Wat kun je doen tegen een boete?
Het kan iedereen, bewust of onbewust en om allerlei redenen overkomen: een verkeersboete. Dit kan zijn vanwege bijvoorbeeld verkeerd parkeren, te hard rijden of voor het negeren van een rood stoplicht. Als je het niet eens bent met een boete die je hebt gekregen, zijn er gelukkig een aantal mogelijkheden.
De boete
Een verkeersboete kun je onder je ruitenwisser vinden of je kunt hem thuisgestuurd krijgen. Dit laatste is bijna altijd het geval wanneer je wordt geflitst. Je krijgt dan binnen vier maanden een beschikking thuisgestuurd. Deze worden verstuurd door het Centraal Justitieel Incassobureau; het CJIB. Deze beschikking bestaat uit een formulier met een acceptgiro. In de beschikking staat welke overtreding je hebt begaan, wat het bedrag van de boete is en voor welke datum dit bedrag betaald moet zijn.
Niet eens met de boete?
Als je het niet eens bent met een boete, moet je de volgende stappen volgen:
- Bezwaar maken bij de Officier van Justitie
- Wachten op de beslissing van de Officier van Justitie
- In beroep gaan bij de kantonrechter
- In hoger beroep gaan bij het gerechtshof
Bezwaar maken bij de Officier van Justitie
Na het ontvangen van de boete kun je in beroep gaan bij de Officier van Justitie. Op de beschikking staat een datum, binnen zes weken na deze datum kun je in beroep gaan. Je gaat in beroep door een aangetekende brief te versturen. In de brief leg je uit waarom je het niet eens bent met de boete. Het adres war je de bezwaarbrief heen moet sturen staat in de beschikking. Als je in beroep gaat, krijg je automatisch uitstel van betaling. Dit is zo vanwege de verwerkingstijd van het beroep.
Wachten op de beslissing van de Officier van Justitie
Als je bezwaarbrief is ontvangen, krijg je hiervan een ontvangstbevestiging. De Officier van Justitie heeft zestien weken de tijd om een beslissing te nemen over het beroep. Soms kan het zo zijn dat je een verzoek krijgt om meer informatie te verstrekken, de beslistermijn van de Officier van Justitie wordt daarmee langer omdat deze informatie eerst nog verwerkt moet worden. De Officier van Justitie mag indien hij dit nodig vindt de beslistermijn met tien weken verlengen. Dit krijg je in dat geval medegedeeld in een brief. Als de Officier van Justitie een beslissing heeft genomen, krijg je dit ook medegedeeld in een brief. De mogelijke antwoorden op je beroep zijn:
- Beroep afgewezen: de bekeuring blijft staan en moet betaald worden. Hiertegen kun je in beroep bij de kantonrechter.
- Beroep geaccepteerd: de bekeuring vervalt of het bedrag wordt verlaagd.
- Beroep kan niet behandeld worden: dit kan o.a. bij te late indiening of het niet houden aan andere vereisten.
Als de Officier van Justitie niet binnen de juiste termijn een beslissing neemt, kun je hier tegen in beroep gaan bij de kantonrechter.
In beroep gaan bij de kantonrechter
Als je beroep is afgewezen en de boete dus blijft staan, kun je hiertegen in beroep gaan bij de kantonrechter. Dit kan binnen zes weken na de verzenddatum van de beslissing van de Officier van Justitie. Deze datum staat op de brief. Je gaat in beroep door in een aangetekende brief uit te leggen waarom je het niet eens bent met de beslissing van de Officier van Justitie. De boete die je hebt gekregen moet in dit geval wel alvast betaald worden. Als je gelijk krijgt van de kantonrechter, krijg je dit geld zo snel mogelijk terug.
In hoger beroep gaan bij het gerechtshof
Als je beroep wordt afgewezen door de kantonrechter kun je binnen zes weken na deze uitspraak in hoger beroep gaan bij het Gerechtshof in Leeuwarden. Dit is alleen mogelijk als de boete hoger dan €70 is of als je door de rechter 'niet ontvankelijk' bent verklaard.
Bij andere boetes dan verkeersboetes is de procedure soortgelijk.
Lees verder