Positieve psychologie

Positieve psychologie Geluk? Wanneer ben je nu precies gelukkig? Komt dit door wat je meemaakt, wat je voelt, hoe je denkt of wat je bezit? Dit artikel gaat over de wetenschappelijke ideeën over geluk. De positieve psychologie is een stroming binnen de psychologie die zich primair bezighoudt met de wetenschappelijke studie van het optimaal laten functioneren van mensen. Dit het tegenovergestelde van de reguliere psychologie die zich richt op het ontdekken en genezen van psychische problemen als depressie, burn-out etcetera.

De positieve psychologie richt op de positieve emoties en de sterke punten van een individu in plaats van op de negatieve emoties en angsten, depressiviteit en stress. Vroeger was de heersende opvatting dat wanneer men geen geesteziekte had dat men dan gezond en gelukkig was. Tegenwoordig neemt men geen genoegen meer met 'neutraal' en richt men zich op het verhogen en optimaliseren van geluk.

De positieve psychologie integreert de neurobiologie, de psychologie, de geneeskunde, de pedagogie en de sociologie in één geheel.

De theorie achter de positieve psychologie is het concentreren op, vaststellen en opbouwen van je eigen sterke punten en niet op je zwakke punten.

De positief psychologen beweren dat als we onze sterke punten kennen we ze dan in ons dagelijks leven kunnen gebruiken om ons gelukkiger en tevreden te voelen. Door ons op die sterke punten te focussen kunnen we volledig opgaan in wat we doen, dit wordt 'flow' genoemd. Het begrip 'flow' is geïntroduceerd door sociaal psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi.

Kritiek op deze relatief nieuwe stroming is dat de factoren die het optreden van negatieve psychologische verschijnselen bevorderen dezelfde zijn die het optreden van positieve verschijnselen verhinderen. Een teveel aan huiswerk kan leiden tot een depressie (een negatief verschijnsel), evenals de het ontbreken van de juiste schoolboeken.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontwikkeling en uitdaging als elementen om in flow te zijnOntwikkeling en uitdaging als elementen om in flow te zijn'In flow zijn' is een belangrijk onderwerp in de positieve psychologie; de stroming binnen de psychologie waar men zich…
Depressie door welvaart en gelukreclame?Depressie door welvaart en gelukreclame?In de uitzending van het programma VPRO Thema 'Iedereen depressief?' op dinsdag 28 december 2010 stelt Jules Tielens, ps…
Wat is positieve psychologie?Wat is positieve psychologie?Positieve psychologie wordt vaak verward met het ontkennen van negatief gedrag en wordt vaak bezien in een zweverige sfe…
Positieve PsychologieIn de psychologie werd veelal gekeken naar zwakke kanten van mensen. De klinische psychologie diagnosticeert mensen met…
Psychologische aspecten van kleurPsychologische aspecten van kleurWaarom vind je die oude bruine trui leuker dan je nieuwe oranje jasje? Of waarom koop je altijd zwart ondergoed? Dit doe…
Bronnen en referenties
  • Liz Hoggard: how to be happy (2006)
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 12-03-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.