Optimisme is te leren
De optimist pur sang krijg je niet negatief, hij of zij zal altijd de positieve kan van de zaak proberen voor het voetlicht te krijgen. Optimisme geeft de mens moed en geloof, maar de optimist pur sang gaat net een slagje verder. Niet te verwarren met positivo, want daar kan je nog wel eens de mogelijke gevaren “over het hoofd zien”, bovendien Van Kooten en De Bie hebben er met “de Positivo’s “ wel een heel eigen draai aan gegeven. De associatie blijft tot op de dag van vandaag met deze komische en taalvaardige mannen gemaakt worden.
De optimist pur sang is echter simpelweg de man of vrouw de bij voorkeur de positieve kant van het leven in al haar facetten ziet. De positivo heeft als tegenhanger de doemdenker en de optimist heeft als tegenhanger de pessimist.
Waar komt het woord vandaan?
Optimisme komt, zoals zoveel woorden, uit het Latijn. “Optimum” wil zeggen “het beste” en is, volgens Wikipedia, van oudsher het geloof in de beste van alle mogelijke werelden te leven. Nu wordt er echter meer de vertaling aan gegeven dat er geloof is op een goede afloop van zaken. Optimisten zien elke tegenslag eerder in het licht van positieve toekomstverwachting.
Voordelen van positief denken
Er wordt, onterecht, wel eens aangegeven dat de optimist te lichtzinnig naar zaken kijkt en het woord naïef wordt dan in de mond genomen. Dit is niet terecht, want optimisme is een levensinstelling, maar naïviteit is een geesteshouding die gekoppeld wordt aan onbevangen zijn. Je ziet dit nog veel bij kinderen. Het effect van eigen handelen niet te kunnen overzien, onwetendheid en het gebrek aan wereldwijsheid.
De optimist kan zeker wereldwijs zijn, maar kiest er vanuit zijn kern voor om een gebeurtenis een positieve wending te geven, althans de uitkomst of de rol naar de toekomst. De optimist maakt zichzelf het leven een stuk lichter dan de pessimist, want de pessimist kan zonder intentie toch het leed van de wereld meetorsen, nergens geloof in zien en altijd alles naar de negatieve kant uitleggen. Daar maak je het jezelf een stuk mogelijker mee, bovendien loop je de kans dat je er zonder bedoelingen je directe omgeving mee beïnvloed. Lichter leven dus en dichter bij jezelf, bij je natuur.
“Optimisme is -om te doen- even zwaar als pessimisme en toch is optimisme een stuk lichter.”
Kan je optimisme leren?
Met de woorden uit de vorige alinea zeggen we eigenlijk dat het in je zit en je jezelf niet zomaar kunt veranderen. En toch is het wel te leren. Er zijn enkele zaken waar je consequent en heel bewust bij na moet denken als er een situatie zich voordoet, zoals:
Bron: Jill111, Pixabay
- Bij iedere echte situatie die zich voordoet en je normaal denkt, “dat gaat fout, dat zal toch wel niet lukken, dat krijg ik nooit” etc. etc. ….. bedenk je nu dat er geen rede is dat te denken om de simpele reden dat je het niet weet. Dus denk je tot het moment dat het anders is, dat het wel gaat lukken.
- Laat los dat je het leven volledig onder controle kunt houden (wel de richting), want de kans op tegenslagen vergroot je daarmee alleen maar. Immers, als het net even anders loopt –en als dat zo moet zijn, dan vindt dat toch echt plaats- raak je teleurgesteld. Je had het je immers anders voorgesteld. In plaats daarvan laat je de teugels vieren en kijkt wat voor spannends er op je pad komt. Daarmee ook gezegd dat je je blik daarmee direct wat kunt en moet verruimen.
- Een volgende stap als verlengde van het vorige punt is je gevoel toe te laten en het in je beslissingen mee te nemen. Waar krijg je een positief gevoel van ofwel wat voelt goed? Als je dit op je netvlies hebt, kan je het altijd weer gebruiken. Ieder moment dat dreigt “in te zakken” voor wat betreft positieve gedachten roep je het op.
- Het bekende gezegde “het glas is half vol of half leeg” is een waarheid als een koe. Je kunt denken, mijn glas is al half leeg, maar voor hetzelfde geld zeg je dat je glas nog half vol zit. Met andere woorden, focus je op het positieve. Wat loopt er goed en waar ben je dik tevreden over? Probeer het maar eens letterlijk met een letter drankje. Dat glas voor je met dat heerlijke drankje is nog half vol … lekker dus of het is half leeg … en dat focus je je onbewust op het feit dat het “bijna” leeg is. Geniet je dan nog wel net zoveel?
Het is niet eenvoudig en je moet er wat voor doen, maar je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker als je meer de positieve kant van het leven durft te zien en dus niet wat je niet hebt, kent of bent, maar wat je wel hebt, kent of bent. Bovendien, als je dit leert, verhoog je automatisch je concentratievermogen … om maar eens de positieve kant van een zaak te zien.
Tot slot
Ga mee op de flow van het leven, houdt je niet vast aan het verleden, maar kijk er naar, leer er wat van (wat je weer voor de toekomst kunt gebruiken uiteraard) en ga verder. Volg je hart en calculeer een risico in om daar te komen waar je wilt zijn. Geniet ook vooral op de weg er naar toe.