Hoe word ik gelukkig?!

Hoe word ik gelukkig?! Gelukkig zijn wil iedereen, maar hoe doe je dat nou eigenlijk, gelukkig worden? Het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan en vergt van jezelf, maar ook van anderen, vaak veel inspanning. Hier een paar gouden tips om gelukkig te worden!

Geluk

Iedereen doet tegenwoordig reuze zijn best om gelukkig te worden. Gelukkig word je echter niet in één dag, daar gaan maanden, soms zelfs jaren overheen. Veel mensen zoeken het geluk in anderen, of in geld of macht. De vraag is natuurlijk of deze mensen echt gelukkig zijn? Ook is het vaak moeilijk te zeggen wanneer je echt gelukkig bent en wanneer niet. Dit is natuurlijk zeer relatief en is per persoon verschillend. Geluk is een keuze en er zijn dan ook wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om je eigen geluk te stimuleren!

Houd van jezelf!

Geluk begint vaak bij jezelf, niet bij een ander. Pas als je van jezelf houdt, kun je gelukkig zijn met jezelf en met een ander. Probeer dus van jezelf te gaan houden. Het klinkt natuurlijk raar, maar dit is één van de belangrijkste zaken op weg naar het ware geluk. Bekijk jezelf niet te kritisch en bedenk dat je er best mag zijn. Door van jezelf te houden, word je zelfverzekerder en dit straal je uit naar andere mensen. Onbewust word je zelfvertrouwen opgekrikt, ga je vrolijker door het leven en word je houding opgewekter. Als je van jezelf houdt, ben je zeker van jezelf en accepteer je jezelf zoals je nu bent. Die acceptatie zorgt ervoor dat je tevreden bent met je innerlijk en uiterlijk en ook andere mensen zullen dit duidelijk merken. Wees echter wel eerlijk en houd jezelf niet voor de gek! Word niet te overmoedigd, dit kan leiden tot een omgekeerd, meer negatief effect. Mensen zullen denken dat je arrogant bent en dat je enkel jezelf perfect vindt. Probeer voor jezelf een balans te vinden en houdt deze aan!

Dit klinkt natuurlijk makkelijk, maar dat is het zeker niet. Veel mensen zijn, vooral met hun uiterlijk, niet tevreden en kunnen zichzelf dan ook moeilijk accepteren. Om dit te verhelpen kun je voor jezelf eens opschrijven wat er nou WEL mooi aan jou is! Maak een lijstje met punten voor jezelf over je mooie karakter eigenschappen, je perfecte handen, je geweldige haar of je verrassende intelligentie. Er zijn altijd dingen die je mooi aan jezelf vindt, ook al wil je dat eerst niet geloven. Hang dit lijstje op en lees deze elke dag aan jezelf voor. Overtuig jezelf er van dat er niks mis met je is en dat alle mensen uniek zijn. Niemand is perfect, maar je bent wel perfect zoals je bent!

Pas als je jezelf in de spiegel aan kunt kijken en kunt zeggen dat je een prachtig mens bent met een heerlijk uiterlijk en een schitterend innerlijk, houd je echt van jezelf! Doe dit alsjeblieft niet te overdreven, te veel zelfwaardering is ook niet goed.

Wees sociaal

Gelukkig worden begint dan wel bij jezelf, toch heb je ook andere mensen nodig om gelukkig te worden. Als mensen je aandacht schenken, geeft dat vaak een gelukkig gevoel. Je weet dat deze mensen in je zijn geïnteresseerd of van je houden en dit geeft een zeker gevoel van triomf. Deze emotie maakt je gelukkig. Daarnaast zijn er natuurlijk tal van andere emoties die loskomen als je met andere mensen communiceert. Ze geven je liefde, warmte en tederheid, maar soms ook woede, verdriet of pijn. Van de eerste paar emoties word je natuurlijk gelukkig, van de laatste minder. Echter horen ook deze laatste emoties bij het leven en elk mens zal ze moeten aanvaarden. Als je al niet gelukkig bent, kunnen deze emoties nog harder aankomen dan normaal en zul je verdriet en pijn voelen. Probeer deze emoties onder controle te houden en bedenk bij jezelf dat er weer betere tijden aan zullen breken.

Laat je niet kisten door personen die je verdriet doen. Er zijn genoeg mensen die je wel graag mogen en die graag bevriend met je willen zijn. Zoek deze mensen op en lucht je hart bij hen. Vriendschap is erg belangrijk om gelukkig te worden, vrienden kunnen je helpen jezelf te accepteren en om in te zien dat het leven zo slecht nog niet is! Denk echter niet alleen maar aan jezelf, geef je vrienden ook wat zij nodig hebben. Blijf vrijgevig, aardig en vriendelijk, dan zullen je vrienden jou respecteren en jij hen!

Naast vriendschap is liefde een zeer belangrijk element om gelukkig te worden. Vaak denken mensen dat als zij een partner hebben, zij gelukkig zullen zijn. Het tegendeel is waar. Natuurlijk ben je erg blij met je partner en het zal je ook zeker helpen om gelukkig te blijven. Vergeet toch niet dat ook andere dingen dan je relatie belangrijk zijn, blijf ook af en toe aan jezelf denken. Ook als je geen partner hebt kun je gelukkig zijn, maar iemand die al je geheimen kent en waar jij je hart kunt luchten is natuurlijk wel zo fijn. Dit hoeft natuurlijk niet per se je man of vrouw te zijn, dit kan ook een goede vriend zijn.

Ga sporten

Naast van jezelf en van anderen houden, zijn er nog andere zaken die je kunnen helpen om gelukkig te worden. Sporten is zon zaak en is vooral erg goed voor mensen met een kantoorbaan! Sport is niet alleen erg goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Als je somber, treurig of boos bent, kun je het beste gaan sporten. Je spieren zijn dan voor een groot deel in beweging en hierdoor scheiden de hersenen bepaalde hormonen af. Deze zorgen voor een soort blij gevoel, waar je dus gelukkiger van wordt. Daarnaast kun je door te sporten je frustraties afreageren. Ga bijvoorbeeld hardlopen of boksen. Zo kun je gezond bezig zijn, je frustraties kwijtraken en ook nog eens vrolijk de sportschool verlaten! Na het sporten ben je vaak ontspannen en kun je het leven weer eventjes aan. Je hebt je gedachten even aan de kant gezet en je negatieve gevoelens uit je lijf gezweet. Een erg goede geluksmaker dus!

Verwen jezelf

Probeer niet altijd alles voor een ander te doen, verwen ook jezelf eens. Je bent tenslotte een individu en elk individu heeft tijd voor zichzelf nodig. Gun jezelf deze tijd ook en nodig jezelf bijvoorbeeld uit om eens een dagje alleen te gaan wandelen, winkelen of zwemmen. Ook een dagje sauna, dierentuin, pretpark of woonboulevard wil vaak helpen. Neem ook écht even de tijd voor jezelf en neem dus geen vrienden of familie mee. Het gaat die dag om jou en jij moet genieten. Doe dit bijvoorbeeld één keer in de maand als je weinig tijd hebt, heb je meer tijd, doe het dan elke week. Je kunt het al heel simpel doen, door bijvoorbeeld s avonds een lekkere wandeling te gaan maken of even te gaan fietsen!

Om jezelf af te leiden en lekker bezig te houden, is het verstandig om een hobby te zoeken. Ga bijvoorbeeld lekker boeken lezen, verhalen of artikelen schrijven of start je eigen verzameling. Een goede hobby zorgt er voor dat je een doel hebt om naar toe te leven. Zo wil je bijvoorbeeld graag alle boeken bezitten van die prachtige serie, of wil je zoveel mogelijk voorwerpen verzamelen van een bepaald object. Je hobby kan natuurlijk ook je sport, werk of kind zijn, maar toch is het slim om daarnaast nog iets ontspannends te kiezen! Ga bijvoorbeeld tuinieren, beeldhouwen of schilderen. Vooral bij die laatste twee kun je fantasie de vrije loop laten en kun je emoties kwijt. Erg positief dus.

Praat

Praten is een gave die enkel de mens bezit. Gebruik deze gave dan ook zo goed mogelijk. Door te praten kun je mensen laten weten hoe je je voelt en wat je denkt. Je kunt hen laten begrijpen wie je bent en wat je graag wilt. Gevoelens uitwisselen met andere mensen, vooral naasten, is ontzettend belangrijk als je naar geluk streeft. Aan opgekropte gevoelens heeft niemand wat! In eerste instantie is het wijs om met mensen in je omgeving te praten. Zo begrijpen ze jou beter en weten ze het als er iets met je aan de hand is. Zo kunnen zij bijdragen aan jouw geluk en ook aan hun eigen geluk.

Wil het praten met je naasten je toch niet helemaal bevredigen? Dan is het voor jou misschien verstandig om eens met een deskundige te gaan praten over jouw gevoelens. Denk hierbij aan een psycholoog of een maatschappelijk werker. Deze mensen zijn bevoegd en vaak ook bekwaam om jou te helpen en je gedachten op een rij te zetten. Schaam je niet om deskundigen om hulp te vragen, daar zijn ze voor en ze willen je graag helpen.

Alle punten op een rij

  • Houd van jezelf
  • Accepteer jezelf
  • Sluit vriendschap
  • Wees gelukkig in de liefde
  • Ga sporten
  • Ontspan je
  • Verwen jezelf eens
  • Praat met je naasten of met een deskundige

Lees verder

© 2010 - 2024 Maria_louise91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat wil ik? Ken jezelf!Wat wil ik? Ken jezelf!Wat wil ik? Hoe word ik gelukkig? Hoe kan ik leven met passie? Welke persoonlijke ontwikkeling moet ik doormaken om gelu…
Positieve psychologiePositieve psychologieGeluk? Wanneer ben je nu precies gelukkig? Komt dit door wat je meemaakt, wat je voelt, hoe je denkt of wat je bezit? Di…
Geluk in de liefde, wie is de juiste partner voor jou?Geluk in de liefde, wie is de juiste partner voor jou?Hoe kan je succesvol zijn in de liefde? Hoe kan je het gelukkigst zijn met iemand? Hoe ontdek je de juiste partner? Welk…

Babymoord: vaak is de moeder verward of heeft ze problemenBabymoord: vaak is de moeder verward of heeft ze problemenBabymoord door moeders: er zijn altijd moeders geweest die hun pasgeboren kinderen om het leven brachten. Vroeger, voord…
Diagnostiek van een psychisch probleem: Het DSM systeemDiagnostiek van een psychisch probleem: Het DSM systeemVoor sommigen zal de afkorting DSM vraagtekens oproepen daar het ook wel volkomen foutief geassocieerd wordt met extreme…
Maria_louise91 (153 artikelen)
Laatste update: 25-08-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.