Weg met het pessimisme: wees positief!

Weg met het pessimisme: wees positief! Pessimistische mensen gaan er bijna altijd van uit dat de wereld en de mens slecht zijn. Ook kun je pessimistisch zijn over bepaalde situaties, je leven of over de mensheid in het algemeen. Tegenover de pessimisten staan de optimisten. Zij zijn stukke positiever en dit is een absolute opluchting voor de geest. Wees dus geen pessimist, maar een optimist!

De pessimist

Pessimisten zijn mensen die over het algemeen een verkeerd beeld hebben van de wereld, deze is slecht en donker en niks is goed. Ook mensen om hen heen kunnen vaak niet veel goeds doen. Ook als er een positieve gebeurtenis plaatsvindt binnen het leven van een pessimist, weet hij of zij hieraan een negatieve draai te geven.

Pessimisten zijn niet als pessimist geboren, ze worden vaak zo gemaakt. Door gebeurtenissen uit het verleden zijn mensen verbitterd geworden en krijgen zij een bepaalde denkwijze. Deze denkwijze zorgt vaak voor negatieve gedachten, het pessimisme dus. Negatieve gedachten maken je somber, boos en teleurgesteld, waardoor je je steeds slechter gaat voelen. Daarnaast ga je steeds vaker negatief denken en belandt je in een soort neerwaartse spiraal. Deze spiraal zorgt er voor dat je hoop vervliegt en dat je steeds in een dieper dal wordt getrokken. Je voelt je slecht door je negatieve denken en ook schuldig omdat je zo negatief bent. Als de spiraal van negativiteit niet wordt doorbroken, kan dit problemen veroorzaken. Het schuld gevoel zal groeien, de emotie zal oplopen en je wordt vaak steeds depressiever.

Nu komt het vaak voor dat mensen denken dat ze onbenullig en nutteloos zijn. Deze gedachte is vaak zo sterk en overheersend, dat het ervoor zorgt dat het werkelijkheid wordt. Je gaat je juist onbenullig en nutteloos gedragen, als je daadwerkelijk denkt dat je dat bent. Je wordt vaak onzeker, hebt minder zelfvertrouwen en hebt moeite om met mensen te praten. Er ontstaat zo een negatief zelfbeeld en je bent in de vooronderstelling dat anderen ook zo over je denken. Dit kan leiden tot depressiviteit, slechtere prestaties op school of werk en zelfs tot zelfmoordneigingen!

De optimist

Optimisten zijn absoluut het omgekeerde van pessimisten. Zij zien de wereld juist als een betere plaats vol met mooie gebeurtenissen en zijn zelden negatief. Ook negatieve dingen zullen ze niet snel als negatief beschouwen en er een mooi verhaal omheen breien. Optimisten zullen niet snel depressief zijn, omdat ze zelf erg positief denken. Ook tegenslagen zullen zij snel verwerken en er zo snel mogelijk het positieve in zien. Positieve mensen zijn veel opgewekter dan pessimisten en zijn vaak bestand tegen kritiek, tegenslagen en negatieve gebeurtenissen. Optimisten hebben een positief zelfbeeld en meer zelfvertrouwen dan mensen met negatieve gedachten. Ze accepteren zichzelf meestal en zijn ook zelden onzeker. Positief zijn leidt dan ook tot beter prestaties op school of werk en optimisten hebben vaak ook betere kansen op de banenmarkt!

Hoe word ik positief?

Positief zijn is over het algemeen dus beter voor je lichaam en geest en zal voor de meeste mensen ook een streven zijn. Zet dus die negatieve gedachten aan de kant en probeer eens om het leven te zien zoals het echt is. Er zijn niet alleen maar slechte dingen, je kunt ook ontzettend goed van het leven genieten. Natuurlijk zijn er vele tegenslagen in het leven die je zult moeten verwerken, maar dit hoeft geen stempel op de rest van je leven te drukken. Bekijk een tegenslag dan ook niet enkel negatief, maar probeer ook de positieve dingen te zien. Een simpel voorbeeld is een geliefde die overleden is. Dit is een tegenslag en het zal je verdriet opleveren. Denk dan bijvoorbeeld aan de mooie moment die je samen met deze geliefde hebt beleefd. Dit zal in eerste instantie nog meer verdriet opwekken, maar uiteindelijk zal het helpen. Je herinnert je diegene als een mooi persoon en het verdriet zal sneller slijten. Daarnaast zijn dit soort positieve en leuke gedachten beter voor het verwerken van je eigen verdriet.

Een andere situatie die er voor kan zorgen dat je pessimistisch gaat denken, is als je gepest, getreiterd of genegeerd wordt. Hierdoor krijg je vaak de gedachte dat er iets mis is met jou als persoon en dat je dus moet veranderen. Dit kun je niet één twee drie waar maken, veranderen is moeilijk en je moet er ook echt zelf achter staan. Als iemand vindt dat jij moet veranderen, dan wil je dit ook graag doen. Je wilt er bijhoren en je wilt dat mensen je accepteren, koste wat het kost. Als het niet lukt om er bij te horen en het lukt niet om geaccepteerd te worden, ga dan eens bij jezelf na hoe jij je er bij voelt. Waarschijnlijk voel je je nog slechter, nu je probeert jezelf aan te passen. Dit is dus niet te manier. Wees jezelf en zoek mensen als vrienden die er ook zo over denken. Enkel als jij jezelf kunt zijn, kun je gelukkig zijn en positief gaan denken. Als je lekker in je vel zit, straal je dit ook uit. Vaak zorgt dit er voor dat mensen zien dat je zelfverzekerd bent en word je meestal geaccepteerd. Ga jezelf dus niet veranderen in iemand die je niet bent. Je zult hierdoor enkel negatiever worden en een echte optimist zul je niet zijn. Pas als je jezelf bent en lekker zelfverzekerd overkomt, zul je positief worden en ook worden geaccepteerd.

Word je toch niet geaccepteerd, dan moet je denken dat dit niet aan jou ligt. Jij bent een individu en dus net zoveel waard als een ander. Jij bent niet minder dan een ander en als je jezelf bent bereik je veel meer dan als je een meeloper bent. Ben je teleurgesteld? Val dan niet direct terug in je negatieve wereld, maar probeer ook deze tegenslag opnieuw positief te bekijken. Probeer de teleurstelling los te laten, dit is niet goed, de gedachte helpt je niet! Laat je pessimistische gedachten langzaam los en probeer voor jezelf in te zien dat de wereld zo slecht nog niet is. Je leeft maar één keer en dus geniet van het leven!

De stappen naar optimisme

  • Laat je negatieve gedachten langzaam los
  • Probeer in tegenslagen ook positieve dingen te zien
  • Accepteer jezelf
  • Wees zelfverzekerd, zit lekker in je vel
  • Verander negatieve gedachten in positieve gedachten
  • Zie jezelf als waardevol, net als elk ander mens
  • Geniet van het leven, je leeft maar één keer!

Lees verder

© 2010 - 2024 Maria_louise91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Optimist zijn is een keuzeOptimist zijn is een keuzeDe rasoptimist kenmerkt zich door het positieve altijd in alles te zien, dat alles zich ten goede zal ontwikkelen en in…
Pessimisme en hoe te leven met een pessimistPessimisme en hoe te leven met een pessimistIedereen kent wel een pessimist in zijn leven maar als partner dagelijks leven met een pessimist is niet te onderschatte…
Optimisme is te lerenOptimisme is te lerenDe optimist pur sang krijg je niet negatief, hij of zij zal altijd de positieve kan van de zaak proberen voor het voetli…
Positief denken: de voordelen van optimismePositief denken: de voordelen van optimismeEen positieve instelling maakt je gelukkiger. Maar daar houdt het niet mee op. Optimisten zijn succesvoller op de arbeid…

Opmerkelijke, beroemde Verity zaakOver de beroemde 'Verity zaak' is veel gediscussieerd en gedebatteerd sinds het voor het eerst werd gepubliceerd. Een he…
Wie was William Stainton Moses?William Stainton Moses was een dominee in ruste. Hij was afgestudeerd aan de Universiteit van Oxford en stond bekend als…
Maria_louise91 (153 artikelen)
Laatste update: 26-11-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.