Jaloezie: het kan ook goed zijn!
Jaloezie is een veel voorkomende emotie. Men wil datgene hebben wat de ander heeft: die leuke baan, dat mooie lichaam of die aardige vriend of vriendin. Het gevoel van spijt of afgunst is vaak pijnlijk en vaak wordt jaloezie gezien als iets onoverkomelijks of zelfs als iets slechts. Jaloezie is echter niet altijd slecht en kan een mens zelfs helpen bij zijn persoonlijke ontwikkeling!
Jaloezie
Iets willen hebben van een ander wat jij niet hebt: jaloezie. Iedereen is wel eens jaloers op een ander, wat helemaal niet vreemd is. Jaloezie hoort bij ons mens-zijn en speelt daarom ook vaak een rol in ons dagelijks leven. Jaloezie kan gezien worden als een verzameling van verschillende emoties. Hierbij moet vooral gedacht worden aan de uiting van jaloezie: woede, angst, machteloosheid, pijn of verdriet. Jaloezie komt voor in verschillende situaties, de belangrijkste is de jaloezie die ontstaat binnen de relatie met een ander mens. Zo kan men jaloers zijn op zijn of haar vriend of vriendin: hij of zij heeft een mooier lichaam, een betere baan, leukere vrienden of is veel sportiever. Natuurlijk speelt jaloezie niet alleen binnen vriendschappelijke relaties een rol, ook binnen seksuele relaties of binnen het huwelijk komt jaloezie vaak voor.
Jaloezie kan zich uiten in verschillende vormen. Men kan erg kwaad worden op iemand, zonder dat hiervoor een duidelijke reden valt aan te wijzen. Zo kan het vriendschappen die eerst zeer hecht waren, gemakkelijk in één klap verbreken. Wanneer jij en je beste vriend beiden solliciteren voor dezelfde vacature en jouw vriend krijgt de baan, kan dit er voor zorgen dat de jaloezie gaat overheersen. Dit kan de vriendschap gemakkelijk kapot maken. Ook liefdesrelaties kunnen gemakkelijk stuk lopen op pure jaloezie. Binnen een liefdesrelatie moet men elkaar enige ruimte gunnen: wanneer de ander met een persoon van het andere geslacht praat, wil dit niet meteen zeggen dat er iets speelt tussen hen.
Jaloezie kan ook goed zijn
Jaloezie wordt vaak gezien als iets slechts, iets wat je niet tegen houdt en waar je niks aan kan doen. In feite is dit ook zo, het hoort bij ons als mensen en het is een emotie die moeilijk valt tegen te houden. Toch hoeft jaloezie niet altijd een slechte emotie te zijn, het kan ook bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van de mens. Om dit te kunnen begrijpen moeten de andere kant van jaloezie eens worden bekeken.
Wanneer iemand jaloers is wekt dit, zoals gezegd, verschillende emoties op bij mensen. Deze emoties kunnen er toe leiden dat mensen onbezonnen en niet acceptabele dingen doen. Jaloezie kan leiden tot wraakgevoelens die uiteindelijk kunnen escaleren. Zo zijn er vele moorden gepleegd enkel en alleen uit pure jaloezie. Jaloezie kan ook leiden tot geweldpleging of ruzie, denk aan huiselijk geweld. Toch kan jaloezie er ook voor zorgen dat een mens verandert of zelfs beter wordt van de situatie. Wanneer iemand namelijk iets ontzettend graag wil hebben, bijvoorbeeld de jaguar van de buurman, dan zal deze persoon harder gaan werken om dit resultaat te bereiken. Hij of zij als zijn best doen om ook een jaguar te verkrijgen, bijvoorbeeld door harder of meer te werken, zodat er meer geld wordt verdiend. Een ander voorbeeld is de relatie tussen mannen en vrouwen. Als een man merkt dat een andere man met zijn vriendin flirt, zal deze man in de meeste gevallen jaloers worden. Hij wil zijn vriendin graag behouden en zal dan ook zijn beste beentje voor zetten om haar niet te verliezen aan een ander. Hij zal haar meer aandacht geven, zeker wanneer de vrouw op het flirten in gaat. Natuurlijk werkt dit niet in alle relaties zo, maar in feite kan jaloezie een relatie best verbeteren. Hiernaast kan gezegd worden dat jaloezie niet alleen kan zorgen voor een actievere, verbeterde relatie, het maakt de relatie ook minder vanzelfsprekend. Het drukt mensen soms op de feiten, er zijn ook andere mensen op de wereld!
Ook mijn al eerder genoemde voorbeeld over het verbreken van een vriendschap omdat je vriend de baan wel krijgt en jij niet, kan goed zijn. Zo kan het zijn dat je, door je jaloezie, harder gaat werken, meer indruk gaat maken en op gaat vallen en beter gaat presteren op de je werk. Door deze betere prestaties, kan het zijn dat je uiteindelijk toch nog die begeerde baan krijgt. Zo zijn er talloze voorbeelden te noemen die aantonen dat jaloezie niet alleen maar slecht is. Natuurlijk zal ik niet ontkennen dat jaloezie ook gevaarlijk kan zijn, deze gevoelens zijn vaak zeer wrang en kunnen gemakkelijk escaleren. Wanneer je echter leert omgaan met deze gevoelens, kun je ze beheersen en zo jezelf proberen te ontwikkelen. Jaloezie zorgt er namelijk in sommige opzichten voor, dat je je wilt gaan ontwikkelen, je wilt beter worden, net zo goed als je buurman, je vriend of je partner. Conclusie: jaloezie is geen fijne emotie, maar het kan de mens toch helpen zich in zijn of haar leven positief te ontwikkelen!