Faalangst in de praktijk

Faalangst in de praktijk Faalangst is de angst of vrees om fouten te maken, en de angst voor mislukkelingen. Hoe ontstaat faalangst en hoe herken je faalangst bij iemand?

Wat is faalangst

Faalangst is wanneer prestaties onder druk komen te staan als gevolg van negatief denken. De prestaties zelf kunnen daardoor slecht zijn of juist beter, maar vooraf gaande aan de prestatie wordt er voor honderd procent negatief gedacht. Faalangst ontstaat vaak al bij kinderen, maar ook volwassen kunnen plots een faalangst ontwikkelen.

Ontstaan van faalangst

Faalangst kan alleen ontstaan bij mensen die weten wat falen is. Er moet dus ooit wat mis zijn gegaan of niet goed gelukt zijn. Pas als iemand weet wat falen is, kan er ook een faalangst ontstaan. Faalangst komt daarom niet voor bij hele jonge kinderen, omdat ze zich nog niet bewust zijn van goed of fout.

Faalangst ontstaat vaak door prestatiedruk vanuit de omgeving. Dit kan zowel negatief als positief zijn. Bijvoorbeeld wanneer een kind vaak te horen krijgt dat hij iets niet goed kan, of nergens goed in is, of dat andere kinderen beter zijn dan hem, legt een enorme druk op het kind. Maar ook positieve kritiek als: jij bent veel beter dan de ander, of jij kan dat volgende keer nog veel beter, legt een druk op het kind.

Faalangst bij volwassenen ontstaat vaak in de werksfeer doordat de werkgever druk legt op zijn werknemers. Mensen die hier gevoelig voor zijn, kunnen faalangst ontwikkelen.

Vormen van faalangst

Er zijn meerdere vormen van faalangst. Ten eerste heb je de bekendste vorm: de negatieve faalangst. Deze faalangst gaat gepaard met negatieve gevoelens waarna degene helemaal niet meer kan presteren. De persoon kan zelfs totaal verlammen. Negatieve faalangst heeft een ongunstig effect op het prestatievermogen.

Bij positieve faalangst zien we het omgekeerde: de prestaties kunnen juist veel beter zijn dan normaal en de persoon heeft ook positieve gedachten. Maar, voorafgaande aan dit alles, had de persoon eerst voor honderd proven negatieve gedachten.

Faalangst kan zich uiten op motorisch gebied: de persoon is dus bang om verkeerd te bewegen zoals bij gym of sport. Verder is er sociale faalangst, waarbij de persoon bang is om afwezen te worden door anderen. Cognitieve faalangst beslaat alles op het gebied van leren of werken, waarbij een prestatie moet worden neergezet.

Symptomen van faalangst

Faalangst is vaak aan een aantal dingen duidelijk te herkennen:
  • Gevoelig zij voor kritiek, zowel positief als negatief, en er niet mee om kunnen gaan
  • Bang om nee te zeggen wanneer er iets wordt gevraagd om te doen
  • Geen vragen durven stellen en geen oogcontact maken wanneer er iets wordt uitgelegd
  • Bij prestaties moeten leveren, snel afgeleid zijn, onrustig en wiebelig
  • De persoon wil vaak weten of zijn/haar geleverde werk ook goed is
  • Vaak niet goed luisteren wanneer er iets nieuws wordt uitgelegd
  • Onzekerheid bij nieuwe of onverwachte situaties, neemt dan een afwachtende houding aan
  • Wiebelen met de benen, friemelen met de handen, soms trillen van de handen
  • Stotteren, hartkloppingen en zweten
  • Buikpijn en vaak naar de wc moeten gaan

Faalangst kan geholpen worden door middel van therapie. Werkgever of leraar kan rekening houden met faalangst door opdrachten stapsgewijs te geven en kort, geen tijdsdruk te geven, positief te bevestigen zoals prima of goed zo, en niet persoonsgericht te worden met je of jij in een zin.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is faalangst?Op de basisschool heeft op de twaalf kinderen last van faalangst. Faalangst is een angst, bij die angst ben je bang om t…
Help! Faalangst bij kinderenHelp! Faalangst bij kinderenFaalangst wordt vooral gezien als een angst die vanaf de puberteit komt optreden. Toch is dit niet altijd het geval. Zel…
Faalangst bij kinderen herkennen & tips tegen faalangstFaalangst bij kinderen herkennen & tips tegen faalangstKinderen kunnen, soms al op zeer jonge leeftijd, faalangst hebben. Door negatieve gevoelens en gedachten zit een kind ni…
Wat is faalangst precies?Een op de vijf eindexamenkandidaten heeft last van faalangst. Van de ruim 200.000 leerlingen die examen doen hebben 40.0…

Jaloezie en ontrouwwaanJaloezie en ontrouwwaanJaloezie treedt voornamelijk op in relaties of bij bezittingen. Jaloezie kan ernstige vormen aannemen en overgaan in zie…
Wie ben je en wat wil je?Wie ben je en wat wil je?Lijkt zo eenvoudig, maar menigeen heeft er enig moment mee te maken. Hij of zij maakt een bewuste keuze of hij of zij we…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 10-05-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.