Zorgboerderijen en het pgb

Het persoonsgebonden budget is een budget dat mensen krijgen om zelf hulp en verzorging in te kopen. In 2011 staat het pgb echter enorm onder druk. De regering wil dat de uitgaven voor het pgb drastisch naar beneden worden gebracht. Dat betekent dat mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben soms zonder de nodige ondersteuning komen te zitten. Ook zorgboerderijen zullen daarvan veel last van ondervinden.

Zorgboerderij: voor mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking

Zorgboerderijen bieden mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking een dagstructuur, werk en ondersteuning. Bovendien zijn zorgboerderijen voor de ontwikkeling van mensen met beperkingen. In 2009 waren er zo’n 1088 zorgboerderijen in Nederland, terwijl dat 5 jaar daarvoor nog maar zo’n 600 waren.

Hoe zijn zorgboerderijen ontstaan?

Boeren werden door de overheid gestimuleerd om er een andere bedrijfstak bij te nemen, omdat de landbouw en veeteelt steeds meer geconfronteerd werden met schaalvergroting en regel- en wetgeving.

Zorgboerderijen zijn voor het grootste deel afhankelijk van het pgb

Bij zorgboerderijen kopen mensen met een beperking zelf zorg in vanuit het persoonsgebonden budget (pgb). Ze kunnen dus zelf een zorgboerderij uitzoeken waar ze zich prettig voelen en waar de zaken worden geboden die voor hen belangrijk zijn. De zorgboerderij stuurt op zijn beurt een rekening naar de cliënt en die moet dan betaald worden vanuit het pgb. De cliënt moet overigens ook de boekhouding zelf verzorging bij een pgb. Daar zijn overigens ook allerlei bureaus voor opgericht. Bij het uitzoeken van zo’n bureau is het wel zaak om ook te kijken naar de prijzen die zij berekenen. De tarieven zijn namelijk nogal verschillend en kunnen soms een groot deel van het pgb opslokken.

Kabinet wil fors snijden in het pgb

Het kabinet wil in 2011 fors snijden in de uitgaven voor het pgb. Reden daarvan is dat de kosten de laatste jaren volgens de overheid erg uit de hand liepen. Zorgboerderijen weten daardoor niet of zij hun werk nog wel kunnen blijven doen in de toekomst.

Zorg in Natura in plaats van pgb

De overheid wil dat de zorg vanuit zorgkantoren nu in Zorg in Nature wordt geregeld en niet meer door de persoon zelf die zorg nodig heeft. Dit betekent echter wel dat de zorgkantoren regelen bij welke zorgboerderij iemand terecht kan, maar zullen op den duur waarschijnlijk ook de tarieven van de zorgboerderijen worden voorgeschreven door die zorgkantoren. Er wordt dan niet meer dan zoveel betaald voor een cliënt of zorgboerderijen moeten inschrijven op trajecten en wie dan het laagste tarief biedt krijgt waarschijnlijk bij dat zorgkantoor de opdracht.

Zelf je pgb beheren

Daar komt nog bij dat mensen die hun zelf een pgb hebben en beheren zelf kunnen beslissen hoe hun leven er uitziet. Zij bepalen naar welke zorgboerderij ze willen gaan, hoeveel dagen in de week en welke activiteiten ze willen ontplooien.

Zorgboerderij ontlast ook familie en mantelzorgers

Een zorgboerderij zorgt er voor dat familie en mantelzorgers rondom iemand met hulpvragen worden ontlast. Indirect zorgt het pgb daar dus voor.

Verschillende soorten zorgboerderijen

Er zijn verschillende soorten zorgboerderijen. Overigens zijn er weinig boeren die er opeens een studie psychologie gaan volgen en zich dan op de zorgmarkt storten. De meeste boeren verhuren een deel van hun bedrijf aan instellingen die zorg verlenen. Daarbij worden land, gebouw, activiteiten en begeleidingen gehuurd van de boer en gaat de instelling of een bedrijf er vervolgens aan de slag. Er wordt bovendien zorg geboden voor diverse doelgroepen. Dat kunnen zijn:
 • Mensen die zeer langdurig werkloos zijn
 • Mensen met een psychiatrisch verleden
 • Mensen met die lijden aan een geestelijke aandoening
 • Mensen die een lichamelijke beperking hebben
 • Mensen die verslaafd zijn geweest
 • Mensen die dakloos zijn geworden
 • Mensen met autisme
 • Mensen met een verstandelijke handicap
 • Mensen met een burn out

Wat gebeurt er op een zorgboerderij?

Op een zorgboerderij werken mensen uit één van de bovenstaande categorieën in het boerenbedrijf. Ze bewerken het land, werken met dieren, houden zich bezig met een boerenwinkel, doen de boekhouding of doen andere klussen. Meestal werken ze een aantal dagdelen per week op een zorgboerderij.

Werken op een zorgboerderij: met behoud van uitkering

Werken op een zorgboerderij betekent vaak dat er gewerkt wordt met behoud van een uitkering en ondersteund door een pgb budget. Sommige mensen werken ook op vrijwillige basis op een zorgboerderij.

Belangrijkste kenmerken van het werken op een zorgboerderij

Het werken op een zorgboerderij heeft vaak tot doel om:
 • Dagbesteding te leveren
 • Het kweken van eigenwaarde
 • Het werken aan zelfvertrouwen
 • Onafhankelijk worden van anderen
 • Zelfredzaamheid te creëren

Beschermde sfeer van een zorgboerderij

Omdat er op een zorgboerderij altijd een beschermde sfeer hangt, is het voor mensen die wat zwakker in de maatschappij staan een prima manier om op een minder dwingende manier te werken. De verantwoordelijkheid is er wat minder groot dan in de dagelijkse maatschappij en er is minder druk. Wel wordt er natuurlijk van de medewerkers verwacht dat de dieren op een zorgboerderij hun natje, droogje en verzorging krijgen, maar oogsten van een bepaalde omvang worden niet geëist.

Altijd op een zorgboerderij werken of terugkeren in de “snelle”maatschappij

Sommige mensen zullen altijd op een zorgboerderij blijven werken omdat zij een beperking hebben. Anderen, zoals mensen met een burn out gaan na een aantal maanden weer terug in het reguliere arbeidsproces. Ook zijn er mensen die vervolgens een gesubsidieerde baan krijgen.

Bijzondere projecten

Omdat mensen geleerd wordt in een zorgboerderij om zich te ontwikkelen, mogen zij zelf projecten bedenken en uitvoeren. Of het daarbij gaat om het maken van een kippenhok of een betere manier van voer geven aan de paarden maakt daarbij niet uit. Doel is altijd om mensen steviger in het leven te laten staan, ze een uitdaging te geven en ze hun gevoel voor eigenwaarde (terug) te geven.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken op een zorgboerderijWerken op een zorgboerderijEr ontstaan steeds meer zorgboerderijen. Dit komt mede doordat het voor veel boeren steeds lastiger is geworden om voldo…
De zorgboerderijVoor kinderen die op een school voor speciaal onderwijs zitten bestaat de mogelijk om naar een zorgboerderij te gaan. Di…
Bezoek ook eens de zorgboerderijBezoek ook eens de zorgboerderijZoekt u iets leuks om te doen? Ga dan voor de verandering eens naar een zorgboerderij. Er zijn meer dan 750 verschillend…
Verbrede landbouwVerbrede landbouwVerbrede landbouw wordt steeds verder ontwikkeld. Maar wat is nu precies verbrede landbouw? Welke vormen zijn er? Kan oo…

Oorlogstrauma: de posttraumatische stressstoornisOorlogstrauma: de posttraumatische stressstoornisEe posttraumatische stressstoornis kan ontstaan doordat iemand een oorlog heeft meegemaakt. Dit wordt ook wel ptss genoe…
Jaloezie: het kan ook goed zijn!Jaloezie: het kan ook goed zijn!Jaloezie is een veel voorkomende emotie. Men wil datgene hebben wat de ander heeft: die leuke baan, dat mooie lichaam of…
Bronnen en referenties
 • Friesch Dagblad
 • www.landbouwzorg.nl
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 27-06-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.