij rekent, maar dit moet wel een gerechtvaardigd en billijk bedrag zijn, de advocaat moet het bedrag kunnen verantwoorden waar je voor betaalt en de advocaat moet zich houden aan de beroeps- en gedragsregels van de Orde van Advocaten. Hierin staat onder andere dat de kosten redelijk en proportioneel moeten zijn. Omdat de advocaat zelf het bedrag bepaalt, is het heel goed mogelijk om hierover te onderhandelen. Let wel op dat er bij het door de advocaat genoemde bedrag vaak nog 19% aan BTW komt.

Als je een advocaat inschakelt zal deze altijd proberen om een procedure te voorkomen, omdat dit veel goedkoper is. Dan betaal je alleen voor de uren die hij heeft gemaakt om de partijen er onderling uit te laten komen.

Uurtarief

Sommige advocaten rekenen zelfs een bedrag voor het eerste gesprek waarin wordt gekeken of de zaak geschikt is voor behandeling, maar bij de meeste advocaten is dit gratis. Let hier van tevoren wel goed op, want bij grote commerciële advocatenkantoren kan dit bedrag oplopen tot een paar duizend euro.

Het uurloon van een advocaat begint al gauw bij 100 euro, goedkoper kom je in de praktijk bijna niet tegen. Dit bedrag kan zelfs oplopen tot wel 500 euro per uur. Gemiddeld is een advocaat ongeveer 15 uur met een rechtszaak bezig, dat is dus een totaalbedrag van minimaal 1500, maar dit kan dus per zaak heel erg verschillen. Vaak kan de advocaat van te voren wel inschatten hoeveel uur er in de zaak kan zitten, aan de hand van feitelijke omstandigheden en de bewijzen waar de zaak om draait.

De advocaat kan van tevoren vaak wel inschatten hoeveel uur hij kwijt is aan een standaard zaak als deze loopt zoals hij verwacht, maar het verloop van de zaak is natuurlijk redelijk beïnvloedbaar. Factoren die invloed kunnen hebben op de duur en de kosten van een zaak zijn hoe de tegenpartij zich gedraagt, hoe het met het bewijs is gesteld, etc. Factoren die ook de duur en het verloop van de zaak kunnen beïnvloeden zijn bijv. ook getuigen of eventueel hoger beroep. De advocaat kan wel inschatten hoe sterk het bewijs is of hoe sterk je in het algemeen staat, maar zijn inschatting over de tegenpartij kan in de praktijk natuurlijk altijd afwijken. Wil je dus een rechtszaak aanspannen, reken dan in ieder geval op minimaal 1500, maar laat je van tevoren goed informeren, niet alleen over de kosten maar ook over de kans van slagen en over hoe lang de zaak kan gaan duren.

Is een advocaat verplicht?

Ben je verplicht om bij een rechtszaak een advocaat in te schakelen, en dus waarschijnlijk voor hoge kosten te komen te staan? Als het gaat om een civiele procedure of een familierechtszaak is het verplicht om een advocaat in te schakelen als de zaak loopt bij de rechtbank, en ook daar na bij het gerechtshof en de Hoge Raad.

Als het gaat om een strafzaak die loopt bij de rechtbank of bij het gerechtshof dan is het niet verplicht om gebruik te maken van een advocaat. Vaak is het wel verstandig om toch een advocaat in te schakelen, omdat deze over de vereiste juridische kennis en mogelijkheden beschikt. Als het gaat om een zaak bij de kantonrechter, dan is het onder de 25000 niet verplicht om een advocaat in te schakelen.

Rechtsbijstand

In bepaalde situaties heb je recht op rechtsbijstand van de overheid, dit is afhankelijk van je inkomen. Indien je recht hebt op een zogenaamde pro-deo advocaat, betaal je alleen een eenmalige eigen bijdrage aan de advocaat. Bedenk ook dat er naast de kosten voor de advocaat gerechtelijke kosten bij komen, waaronder de griffierechten en de proceskosten. Als je een advocaat toch te duur vindt, is er ook altijd nog de mogelijkheid tot mediation, dit is in Nederland gemiddeld 75 euro per uur en hier gaan vaak veel minder uren in zitten.
© 2014 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen doe je zoGesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen doe je zoAls u te maken hebt met een juridisch probleem en over een laag of lager inkomen beschikt, kunt u eventueel aanspraak ma…
Wat kost een advocaat?Wat kost een advocaat?Een advocaat inhuren is erg kostbaar. De kosten per uur kunnen oplopen tot een tarief van 400 euro per uur.

Waarom is de CE-markering bijna overal te vinden?Waarom is de CE-markering bijna overal te vinden?Iedereen ziet de CE-markering meerdere keren per dag, maar waar het precies voor staat is voor veel mensen onduidelijk.…
De dagvaarding: hoe en watDe dagvaarding: dat een rechtszaak met een dagvaarding begint weten veel mensen wel, maar wat gebeurt er nou precies als…
Loes_e (147 artikelen)
Laatste update: 19-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.