Optimisme is te leren

Optimisme is te leren De optimist pur sang krijg je niet negatief, hij of zij zal altijd de positieve kan van de zaak proberen voor het voetlicht te krijgen. Optimisme geeft de mens moed en geloof, maar de optimist pur sang gaat net een slagje verder. Niet te verwarren met positivo, want daar kan je nog wel eens de mogelijke gevaren “over het hoofd zien”, bovendien Van Kooten en De Bie hebben er met “de Positivo’s “ wel een heel eigen draai aan gegeven. De associatie blijft tot op de dag van vandaag met deze komische en taalvaardige mannen gemaakt worden. De optimist pur sang is echter simpelweg de man of vrouw de bij voorkeur de positieve kant van het leven in al haar facetten ziet. De positivo heeft als tegenhanger de doemdenker en de optimist heeft als tegenhanger de pessimist.

Waar komt het woord vandaan?

Optimisme komt, zoals zoveel woorden, uit het Latijn. “Optimum” wil zeggen “het beste” en is, volgens Wikipedia, van oudsher het geloof in de beste van alle mogelijke werelden te leven. Nu wordt er echter meer de vertaling aan gegeven dat er geloof is op een goede afloop van zaken. Optimisten zien elke tegenslag eerder in het licht van positieve toekomstverwachting.

Voordelen van positief denken

Er wordt, onterecht, wel eens aangegeven dat de optimist te lichtzinnig naar zaken kijkt en het woord naïef wordt dan in de mond genomen. Dit is niet terecht, want optimisme is een levensinstelling, maar naïviteit is een geesteshouding die gekoppeld wordt aan onbevangen zijn. Je ziet dit nog veel bij kinderen. Het effect van eigen handelen niet te kunnen overzien, onwetendheid en het gebrek aan wereldwijsheid.

De optimist kan zeker wereldwijs zijn, maar kiest er vanuit zijn kern voor om een gebeurtenis een positieve wending te geven, althans de uitkomst of de rol naar de toekomst. De optimist maakt zichzelf het leven een stuk lichter dan de pessimist, want de pessimist kan zonder intentie toch het leed van de wereld meetorsen, nergens geloof in zien en altijd alles naar de negatieve kant uitleggen. Daar maak je het jezelf een stuk mogelijker mee, bovendien loop je de kans dat je er zonder bedoelingen je directe omgeving mee beïnvloed. Lichter leven dus en dichter bij jezelf, bij je natuur.

“Optimisme is -om te doen- even zwaar als pessimisme en toch is optimisme een stuk lichter.”

Kan je optimisme leren?

Met de woorden uit de vorige alinea zeggen we eigenlijk dat het in je zit en je jezelf niet zomaar kunt veranderen. En toch is het wel te leren. Er zijn enkele zaken waar je consequent en heel bewust bij na moet denken als er een situatie zich voordoet, zoals:

Bron: Jill111, PixabayBron: Jill111, Pixabay
  • Bij iedere echte situatie die zich voordoet en je normaal denkt, “dat gaat fout, dat zal toch wel niet lukken, dat krijg ik nooit” etc. etc. ….. bedenk je nu dat er geen rede is dat te denken om de simpele reden dat je het niet weet. Dus denk je tot het moment dat het anders is, dat het wel gaat lukken.
  • Laat los dat je het leven volledig onder controle kunt houden (wel de richting), want de kans op tegenslagen vergroot je daarmee alleen maar. Immers, als het net even anders loopt –en als dat zo moet zijn, dan vindt dat toch echt plaats- raak je teleurgesteld. Je had het je immers anders voorgesteld. In plaats daarvan laat je de teugels vieren en kijkt wat voor spannends er op je pad komt. Daarmee ook gezegd dat je je blik daarmee direct wat kunt en moet verruimen.
  • Een volgende stap als verlengde van het vorige punt is je gevoel toe te laten en het in je beslissingen mee te nemen. Waar krijg je een positief gevoel van ofwel wat voelt goed? Als je dit op je netvlies hebt, kan je het altijd weer gebruiken. Ieder moment dat dreigt “in te zakken” voor wat betreft positieve gedachten roep je het op.
  • Het bekende gezegde “het glas is half vol of half leeg” is een waarheid als een koe. Je kunt denken, mijn glas is al half leeg, maar voor hetzelfde geld zeg je dat je glas nog half vol zit. Met andere woorden, focus je op het positieve. Wat loopt er goed en waar ben je dik tevreden over? Probeer het maar eens letterlijk met een letter drankje. Dat glas voor je met dat heerlijke drankje is nog half vol … lekker dus of het is half leeg … en dat focus je je onbewust op het feit dat het “bijna” leeg is. Geniet je dan nog wel net zoveel?

Het is niet eenvoudig en je moet er wat voor doen, maar je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker als je meer de positieve kant van het leven durft te zien en dus niet wat je niet hebt, kent of bent, maar wat je wel hebt, kent of bent. Bovendien, als je dit leert, verhoog je automatisch je concentratievermogen … om maar eens de positieve kant van een zaak te zien.

Tot slot

Ga mee op de flow van het leven, houdt je niet vast aan het verleden, maar kijk er naar, leer er wat van (wat je weer voor de toekomst kunt gebruiken uiteraard) en ga verder. Volg je hart en calculeer een risico in om daar te komen waar je wilt zijn. Geniet ook vooral op de weg er naar toe.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Positief denken: de voordelen van optimismePositief denken: de voordelen van optimismeEen positieve instelling maakt je gelukkiger. Maar daar houdt het niet mee op. Optimisten zijn succesvoller op de arbeid…
Pessimisme en hoe te leven met een pessimistPessimisme en hoe te leven met een pessimistIedereen kent wel een pessimist in zijn leven maar als partner dagelijks leven met een pessimist is niet te onderschatte…
Optimist zijn is een keuzeOptimist zijn is een keuzeDe rasoptimist kenmerkt zich door het positieve altijd in alles te zien, dat alles zich ten goede zal ontwikkelen en in…
Gelukkig worden: 7 tipsGelukkig worden: 7 tipsIedereen ter wereld gaat op zoek naar het ultieme geluk of stelt zich weleens de vraag: Hoe kan ik opnieuw gelukkig word…

We zijn wat we geloven dat we zijnWe hebben altijd de keuze hoe we onszelf, anderen en de wereld om ons heen zien. We hebben de keuze of we van binnen vre…
Als jij niets verandert, verandert er nietsAls jij niets verandert, verandert er niets“Moet je wel willen veranderen?” … kan een tegenvraag op de titel zijn. Welnu, de wereld is in een rap tempo aan verande…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.