Onzekerheid is te overwinnen maar verandering kost energie

Onzekerheid is te overwinnen maar verandering kost energie Er zijn ontelbaar veel mensen die onzeker zijn. Hoeveel precies dat is niet duidelijk te zeggen omdat onzekerheid iets is wat mensen niet snel benoemen. We proberen allemaal onze onzekerheid te verbergen en dat lukt vaak ook lange tijd. Maar je gezondheid wordt er niet beter van. Integendeel, onzekerheid geeft stress en dat veroorzaakt lichamelijke klachten. Daarom is het belangrijk om te proberen je onzekerheid te overwinnen en met meer zelfvertrouwen in de maatschappij te staan. Je zult je veel prettiger voelen als je wat meer zelfbewustzijn kunt ontwikkelen.

Hoe ontstaat onzekerheid?

Kinderen worden gelukkig niet geboren met gevoelens van onzekerheid. Kijk maar eens in een wieg of kinderwagen en ontdek hoe stralend en zelfbewust de lach van een kind kan zijn. De opvoeding leidt vaak tot de eerste onzekerheid. Kinderen proberen al jong steeds een keuze maken en als ze iets verkeerd doen worden ze vaak terecht gecorrigeerd. Maar hierdoor kan een kind ook onzeker worden. Doe ik het wel goed? Is dit wat er van mij verwacht wordt? Dan volgt het onderwijs waarbij kinderen al heel jong bepaalde prestaties dienen te leveren. Veel zal goed gaan maar er mislukken ook veel dingen en hieruit ontstaan dan twijfels en onzekerheden. Veel mensen krijgen in hun jeugd weinig bevestiging waardoor het zelfbewustzijn zich niet goed kan ontwikkelen. En wanneer we dan eenmaal volwassen zijn dan zien we dat veel mensen heel onzeker in het leven staan. Velen vragen zich af wat andere mensen van hen denken en of we wel kunnen beantwoorden aan het beeld wat anderen van je hebben.

Verbergen van onzekerheid

Vaak wordt onzekerheid niet naar buiten getoond maar juist het tegendeel wordt ten toon gesteld. Bluffen, grote mond opzetten of heel eigenwijs optreden vind vaak de oorsprong in onzekerheid. Er zijn ook mensen die door heel uitgebreid te discussiëren zichzelf en daarmee ook de omgeving denken te overtuigen. Immers men heeft een negatief zelfbeeld en wil naar buiten toch zelfverzekerd overkomen. Sommige mensen die onzeker zijn worden wat zelfverzekerder als ze alcohol drinken. Dit geeft hun moed en zonder dat ze dit zelf beseffen verliezen ze op dat moment even hun onzekerheid. Maar dit voelt niet als vanzelfsprekend en is van korte duur.

Het gedrag van een onzeker persoon

Mensen die onzeker zijn hebben o.a. moeite met:
 • Het nemen van een beslissing
 • Relaties aangaan en onderhouden
 • Problemen in de werksituatie
 • Niet spreken in een groep
 • Moeite hebben de eigen mening te verwoorden

Het nemen van een beslissing

Mensen die echt onzeker zijn leiden een ingewikkeld leven. Door hun onzekerheid voelen ze zich pas prettig als alles dubbel gecontroleerd is. Zij kunnen veel aandacht opeisen van instanties omdat ze steeds weer gerustgesteld willen worden bijvoorbeeld dat papieren goed zijn ingevuld. Is er een reis geboekt dan wordt het reisbureau steeds weer gebeld met aanvullende vragen die overal op het internet te vinden zijn. Onzekere personen zoeken veel bevestiging. Men kiest steeds voor de veilige weg.

Relaties aangaan en onderhouden

Onzekerheid blokkeert de creativiteit die we allemaal bezitten en dat is jammer. Creativiteit is nodig als we een relatie willen aangaan. Vrienden bezoeken en zelf initiatief nemen zijn dingen die voor onzekere personen lastig zijn. Je ziet heel vaak dat als mensen alleen komen als gevolg van overlijden van een partner dat de creativiteit ontbreekt om op zoek te gaan naar nieuwe contacten. Je moet het nu immers zelf alleen gaan doen en dat kan heel moeilijk zijn. Vereenzaming ontstaat soms door onzekerheid en angst om naar buiten te treden.

Problemen in de werksituatie

Mensen die onzeker zijn hebben het vaak moeilijk in hun werksituatie. Zij durven niet goed voor zichzelf op te komen als het nodig is en hier kan zelfs misbruik van worden gemaakt. Mensen komen dan vaak niet ten volle tot hun recht terwijl ze soms méér capaciteiten hebben dan anderen die wel meer op de voorgrond treden.

Niet spreken in een groep

Gelukkig leren kinderen in het onderwijs tegenwoordig om in groepen te spreken. Voor veel mensen is het echter een onmogelijke opgave om in een groep het woord te voeren. Dit is jammer omdat mensen die onzeker zijn wel hele goede ideeën kunnen hebben waar anderen hun voordeel mee kunnen doen. Men verbergt zich a.h.w. in de groep en geeft niks van zichzelf prijs.

Moeite hebben de eigen mening te verwoorden

Veel mensen hebben moeite om hun mening te verwoorden. Als deze mening afwijkt van datgene wat in de groep wordt gedacht is het helemaal lastig. Vaak lijkt het alsof anderen hun mening al kant en klaar geformuleerd hebben en degene die wat onzeker is heeft dit nog niet paraat. We zien dit ook vaak terug in de relatie tussen arts en patiënt. Een mondige patiënt weet de juiste vragen te stellen en is niet bang om hierbij fouten te maken. Een onzekere patiënt zal zich veel meer afwachtend opstellen en heeft moeite om vragen te stellen en iets extra te vertellen ter verduidelijking.

Verandering is mogelijk

Om je onzekerheid te veranderen is het noodzakelijk een aantal stappen te zetten.
 • Ga er eens rustig voor zitten om na te denken waarom je onzeker bent
 • Zoek uit waar je goed in bent en waar je minder goed in bent
 • Ga voor jezelf na wat je wilt veranderen om zelfverzekerder te worden
 • Maak een eigen doelstelling.
 • Als je het niet alleen kunt ga dan deskundige hulp zoeken

Verandering kost energie

Het is zo de moeite waard om die dingen waar je goed in bent voor jezelf te benoemen. Ga hiermee aan de slag en probeer daarmee succes te krijgen. Iedere keer dat het lukt zul je jezelf zekerder gaan voelen. Verandering kost energie, maar er is ook beloning. De dingen waar je niet goed in bent kun je erkennen. Maar leer om dat uit te spreken. Ieder mens heeft zijn eigen capaciteiten. Veel is te leren maar niet alles. Als je ergens niet goed in bent moet je niet krampachtig proberen om dat toch te veranderen als het niet nodig is. Waarom zou je al die moeite doen? Concentreer je op datgene wat voor jou belangrijk is en wat haalbaar is. Het is belangrijk om voor jezelf kleine doelstellingen te maken en in stapjes te werken. Ieder resultaat wat behaald is zal je onzekerheid verminderen. Het is jammer om in onzekerheid te blijven hangen als je met een beetje hulp van buiten goede resultaten kunt bereiken. Een korte cursus of hulp van een maatschappelijk werker zijn voor iedereen beschikbaar.
© 2015 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dé oplossing tegen onzekerheid tijdens het datenDé oplossing tegen onzekerheid tijdens het datenBen je onzeker als je met iemand aan het daten bent? Ontdek hét geheim tegen onzekerheid tijdens het daten en laat je ni…
Onzekerheid, is er iets tegen te doen?Onzekerheid, is er iets tegen te doen?Als je onzeker bent dan voel je je vaak niet prettig. Je bent bang dat anderen je zullen afwijzen, raar vinden of niet a…
Onzekerheid: oorzaken en tipsOnzekerheid: oorzaken en tipsOnzeker zijn kan om allerlei redenen, bijvoorbeeld over je uiterlijk, over je toekomst, over wie je bent... Iedereen is…
Zelfvertrouwen stimulerenHet is voor cliënten heel belangrijk dat ze zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren. Hoe zelfstandiger ze kunnen fun…

Van jezelf leren houdenVan jezelf leren houdenHet klinkt mogelijk zo vanzelfsprekend, van jezelf leren houden. Je houdt toch van jezelf zullen sommige mensen zeggen…
Negatief denken kan storend zijn voor de omgevingNegatief denken kan storend zijn voor de omgevingEr zijn mensen die een negatieve kijk op het leven hebben. Vaak ligt de oorsprong al in de jeugd. Het negatieve denken v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 15-02-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.