Angst voor spinnen

Angst voor spinnen Angst voor spinnen: de meeste mensen vinden spinnen helemaal niks. Ze heben er angst voor en gaan ze het liefst uit de weg. Waarom zijn mensen bang voor spinnen en hoe ga je met deze angst om?

Angst voor spinnen

Veel mensen zijn bang voor spinnen. Waar komt deze angst toch vandaan? Angst voor spinnen is gedeeltelijk aangeleerd en gedeeltelijk afkomstig uit onze voorouders. In de tijd dat de mens nog in grotten leefde, was het zaak om zo goed mogelijk te overleven. Wanneer je een verwonding opliep, kon je niet even naar de huisarts of naar het ziekenhuis. Wie gebeten werd door een giftig dier, was ten dode opgeschreven. Vooral in de wilde natuur kwam de mens veel giftige spinnen tegen. Het was dus zaak om spinnen te herkennen en bij ze uit de buurt te blijven. De mens ontwikkelde een angst voor spinnen die de mens moest beschermen tegen deze giftige diersoorten. Angst geeft de mens namelijk voorzichtigheid.

Deze angst voor spinnen hebben we tegenwoordig niet meer nodig. Immers, is onze kennis zo ver uitgebreid dat we precies weten welke spin giftig is en welke onschuldig. In onze huidige leefwereld komen maar zeer weinig giftige spinnen voor. Toch is de angst als een oergevoel diep in ons blijven bestaan.

Een kind voelt geen angst voor spinnen. Het speelt met ieder insect omdat deze de interesse opwekken van het kind. Wanneer een moeder haar kind ziet spelen met een spinnetje, zal ze verschrikt uitroepen dat het kind dit niet mag doen. Het kind leert hierdoor dat spinnen gevaarlijk kunnen zijn. Het oergevoel, de angst voor spinnen, komt op deze manier in het kind naar boven en de angst voor spinnen is ontwikkeld.

Omgaan met angst voor spinnen

Wie een angst voor spinnen heeft, zal deze iet zomaar weer kwijt raken. Het beste is om met spinnen te leren omgaan. Doe dit bij een spinnenhouder die verstand van zaken heeft. Leer over de verschillende insectensoorten, bekijk ze van een afstand terwijl ze in een glazen bak zitten. Of ga eens de tuin in en bekijk een spinnenweb van een afstand. Het belangrijkste bij angst voor spinnen is om jezelf ermee te confronteren en vooraf je te verdiepen in de spin. Waarom maakt een spin een web, is de spin giftig voor de mens en is de spin bang voor de mens of juist niet? Al snel kom je erachter dat de meeste spinnen juist heel nuttig zijn: ze ruimen de vervelende vliegjes voor jou op en laten de mens met rust. Waarschijnlijk zijn ze veel banger voor jou, dan jij voor hen. Giftige spinnen komen in Nederland niet voor dus de angst is ongegrond. Wel kan de beet van sommige spinnen pijnlijk zijn, maar de beet van een hond is ook vaak pijnlijk.

Een andere reden voor angst voor spinnen is de snelheid waarmee deze diertjes lopen. De bewegingen van de poten kunnen we niet afzonderlijk volgen waardoor we het gevoel hebben geen controle over het dier te hebben. Geen vreemde gedachte, maar bedenk dat een spinnetje het liefst zo snel mogelijk in een donker hoekje wegkruipt. Raakt de spin toch per ongeluk je been of arm aan, dan zal deze er heel snel overheen rennen, op zoek naar een schuilplaats. De spin zoekt niet voor niks een schuilplaats: hij vindt mensen maar enge wezens die hem pijn kunnen doen.

Voorkomen van angst voor spinnen

Het beste is nog om het oergevoel niet op te wekken bij de mens. Dit begint dus als bij het kleine kind. Speelt een klein kind met een spinnetje, leer het kind dan dat het kleine spinnetje pijn heet en dat we hem daarom met rust laten. Leg uit dat spinnetjes lief zijn en heel hard werken. Een kind staat nog open om nieuwe ervaringen op te doen. Wanneer het kind leert spinnen te respecteren, zal de angst voor spinnen niet ontwikkelt worden.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Arachnofobie / spinnenfobieSpinnenfobie is een veel voorkomende fobie waar veel mensen last van hebben. Als men echter op een moment komt dat men z…
Arachnofobie: angst voor spinnenArachnofobie is een overmatige angst voor spinnen. Naar verluidt is arachnofobie de meest voorkomende 'dierenfobie'. Ara…
Spinnenangst: aangeboren of aangeleerd?Spinnenangst: aangeboren of aangeleerd?Als de herfst is begonnen en de bladeren beginnen te vallen, komen spinnen weer uit alle hoeken en gaten tevoorschijn. W…
De meest voorkomende angstenIedereen is wel eens bang. Het klinkt raar maar het is gezond en het hoort bij het dagelijkse leven. Zonder angst kunnen…

Ontwikkelingsstoornis bij kinderen: NLDOntwikkelingsstoornis bij kinderen: NLDNLD is de afkorting voor Non-verbal Learning Disabilities. Het gaat hier om een leerstoornis bij kinderen. Deze leerstoo…
Onzekerheid binnen de relatieOnzekerheid binnen de relatieHoe ga je om met onzekerheid binnen de relatie? Heb jij altijd de goedkeuring nodig van je partner? Of iedere keer weer…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.