Hoger Beroep & Schadevergoeding
Na het vonnis van de rechter, kan zowel de verdachte als officier van justitie appel aantekenen c.q. in hoger beroep gaan. Hoe gaat dit hoger beroep, appel aantekenen in z’n werk? Binnen welke termijn na het vonnis moet dit gebeuren? Wanneer wordt het appel bij het Gerechtshof of bij de Hoge Raad ingediend? Wat is de positie van het slachtoffer en hoe kan deze schadevergoeding eisen? Antwoord op vragen over hoger beroep, appel bij 't Hof, Hoge Raad en over schade-vergoeding van het slachtoffer.
Hoger Beroep - Appel
Hoger Beroep - Appel. Nadat de rechter het vonnis heeft uitgesproken (zie
Strafzaken & Straffen), hebben zowel de verdachte als de officier van justitie het recht om binnen 14 dagen appel aan te tekenen bij een hogere rechter. Na appel van vonnis van de kantonrechter wordt de zaak opnieuw door de rechtbank bekeken.
Gerechtshof . Na appel van een vonnis van de politierechter, kinderrechter of de meervoudige kamer van de rechtbank (zie Rechter & Strafrecht) vindt dit plaats bij het Gerechtshof. Het gerechtshof wordt ook wel kortweg het Hof genoemd. Dit appel kan bij het hof alleen op grond van een onjuiste wetstoepassing en niet op grond van beoordeling van de feiten.
Hoge Raad. Indien het appel wordt gedaan op grond van (een foutief veronderstelde) beoordeling van de feiten, komt dit bij de Hoge Raad terecht.
Termijn Hoger Beroep na Vonnis
Appel na 14 dagen. Appel moet binnen 14 dagen worden aangetekend. Of indien iemand bij verstek is veroordeeld (afwezigheid verdachte bij uitspraak vonnis), binnen 14 dagen nadat het vonnis bekend is geworden.
Griffie. Het appel moet worden aangetekend ter griffie van de rechter die het vonnis heeft uitgesproken.
Vonnis na 8 dagen. Indien er geen appel wordt aangetekend, is het vonnis 8 dagen na afloop van de appeltermijn van kracht. In veel gevallen wordt de veroordeelde al ter zitting, na het uitspreken van het vonnis, door de rechter gevraagd of deze afziet van hoger beroep, zodat alle partijen weten waar ze aan toe zijn. Indien de veroordeelde hiermee instemt, wordt het vonnis na 8 dagen van kracht. De verdachte heeft echter uitdrukkelijk het recht om deze vraag van de rechter niet te beantwoorden en zich na de zitting te beraden om al dan niet beroep aan te tekenen.
Hoger beroep - Straf. Hoger beroep aantekenen wil niet zeggen dat de opgelegde straf nog niet ten uitvoer kan worden gebracht. Dit is alleen het geval indien de verdachte bij verstek is veroordeeld.
Appel Slachtoffer
Positie Slachtoffer. De positie van het slachtoffer komt in de Nederlandse wetgeving nauwelijks aan de orde. In eerste instantie moet het slachtoffer zelf proberen -eventueel met een hulpverlener- om weer op verhaal te komen. Het slachtoffer kan wel, naast aangifte bij de politie, als de naam van de dader (dan nog verdachte) bekend is, de officier van justitie schriftelijk verzoeken de (vermeende) dader te vervolgen.
Officier van justitie. De officier van justitie moet zijn standpunt aan het slachtoffer mededelen, c.q. hem of haar op de hoogte stellen. Wanneer de officier van justitie niet tot vervolging overgaat, kan het slachtoffer tegen deze afwijzende beslissing appel aantekenen.
Appel Slachtoffer. Indien de officier van justitie het verzoek tot vervolging afwijst, kan het slachtoffer appel aantekenen bij het Hof (Gerechtshof). Indien de officier van justitie wel tot vervolging overgaat, dan zal deze het slachtoffer de datum van de terechtzitting berichten. Dit is echter niet verplicht, hetgeen inhoudt dat het slachtoffer -bij uitblijven van een dergelijk bericht- zelf bij de griffie moet informeren.
Het slachtoffer kan zich later in de procedure als benadeelde of gekwetste partij stellen. Een slachtoffer kan schadevergoeding eisen (verzoeken).
Schadevergoeding Slachtoffer
Schade Vergoeding Slachtoffer. Indien het slachtoffer aantoonbare en op geld waardeerbare c.q. materiële schade heeft geleden, kan het slachtoffer de rechter (die de zaak in behandeling zal nemen) schriftelijk verzoeken deze schade door de (vermeende) dader te laten vergoeden. De Officier van Justitie zal deze eis dan tijdens de rechtzitting aan de rechter voorleggen. Een voorwaarde is echter wel dat het om een eenvoudig vast te stellen schade gaat.
Voor meer complexe zaken wordt doorverwezen naar het civiel c.q. burgerlijk recht (zie hieronder). Indien het een eenvoudige aantoonbare schade betreft, zal de rechter dit als bijkomende straf aan de dader opleggen (zie meer over diverse
Straffen).
Er zijn echter wel voorwaarden aan deze mogelijkheid gebonden:
- Schade kan nooit dubbel verhaald worden. Om deze reden wordt altijd gevraagd of de schade al via de verzekering is vergoed. Indien dit het geval is, kan het slachtoffer geen schadevergoeding meer eisen van de dader. Dit recht is dan overgegaan naar de verzekeringsmaatschappij
- Zowel de kantonrechter als politierechter (zie diverse Rechters) hebben een maximum aan het bedrag dat ze kunnen opleggen, hetgeen tot € 5.000 bedraagt
Civiel (Burgerlijk) Recht
Civiel recht. Indien het slachtoffer een hogere schade (dan 5000) wil verhalen op de dader, dan dient dit via het burgerlijk recht c.q. de civiele rechter te geschieden. Een advocaat is dan verplicht (overigens ook aan te raden indien het onder de 5.000 is, bij het strafrechterlijk proces). De kosten hiervan en de griffierechten zijn (gedeeltelijk) te verhalen op de tegenpartij. Indien de dader inderdaad veroordeeld wordt tot het betalen van een schadevergoeding en kosten, dan is het slachtoffer zelf verantwoordelijk voor het innen ervan (en zo nodig een deurwaarder inschakelen). Er dient echter opgemerkt te worden dat de schade lang niet altijd te verhalen is op de dader(s).
Schadefonds Geweldsmisdrijven
Schadefonds Geweldsmisdrijven. De schade is lang niet altijd te verhalen op de dader(s). Het kan zijn doordat de daders b.v. niet gepakt zijn of er niets bij ze te halen valt. In deze gevallen is er een mogelijkheid om beroep te doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Indien het slachtoffer bij het geweldsmisdrijf is overleden, kunnen ook de directe nabestaanden een beroep doen op dit fonds.
Voorwaarden Schadefonds. Bij het beroep op dit fonds zijn echter wel voorwaarden en maximum bedragen aan schadevergoeding verbonden. Een vereiste is ook, dat de schade niet op een andere manier vergoed kan worden en geldt de restrictie dat het verzoek om een uitkering van het schadefonds binnen drie jaar na het gebeurde wordt gedaan. Verzoeken die na deze termijn worden ingediend, kunnen nog wel in behandeling worden genomen onder de voorwaarde dat de overschrijding van de termijn het gevolg is van omstandigheden waaraan de verzoeker c.q. het slachtoffer redelijkerwijs gezien niets kon doen (meer informatie over de precieze voorwaarden en procedure is te vinden op www. schadefonds.nl).
Lees verder