Piekerstoornis - symptomen & behandeling piekerstoornis

Piekerstoornis - symptomen & behandeling piekerstoornis De piekerstoornis is beter bekend als de gegeneraliseerde angststoornis. Mensen die lijden aan een piekerstoornis zijn voortdurend angstig en bezorgd. Symptomen van de piekerstoornis zijn o.a. vermoeidheid, rusteloosheid en slapeloosheid. De oorzaken zijn divers, net als de behandelingen tegen de piekerstoornis. In dit artikel: wat is een piekerstoornis, wat zijn de symptomen van de piekerstoornis en hoe ziet de behandeling eruit?

Wat is een piekerstoornis?

Iemand met een piekerstoornis heeft last van irreële angsten, die niet op de werkelijkheid gebaseerd zijn. U voelt zich onrustig en bent niet in staat om het piekeren een halt toe te roepen. Het piekeren kan zodoende uw leven gaan beheersen. Ongeveer 350.000 mensen in Nederland lijden aan een piekerstoornis. De wetenschappelijke term van deze stoornis is “gegeneraliseerde angststoornis”.

Iedereen piekert wel eens. Het uitgangspunt van een piekerstoornis is dat het piekeren effect heeft op het dagelijks leven. Angst gaat het leven beheersen, dat onderscheidt een piekerstoornis van bijvoorbeeld een pessimistische persoonlijkheid.

Oorzaken piekerstoornis

Er zijn geen duidelijke oorzaken aan te wijzen van de piekerstoornis. Zo kan een piekerstoornis optreden bij een burnout. Het piekeren heeft een duidelijke functie, namelijk het in de hand houden van emoties. Piekeren is een manier om minder stress te voelen.

De oorzaak van een piekerstoornis is nooit eenduidig. Erfelijkheid, langdurige stress, jeugdervaringen en medicijngebruik kunnen van invloed zijn. Ook bepaalde stofjes die het centraal zenuwstelsel prikkelen, zoals cafeïne, dieetpillen en drugs kunnen piekergedrag verergeren.

Risicofactoren piekerstoornis

Bepaalde risicofactoren vergroten de kans op het ontwikkelen van een piekerstoornis. Piekeraars zijn vaak perfectionisten. Zij willen zekerheid en beheersing over hun leven. Vrouwen piekeren vaker dan mannen. De huidige samenleving bevordert piekergedrag, door veranderingen op het werk in de vorm van reorganisaties en fusies. Werknemers moeten voortdurend alert zijn, hetgeen piekeren in de hand werkt.

Symptomen piekerstoornis

’s Nachts kunt u niet slapen, omdat u eindeloos piekert over uw werk. U kunt moeilijk beslissingen nemen en vermijd lastige situaties. U blijft in deze piekerstemming hangen en ziet overal gevaar opdoemen. Als dit u bekend voorkomt, is de kans groot dat u aan een chronische piekerstoornis lijdt Mensen met een chronische piekerstoornis leven als een strak aangespannen veer. Ze kunnen zich niet ontspannen, omdat er altijd wel iets is waar zij over piekeren.

Een piekerstoornis herkent u aan de volgende symptomen:
  • Concentratieproblemen
  • Eindeloos piekeren
  • Verhoogde spierspanning
  • Slapeloosheid en slaapproblemen
  • U bent snel geïrriteerd
  • U bent snel vermoeid
  • Gevoel van rusteloosheid

Behandeling piekerstoornis

Zonder een goede behandeling is de prognose slecht. Een piekerstoornis (gegeneraliseerde angststoornis) is een voorloper van stoornissen als depressie en het beïnvloedt het welzijn en het dagelijks functioneren in negatieve zin. Verschillende vormen van psychotherapie hebben niet het gewenste effect. De meest succesvolle behandeling tegen de piekerstoornis is metacognitieve therapie. Deze vorm van therapie leert piekeraars om anders te denken over hun gepieker. Als mensen inzien waarom hun piekergedrag is begonnen, is dat de eerste stap naar “genezing”.

Piekerstoornis: symptomen, oorzaken & behandeling

Een piekerstoornis, oftewel gegeneraliseerde angststoornis, is een angststoornis waarbij de patiënt voortdurend tobt. Het beheerst zijn leven. De symptomen zijn o.a. rusteloosheid, spierspanning en slapeloosheid. De oorzaken zijn divers, maar nooit eenduidig. Bepaalde risicofactoren kunnen de kans op een piekerstoornis verhogen. Er zijn verschillende behandelingen voor de piekerstoornis, maar de meest succesvolle is de behandeling die zich richt op het "waarom" van het piekeren.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is piekeren?Wat is piekeren?Hoewel het heel vervelend kan zijn, piekeren doet iedereen op zijn tijd. Piekeren is normaal, maar het piekeren kan ook…
Hoe een angststoornis in elkaar zitHoe een angststoornis in elkaar zitAngst, een zeer lastige emotie. Het is vluchten of vechten en overwinnen. Verschillende oorzaken in het leven en soorten…
Doemdenken: oorzaken en tipsDoemdenken: oorzaken en tipsDoemdenken is het hebben van sombere gedachten over de toekomst. Negativisme, fatalisme en pessimisme kleuren hierbij de…
Onderscheid angststoornissen in een driedelingOnderscheid angststoornissen in een driedelingDe ene angststoornis is de andere niet. Er is dan ook onderscheid te maken naar verschillende soorten angststoornissen.…

Diagnose: Narcistische persoonlijkheidsstoornisDe narcistisch persoonlijkheid stoornis komt voor het merendeel voor bij mannen en uit zich in gedrag waaruit zij laten…
Diagnose: Antisociale persoonlijkheidsstoornisIn dit artikel geef ik u informatie over de antisociale persoonlijkheidsstoornis (APS). Deze stoornis wordt vaak moeilij…
Bronnen en referenties
  • PsyQ
  • Intermediair
  • Trimbos Instituut
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.