Prestatiedruk van de maatschappij

Prestatiedruk van de maatschappij De prestatiedruk van de maatschappij is enorm geworden en in vele gevallen verantwoordelijk voor een ontspoord stabiel leven. Jongeren die hun leven gaan moeten beginnen vormgeven tijdens de pubertijd en de adolescentie staan onder een immense druk. Ook ouderen die hun levenspad al voor een groot deel hebben afgelegd, ondervinden nog steeds een prestatiedruk en dienen de sociale verwachtingen van de maatschappij tijdig en op een acceptabele manier in te lossen.

Prestatiedruk maatschappij

Mensen worden constant beoordeeld over wat ze wel en niet kunnen, wat ze al gepresteerd hebben en hoe ze eruitzien. Gedragsproblemen en verslavingen zoals boulimie, anorexia, alcoholverslaving, kettingroken, drugsverslaving, vandalisme, seksverslavingen en in het extreemste geval verschillende vormen van zelfmoord, zijn manieren om uit de alledaagse realiteit te ontsnappen en duiden op een ontsporing van een stabiel leven. Maar het aantal mensen dat voor deze 'uitwegen' kiezen is enorm. Een signaal dat er voor veel mensen een te hoge druk ligt op wat er allemaal verwacht wordt van hen. Een gezin onderhouden, relaties aangaan, er dag in dag uit staan op je werk, er goed uitzien, kortom er op een bepaalde leeftijd ergens staan in het leven wordt allemaal als normaal beschouwd, maar dit is het vaak niet. Niet iedereen kan zomaar meedraaien met deze immense verwachtingen. Vaak gaat het dan om mensen die bv. een moeilijkere opvoeding hebben gehad; het materieel minder gemakkelijk hebben gehad om er 'te geraken', op psychologisch vlak gevoeliger zijn en niet in het minst dat ze hun uiterlijk 'minder mee hebben' of andere fysische beperkingen hebben.

Probeer niet te vluchten

De verwachtingen en bijkomende problemen blijven elkaar opstapelen en eisen een constant flexibele mens die deze verwachtingen het hoofd biedt. Maar zoals gezegd gaat dit niet altijd. Besef altijd dat een drug opzoeken een foute reactie is op 'het niet goed voelen' met je levenssituatie. Toch is de uitweg naar een kick en een goed gevoel vaak te groot geworden en vluchten vele mensen weg in iets. Zo is het fenomeen vreemdgaan hiervan een perfect voorbeeld. Dit maakt de problemen vaak echter nog erger. Op zo'n moment dien je na te denken en te beseffen waar je aan begint. Net zoals een gokverslaafde weet dat hij in de longrun altijd verliest, probeert hij toch op dat moment de kick van een overwinning te voelen. Zo zoekt iemand die het moeilijker heeft in het leven of bv. specifiek in zijn relatie dan zijn toevlucht in een drankverslaving of gaat hij/zij vreemd. In het extreemste geval kiest iemand er zelfs voor om uit het leven te stappen... . Hoe slecht je je ook voelt, probeer naar een oplossing te zoeken! Kijk altijd naar de dingen die je wel goed hebt gedaan in het leven en relativeer de dingen die 'beter kunnen'. Het ervaren van 1 of ander tekort in je leven betreffende jezelf 'goed voelen' mag niet ontaarden in een verslaving die je leven beheerst of dat je kiest om het leven vrijwillig te verlaten.

De rol van het praten

Praten over je problemen (dingen waarover je je niet goed voelt) zijn zeer belangrijk en zorgt er veel voor dat er oplossingen kunnen gezocht worden en je weg naar een stabiel leven terug opgenomen kan worden, zonder dat je daarvoor zelfs eerst ontspoord hoeft te zijn.

De verstikkende rol van de sensationele media

Mensen die 'beroemd' zijn, veel geld verdienen en één van de hoogste statussen worden toegeschreven in de maatschappij, kunnen het in vele gevallen ook niet laten om te ontsporen. De 'sterren' die dan ook sterven aan een overdosis drugs of doorheen hun leven lustig seksorgieën organiseren en zich in de alcohol gooien, zijn dan ook ruimschoots aanwezig. Zij staan ook onder enorme verwachtingen. Er altijd goed moeten uitzien en heel de tijd in de aandacht staan vraagt veel energie, maar het zorgt er ook voor dat ze veel zelfvoldoening ontvangen van de 'gewone' mensen. Bovendien krijgen ze hier veel materiële welvaart voor. Het publiek speelt daarom een belangrijke rol voor de instandhouding van de sterrenstatus, want zij moedigen hun idolen aan. Toch mogen we ons niet blindstaren op hetgeen in de media verschijnt en dit als een volwaardige manier van 'het uitzonderlijk' goed leven zien.

Ook 'sterren' zijn niet perfect

Veel mensen zien de sterrenstatus als een eindpunt van er 'geraakt te zijn' in het leven en dit maakt dan ook dat ze enorm opkijken naar idolen. Vaak denken we dat een idool (bv. een goede voetballer) op alle terreinen van zijn leven even goed is als in het voetballen. We moeten beseffen dat deze idolen ook maar gewone mensen zijn die in de eerste plaats gecreëerd zijn als idolen door de media-instellingen zelf. Denken we maar eens aan het feit dat wij bv. geen topvoetballers op televisie zouden kunnen zien. We zouden niet van hun bestaan afweten en zij zouden zelf veel minder aanbeden worden. Dingen die als 'ideaal' worden afgestempeld in de media mogen daarom niet afgeschilderd worden als 'het voorbeeld van een perfecte persoonlijkheid of leven' en er voor zorgen dat de 'gewone' mens zich opeens slechter in zijn vel moet voelen dan een 'idool'. Schoonheidsidealen in de media mogen bv. geen absolute norm zijn om je gelukkig te voelen.

Respect voor het leven belangrijk

De levensdrang en de wil om een stabiel leven te lijden wordt perfect geïllustreerd door het contrast van mensen die nonchalant door het leven gaan en mensen die aan een levensbeperking lijden. De nonchalance waarmee sommige perfect gezonde mensen door het leven gaan, doet daarom vragen stellen over hoe ze het leven zouden aanpakken wanneer ze getekend zullen worden door dergelijke ziekten of beperkingen. Voorbeelden hiervan zijn gezonde voetbalsupporters die voor het plezier mensen in elkaar slaan, jongeren die zich voor het plezier lustig aan de drugs begeven, ... Zo worden we dagelijks geconfronteerd met mensen die zat achter het stuur zaten en zichzelf en andere mensen het leven gekost hebben. Deze mensen hebben simpelweg te weinig respect voor een waardig leven. Veel te weinig mensen staan bij het levensrespect stil gezien het groot aantal ontsporingen op dat vlak. Probeer daarom, ondanks de enorme druk die er in vele gevallen is toch niet te ontsporen en denk eraan dat het leven op vele momenten voor iedereen niet gemakkelijk is, ook al houden velen de schijn hoog.
© 2011 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sociologie de leer van de hedendaagse samenlevingSociologie is de leer van de hedendaagse menselijke samenleving, hoe mensen leven en functioneren binnen de samenleving…
Alcoholverslaving en vooroordelenStigmatisering komt overal voor. Zo worden allochtonen vaak als profiteurs beschouwd, Nederlanders als gierig en Belgen…
Het ontbreken van sociale controleHet ontbreken van sociale controleVroeger was het heel gewoon, mensen hielden elkaar in de gaten. De sociale controle was groot in onze maatschappij. Tege…
Posities, rollen en conflictenPosities, rollen en conflictenIn de maatschappij komen we vele verschillende posities tegen die door verschillende mensen worden bekleed. Denk bijvoor…

De vicieuze cirkel van het piekerenDe vicieuze cirkel van het piekerenJe zorgen maken kan omslaan in eindeloos piekeren. Dan ben je bezig je leven negatief te veranderen. Wat weet men nu ove…
Watson en Freud en hun visies op emotiesJohn Watson en Sigmond Freud waren beide belangrijke personen in de geschiedenis van de psychologie. Beide hebben zij zi…
Bronnen en referenties
  • Arronson et. al Sociale psychologie ( universiteit: 2003)
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 02-05-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.