De vicieuze cirkel van het piekeren

De vicieuze cirkel van het piekeren Je zorgen maken kan omslaan in eindeloos piekeren. Dan ben je bezig je leven negatief te veranderen. Wat weet men nu over het overmatig zorgen maken dat verandert in piekeren?

Zorgen en piekeren

 • Omschrijving van bezorgdheid: ongerustheid, bangheid, beklemdheid, bekommernis, onrust, vrees, zorg.
 • Omschrijving van piekeren: er zorgelijk en ingespannen over denken.

Een psychologische omschrijving van piekeren:
"Het piekeren waarbij je vooral focust op je eigen negatieve gevoelens en waarbij je telkens dezelfde negatieve ideeën, vragen, zorgen en gedachten herhaalt."

Het is duidelijk dat piekeren voortkomt uit je bezorgdheid over iets. Door te piekeren ga je telkens in je hoofd hetzelfde herhalen over wat je angst in boezemt en waarover je je zorgen maakt. Door de herhaling van de vragen over de zorgen geraak je eerder door je gepieker in een vicieuze cirkel, waarin telkens dezelfe negatieve gevoelens opdoemen. Piekeren als uitvloeisel van je zorgen maken is derhalve geen positieve situatie. Piekeren is zeer negatief, kan stress veroorzaken en is slecht voor je lichamelijk en geestelijk welzijn.

Als je de neiging hebt om te piekeren moet je met alle macht zorgen dat je piekeren gaat vermijden. Dat is niet zo eenvoudig.
In het algemeen is het bijzonder moeilijk om alleen uit de vicieuze cirkel van het piekeren te raken omdat je door de vicieuze cirkel vast wordt gehouden. Het is daarom waarschijnlijk het beste om iemand's hulp in te roepen.

De hulp van een verstandig iemand die het goed met je meent

Je kunt vragen aan een goede vriend(in) of partner om samen met jou objectief naar de zorgen te kijken die de basis vormden van je gepieker. Hopelijk kan dit je helpen om je bezorgdheid in een ander licht te zien waardoor je in staat zult zijn de vicieuze cirkel van het gepieker te verlaten. Piekeren houdt op als er een (voorlopige) oplossing is gevonden voor over hetgeen je je zorgen maakte.

De hulp door counseling, van een therapeut of psycholoog

Als je een 'geboren piekeraar' bent en je telkens weer in de valkuil van de vicieuze cirkel terecht komt dan is het misschien goed om daarover 'counseling' aan te vragen bij een therapeut van jouw keuze of een psycholoog. Check na op het internet wat er allemaal aangeboden wordt op dat gebied en wat het beste bij jou en je persoonlijkheid past.

Ter objectivering van het piekeren nog even dit:

Piekeren komt voor uit angst voor het onbekende, waardoor controleverlies zou kunnen ontstaan.
Het oude volksgezegd is wat dat betreft nogal raak: 's Mens lijden is het meest om het lijden wat hij vreest.

In 'the Nation' van 1999 stond dit over piekeren:

 • 40% van hetgeen waarover we piekeren gaat over dingen die zich nooit voor zullen doen.
 • 30% gaat over dingen die in het verleden plaatsvonden.
 • 22% gaat over triviale dingen die eigenlijk niet de moeite waard zijn
 • 4% gaat over zaken waaraan we niets kunnen doen
 • 4% gaat over zaken waaraan we wel iets kunnen doen.

Zonder het piekeren te willen bagatelliseren kan men na lezing van het bovenstaande aannemen dat veel van ons gepieker eigenlijk futiel is. Dat wil zeggen dat er weinig positiefs kan voortkomen uit langdurig gepieker.

Lees verder

© 2011 - 2024 Hermesse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Piekerstoornis - symptomen & behandeling piekerstoornisPiekerstoornis - symptomen & behandeling piekerstoornisDe piekerstoornis is beter bekend als de gegeneraliseerde angststoornis. Mensen die lijden aan een piekerstoornis zijn v…
Wat is piekeren?Wat is piekeren?Hoewel het heel vervelend kan zijn, piekeren doet iedereen op zijn tijd. Piekeren is normaal, maar het piekeren kan ook…
Omgaan met piekerenOmgaan met piekerenWat is piekeren? Lost piekeren problemen op? Is er een verschil tussen piekeren en nadenken over een probleem? Wat is he…
Therapie tegen angst en stress: biofeedbackTherapie tegen angst en stress: biofeedbackMet je eigen bewustzijn angst en stress onder controle krijgen! Na 7 sessies met de biofeedback zou in principe iedereen…

Relaties ... soulmates of toch niet?Relaties ... soulmates of toch niet?Het is een raar fenomeen dat je soms iemand tegenkomt wat vertrouwt, puur, echt is. Dit terwijl je iemand wellicht voor…
Prestatiedruk van de maatschappijPrestatiedruk van de maatschappijDe prestatiedruk van de maatschappij is enorm geworden en in vele gevallen verantwoordelijk voor een ontspoord stabiel l…
Bronnen en referenties
 • Gevonden op http://www.woorden.org/woord/bezorgdheid
 • http://www.dimence.nl/Zorgaanbod/Angststoornissen/Klachten/Pages/Piekeren.aspx
 • http://www.mindyourownlife.nl/je-gevoel/angst-bang-zijn/je-zorgen-maken
 • http://www.innerned.org/pieker.html
Hermesse (125 artikelen)
Gepubliceerd: 13-06-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.