Optimist zijn is een keuze

Optimist zijn is een keuze De rasoptimist kenmerkt zich door het positieve altijd in alles te zien, dat alles zich ten goede zal ontwikkelen en in algemeenheid vanuit een grote positiviteit in het leven te staan. Handig dat zeker, maar reëel? Toch kan je – als pessimist - je voordeel doen door een beetje op te schuiven richting de optimist.

Valkuil?

Sommige mensen zullen het een mogelijke valkuil noemen, want alles van de positieve kant bekijken, kan je ook teleurstelling opleveren (zeggen ze). Zaken kunnen zich anders ontwikkelen dan de rasoptimist denkt. Daarnaast zijn er altijd mensen die willens en wetens echte optimisten aanpakken of erger in de val lokken (om er zelf beter van te worden). Maar het is een misvatting dat de rasoptimist naïef is. De optimistische man of vrouw kiest ervoor om zaken vanuit een positief oogpunt te bekijken. Maar dat maakt hen niet dom of simpel.

De pessimist

De pessimistische man of vrouw gaat er vanuit dat het niet lukt. Verder is de pessimistische man of vrouw vaker argwanend. Het nadeel van de pessimist is verder dat je pessimisme in het lijf voelt. Sterker nog, er zijn inmiddels verschillende onderzoeken gedaan met als uitkomst dat de pessimist korter leeft dan de optimist.

Kortom, gaan we voor het glas halfvol of halfleeg?

Levensstijl

Iedereen heeft keuze in het leven, alleen krijg je optimisme of pessimisme voor een deel mee. Als je ouders de typische doemdenkers zijn, is de kans groot dat je niet beter weet dan zo te reageren. Of je slaat door naar de andere kant, al is het maar om je af te zetten. Maar dat laat onverlet dat je als mens zelf keuzes maakt om mensen en omstandigheden positief of negatief tegemoet te treden.

Tegenvallers

Er zijn nogal wat mensen die zich voornemen het leven positief te benaderen. Door omstandigheden zoals (financiële) tegenvallers, extra werkdruk of teleurstellingen in mensen kan die positieve insteek plots omslaan. Je zou kunnen zeggen dat dit heel menselijk is en dat is ook zo, maar neemt niet weg dat je ook dan nog de keuze hebt. De keuze om de situatie positief te benaderen. Een positieve insteek van het leven en een geluksgevoel gaan heel nadrukkelijk samen, als is het maar dat je er een leertraject voor jezelf uit kunt halen.

Positiever in het leven staan

  • Echtheid … echtheid en werkelijk gaan geloven en voelen dat er ook positieve kanten aan alles zit.
  • Omring je met mensen die positief in het leven staan. Niet vanuit naïviteit, maar mensen die werkelijk optimistisch zijn en het leven in alles zo benaderen.
  • Maar zoek ook de man of vrouw die je kan inspireren en waarbij het niet als “erg” voelt als je een fout maakt, maar het juist als een kans ziet.
  • Praat in jezelf als je weer die keuze moet maken en zeg tegen jezelf dat je ook positief kunt benaderen. Zoek naar mogelijkheden.
  • Blijf je hersenen gebruiken bij keuzes die je maakt, maar laat de positieve kant zwaarder wegen als je weer voor de keuze staat.
  • Blijf lachen, echt lachen en als je daar een leuke film voor nodig hebt is dat prima, maar je kat of hond die gekke kapriolen uithaalt kan ook heel komisch zijn.
  • Put kracht uit creatieve oplossingen voor mogelijke problemen (waar je normaal negatief op zou reageren).

Tot slot

Soms is een beetje pessimisme niet erg, maar voorkom dat je zuur wordt en je vanuit cynisme zaken gaat benaderen. Behalve dat het voor je omgeving niet prettig is, wordt je er als mens zelf namelijk ook niet vrolijker van. De echte optimist zijn is een keuze, een keuze die ieder mens heeft!
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Positief denken: de voordelen van optimismePositief denken: de voordelen van optimismeEen positieve instelling maakt je gelukkiger. Maar daar houdt het niet mee op. Optimisten zijn succesvoller op de arbeid…
Optimisme is te lerenOptimisme is te lerenDe optimist pur sang krijg je niet negatief, hij of zij zal altijd de positieve kan van de zaak proberen voor het voetli…
Pessimisme en hoe te leven met een pessimistPessimisme en hoe te leven met een pessimistIedereen kent wel een pessimist in zijn leven maar als partner dagelijks leven met een pessimist is niet te onderschatte…

‘Dicht bij jezelf blijven’ de ultieme toverquote?‘Dicht bij jezelf blijven’ de ultieme toverquote?De ultieme "toverquote" wordt door iemand ergens toegepast en zonder verdere uitleg wordt het in no time een hype. Geen…
Hoe voorkom je stress?Hoe voorkom je stress?Eenvoudig, door je niet in te spannen. Maar als dat de oplossing voor iedereen was, dan zouden er niet zoveel mensen ove…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.