Relaties ... soulmates of toch niet?

Relaties ... soulmates of toch niet? Het is een raar fenomeen dat je soms iemand tegenkomt wat vertrouwt, puur, echt is. Dit terwijl je iemand wellicht voor het eerst ziet. Sommige noemen het een bliksemflits en andere noemen het thuiskomen, maar hoe het ook zij … de soulmate vinden wordt altijd al ernstig prettig ervaren.

Wat is een soulmate?

Strikt genomen staat het voor zielsverwant en kenmerkt zich door verschillende zaken die je normaliter niet in een prille relatie (of nog niet eens een relatie) tegenkomt. Een woord of een blik is voldoende als je iets wilt zeggen, terwijl je elkaar eigenlijk nog moet leren kennen. Dit proces speelt dan ook nauwelijks, want gevoelsmatig ken je elkaar. Dat wil ook zeggen dat het direct vertrouwt voelt, herkenning en zoals gezegd thuiskomen. Maar aan iedere prettige kant zit ook een minde prettige kant, deze wordt verderop besproken.

Theorieën

Volgens de Grieken was Zeus bang voor de figuur met 1 hoofd, 2 gezichten, 4 armen en 4 benen en splitste het in tweeën. Op dat moment werden er dus twee mensen gevormd, die continue op zoek zijn naar elkaar.
Een andere theorie is enigszins vergelijkbaar en zou behelzen dat een mens uit een androgyne ziel voortkomt. Deze is opgesplitst in een mannelijk en een vrouwelijke deel. Welke van god gekeerd zijn. Tijdreizen is wat ze continue doen en dit om elkaar te vinden in welke incarnatie dan ook.

Een blijvende relatie?

Een soulmate hoeft geen blijvende relatie te zijn, sterker nog, ook als je het als soulmate ervaart kunnen er allerlei redenen zijn waarom je toch niet tot een relatie komt. De een zegt dat het dan toch niet zo moet zijn, de ander denkt aan angst. Maar levens tot dusver kunnen zo anders gelopen zijn, dat je elkaar niet in de juiste levensfase tegenkomt. Dan kan het wel als soulmate voelen, maar is een langdurige relatie toch niet mogelijk.

Angst!

Angst is een slechte raadgever, maar kan wel plaatsvinden als je een vreemde tegenkomt die plots vertrouwt voelt, waarbij je maar een woord nodig hebt om hem/haar te begrijpen en waarbij je jezelf kunt zijn. “To good to be true?” …niet voor degene die geloof heeft in zielsverwanten en er niet bang voor is. Het je laten overkomen is het eenvoudigste om te doen, althans zo klinkt het. Maar als je angst hebt om deze man of vrouw tegemoet te treden is ratio niet de beste raadgever, maar vaak wel de enige waar je naar luistert.

Probeer je dan ook te bedenken wat het ergst is, wat je kan overkomen. Dat je je vergist hebt, dat het toch een "gewone" man/vrouw is? Misschien kom je wel weer een andere zielsverwant tegen (want waar de een zegt dat er maar één is, zijn er ook genoeg mensen die zeggen dat er meer zijn.)

Relatie voor het leven of toch niet?

Er is nooit een goed of fout, maar een zielsverwantenrelatie gaat niet altijd goed. Immers, je karakters liggen verraderlijk dicht bij elkaar en je kent elkaar zo goed, dat het op elkaars “knoppen” drukken ook een stuk gemakkelijker lijkt. Je bent een open boek voor elkaar en dat kan dus ook verkeerd uitpakken. Wat ook speelt is wat je niet van jezelf wilt zien, kan door je zielsverwant met het grootste gemak bloot gelegd worden. Dit kan behoorlijk confronterend zijn en soms net iets té confronterend.

Maar als je hier goed mee omgaat, kan je relatie juist een enorme emotionele en zelfs spirituele groei met zich meebrengen. Want als je een dergelijke relatie goed weet vorm te geven, leer je jezelf veel sneller kennen en weet je dus om te gaan met je “mindere” kanten. Confronterend jazeker, maar absoluut van toegevoegde waarde op je levenspad. En als het goed gaat, weet je ook dan pas dat de tijd er rijp voor is.

Loslaten

Maar loslaten hoort ook bij een relatie. Iedereen heeft zijn eigen ruimte nodig en de kans dat je teveel opgeslokt raakt door elkaar, is groot. Elkaar dus tijdig loslaten om voldoende leefruimte te creëren is erg belangrijk.

Loslaten geldt ook als om wat voor reden een dergelijke relatie toch voorbij gaat. De ervaring leert dat mensen elkaar erg moeilijk loslaten en het voor een mogelijk nieuwe partner bijna ondoenlijk is om hier een volwaardige rol te gaan spelen.

Tot slot

Als je je soulmate dus tegenkomt en je gaat er goed mee om, dan kan het je een stuk verder brengen, individueel en / of gezamenlijk. En als je hem of haar tegenkomt dan weet je het, dat voel je. Heel specifiek op zoek gaan werkt eerder averechts.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe vind je een soulmateHoe vind je een soulmateVeel mensen hebben het gevoel dat er ergens op de wereld een persoon is die een aanvulling kan zijn op hun leven op een…
Spirituele datingsites: Een spirituele date die bij jou pastSteeds meer mensen zijn bezig met spiritualiteit en kiezen voor de meer bewuste levensstijl die daarbij past. En bij een…
Zeus: de Griekse oppergodZeus: de Griekse oppergodZeus is de oppergod uit de Griekse mythologie, die heerst vanop de berg Olympus. Hij beheerst alle goden. Hier info over…
Hera, beschermheilige van het huwelijkHera, beschermheilige van het huwelijkHera is een van de bekendste godinnen uit de oudheid. Ze was de vrouw van oppergod Zeus en ze heeft 4 kinderen gekregen.…

Mentale modellenOm problemen op te lossen maakt de mens gebruik van allerlei theorieën. Deze theorieën worden zogenaamde 'naïeve theorie…
De vicieuze cirkel van het piekerenDe vicieuze cirkel van het piekerenJe zorgen maken kan omslaan in eindeloos piekeren. Dan ben je bezig je leven negatief te veranderen. Wat weet men nu ove…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-04-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.