Omgaan met Wanhoop

Omgaan met Wanhoop Iedereen kent wel het gevoel van opperste vertwijfeling na een zware slag of trauma: wanhoop. Wat is wanhoop eigenlijk en hoe kom je van het gevoel af?

Wanhoop

Er zijn meerdere definities van wanhoop:
 • heftig gevoel dat je niets meer kunt veranderen aan een treurige, gevaarlijke enz. situatie. Synoniem: vertwijfeling
 • Gevoel dat er niets goeds meer kan gebeuren
 • Een ellendige toestand waarin men geen uitkomst meer ziet.

Hoe ontstaat wanhoop?

Wanhoop is een geestestoestand die als het ware ineens uit de lucht kan komen vallen. Wanhoop treedt in het algemeen op na een geestelijk (of lichamelijk) trauma. Je kunt van het ene ogenblik op het andere met je eigen wanhoop worden geconfronteerd. Wanhoop bespringt je als het ware.
Wanhoop is als een tien meter hoge muur die al je denken lijkt te verlammen en te blokkeren.
Je wordt er niet mee geboren en het is vaak een kwestie van maximaal een dag. Wanneer wanhoop langer duurt slaat het meestal om in depressie met ernstige vertwijfelingsreacties.

Wat te doen bij wanhoop?

 • Het is belangrijk om in je wanhoop nooit over te gaan tot onmiddellijke negatieve handelingen. Bel nooit iemand om je huis te koop te zetten in je wanhoop of je advocaat om te gaan scheiden.
 • Wanhoop is een hele sterke emotie en belangrijke beslissingen zoals bijvoorbeeld de verkoop van je huis, het veranderen van je baan, het scheiden van je partner, zijn beslissingen die je in alle rust dient te nemen. Wanhoop is hierin een bar slechte raadgever.
 • Weet dat je recht heb op een emotie als wanhoop, maar probeer te beseffen dat zo'n sterke emotie snel weer voorbij gaat. Het hangt van jezelf af of je deze emotie kunt omzetten in berusting en/of positief handelen.
 • Afleiding is de allerbeste remedie tegen wanhoop. Dat is niet zo simpel, zoek hulp bij een familielid, vriend of kennis die het goed met je meent en waarvan je weet dat deze naar je luistert. Laat deze persoon toe om je helpen om de situatie te relativeren.
 • Zodra je in staat bent om uit de vertwijfeling te geraken is het goed om je afleiding te zoeken in iets wat je altijd graag doet. Naar sport kijken, zelf gaan sporten, jezelf verwennen met iets wat je graag eet. Alles om weg te geraken van die heftige emotie.
 • Ga weg van de plaats waar je hebt zitten wanhopen, blijf niet thuis of in je bed liggen. Het is af te raden om in je wanhoop mechanische handelingen te verrichten zoals bijvoorbeeld een auto te rijden: maak liever een wandelingetje in een naburig park waar mensen zijn.
 • Als je de wanhoop voorbij bent kom je in een fase van berusting. Laat deze fase gepaard gaan met positief denken of misschien het ondernemen van iets positiefs. Besef dat je niets echt hoeft.
 • Probeer je zegeningen te tellen. Iemand zei eens: 'arm ben je als je in een jute zak gehuld door de woestijn loopt zonder water of onderdak.' Het helpt om te beseffen hoe goed je het nog hebt.
 • Houdt negatieviteit ver van je vandaan in je periode van wanhoop en ook daarna. Het kan tot niets goeds leiden.

Wanhoop van anderen

Er zijn heel wat mensen die over wanhoop hebben geschreven. Afgezien van de enkele wanhoopsdaad (negatief handelen in vertwijfeling) wordt wanhoop vaak gezien als een katalyserende ommekeer in de geestelijke en persoonlijke situatie van mensen.
Hieronder volgen enkele citaten:

 • "Wanhoop is de prijs die men betaalt als men een onbereikbaar doel nastreeft." Graham Greene Engels schrijver (1904-1991)
 • "Ik wanhoop steeds, maar ik verlies nooit de moed." Edmond Jaloux Frans literair criticus en schrijver (1878-1949)
 • "Radicalisme is niets dan de wanhoop der redelijkheid." Alphonse de Lamartine (1790-1869)
 • "Het leven begint aan de andere kant van de wanhoop." Jean-Paul Sartre (1905-1980) Citaat afkomstig uit: Les mouches
 • "Hoop niet zonder wanhoop, en wanhoop niet zonder hoop." Seneca Romeins filosoof, staatsman en toneelschrijver (5 v.C. - 65 n.C.)
 • "De wanhoop heeft dikwijls veldslagen gewonnen." Voltaire Frans schrijver en filosoof (1694-1778)
© 2011 - 2024 Hermesse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Positief denken door cognitieve gedragstherapie (CGT)Positief denken door cognitieve gedragstherapie (CGT)Onze gedachten bepalen ons gedrag. Negatief denken kan een algemeen gevoel van negativiteit veroorzaken bij een individu…
Omgaan met depressieEen depressie is een veelvoorkomend psychologische ziekte. Een depressie is een unipolaire stoornis (één emotionele rich…
Omgaan met piekerenOmgaan met piekerenWat is piekeren? Lost piekeren problemen op? Is er een verschil tussen piekeren en nadenken over een probleem? Wat is he…
Jongeren en homoseksualiteitJongeren en homoseksualiteitAl lange tijd doet de mens een poging tot het begrijpen van de verschillen in seksuele geaardheid. Over de precieze verk…
Bronnen en referenties
 • http://www.woorden.org/woord/wanhoop
 • http://www.muiswerk.nl/WRDNBOEK/LTR_W/W2969.HTM
 • http://nl.wiktionary.org/wiki/wanhoop
 • http://www.citaten.net/search.asp?citaat=wanhoop
Hermesse (125 artikelen)
Gepubliceerd: 15-05-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.