De prettige tegenstelling tussen introvert en extravert

De prettige tegenstelling tussen introvert en extravert Men zegt dat mensen die tegengesteld zijn, elkaar aantrekken. En dat is ook zo, maar de praktijk is toch nog al eens anders. immers, de introverte man en de introverte vrouw willen elkaar nog wel eens opzoeken, zo ook de extraverte man en de extraverte vrouw. Is het herkenbaarheid, is het gemakszucht … kortom waarom kiezen we nogal eens voor de gemakkelijkste weg?

Elkaar opzoeken

Als je net zo extravert of introvert als je potentiële nieuwe partner bent, tref je wel heel veel gelijkenis aan en die herkenbaarheid kan heel prettig en vertrouwd aanvoelen, althans in eerste instantie. Immers als je introvert bent en je partner ook, ligt een stuk sociale isolatie op de loer. Maar er valt te bezien in hoeverre het ook een goede match is. Twee extraverte mensen kunnen gemakkelijk langs elkaar heen praten en zo ontstaan misverstanden dan weer. Zo ook als het gaat om vriendschappen of collegiaal contact. Immers, het diepste van onze psyche komt pas naar voren als je met het tegengestelde karakter wordt “geconfronteerd”. En hoewel dit zwaar klinkt, komen beide karakters –als je er moeite voor doet elkaar te begrijpen en respecten- juist meer tot bloei.

Diepgang of oppervlakkigheid?

De opsplitsing van introvert en extravert wordt ook wel eens geassocieerd met respectievelijk diepgang en oppervlakkigheid, terwijl dit niet juist is. Want hoewel de introverte man of vrouw eerder in de eigen geest aan de slag gaat, wil dat nog niet zeggen dat er diepgang in zit. Of het in alle voorzichtigheid formuleren van een antwoord, kan onterecht als sociaal gestoord worden uitgelegd. En de extraverte man of vrouw komt snel naar buiten met opmerkingen, jovialiteit en zoekt de andere mens op. Dit wordt vaak gekoppeld aan oppervlakkigheid en gemakzucht, alsof de man of vrouw in kwestie niet nagedacht heeft over het onderwerp. Terwijl de extraverte man of vrouw het gewoon met andere wil bespreken en slechts een andere manier van omgaan met een onderwerp.

Werken aan de relatie

Toch levert een relatie, in wat voor vorm dan ook, waar tegengestelde karakters in huizen iedereen meer op als je er moeite voor doet. Het is wel een stap en je moet wel goed nadenken hoe je zaken inkleed, want de vanzelfsprekendheid van mensen die qua karakter dichter bij je staan, is er niet of nauwelijks als je met tegengestelde mensen bij elkaar bent. Misverstanden kunnen snel geboren worden.

Voorbeeld

Neem bijvoorbeeld een te organiseren feest. De introverte man of vrouw zal het geheel al uitdenken in de geest, mogelijk al voorbereidingen treffen en dit vervolgens voorleggen aan de extraverte man of vrouw. Maar die extraverte man of vrouw zit anders in elkaar en zal het als praatstuk zien, een begin. Teleurstelling ligt dan snel op de loer, terwijl het juist zo interessant en leerzaam kan zijn om elkaar te begrijpen en van elkaar te leren. Het uitspreken kan een begin zijn.

Zoek de verschillen…

Om de relatie tussen een introverte en extraverte persoon nog zinvoller te maken, is het goed om naast het leren begrijpen hoe anders die persoon in elkaar zit, ook te kijken naar wat je er voor jezelf uit kunt halen. Dit geldt over en weer en als mensen elkaar energie geven, is het een relatie die potentieel heeft.
Maar je moet er wel moeite voor doen en dat is waar het nogal eens mis gaat. Als het niet gemakkelijk gaat, dan stoppen we er nog al eens mee. Terwijl met wat extra energie de relatie absoluut kans van slagen heeft.
Zoals bewondering van de introverte persoon voor de extraverte man of vrouw die zomaar op iemand afstapt. Of de extraverte persoon die bewondering op kan brengen voor de introverte man of vrouw die iets in de geest kan laten ontspruiten of het in alle rust vormen van de mening over een onderwerp.

Tot slot

Het is niet meer of minder dan de intermenselijke relatie en deze is reuze interessant als je de moeite neemt om je te verdiepen in je medemens. En naast mensen die hetzelfde zijn, kom je uiteraard ook mensen tegen die een tegengesteld karakter hebben. Heerlijk dat leerproces wat het hele leven doorgaat. Het levert alleen maar nieuwe inzichten op in het leven.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tegenstellingen en ontkenningen in de Nederlandse taalTegenstellingen en ontkenningen in de Nederlandse taalIn de Nederlandse taal worden veel stijlfiguren gebruikt. Tegenstellingen worden regelmatig gebruikt en zijn onder te ve…
Introverte vs. extraverte personen: wie is gelukkiger?De meeste mensen geloven dat een extravert persoon vriendschappelijk, sociaal en uitgaand is. Een introvert persoon daar…
ConflictsociologieConflictsociologieBinnen de sociologie zijn er drie (hoofd)stromen te onderscheiden. De conflictsociologie is daar een van. Conflictsociol…
Kan een introvert persoon extravert worden?Introverte personen zijn doorgaans vrij rustig en ze zijn veelal naar binnen gericht. Sommige van hen zouden graag wat m…

Emotionele volwassenheid: zelfsturingEmotionele volwassenheid: zelfsturingWat is zelfsturing? Waarom heb je zelfsturing in het leven nodig? Kan je betere keuzes maken door zelfsturing? Met zelfb…
Kleptomanie: verslaafd aan stelenKleptomanie: verslaafd aan stelenKleptomanie: verslaafd aan stelen. Een verslaving is een onbedwingbare drang om een handeling te verrichten. Kleptomanie…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 27-09-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.