Positieve psychologie
Geluk? Wanneer ben je nu precies gelukkig? Komt dit door wat je meemaakt, wat je voelt, hoe je denkt of wat je bezit? Dit artikel gaat over de wetenschappelijke ideeën over geluk.
De positieve psychologie is een stroming binnen de psychologie die zich primair bezighoudt met de
wetenschappelijke studie van het optimaal laten functioneren van mensen. Dit het tegenovergestelde van de reguliere psychologie die zich richt op het ontdekken en genezen van psychische problemen als depressie, burn-out etcetera.
De positieve psychologie richt op de
positieve emoties en de
sterke punten van een individu in plaats van op de negatieve emoties en angsten, depressiviteit en stress. Vroeger was de heersende opvatting dat wanneer men geen geesteziekte had dat men dan gezond en gelukkig was. Tegenwoordig neemt men geen genoegen meer met 'neutraal' en richt men zich op het verhogen en
optimaliseren van geluk.
De positieve psychologie integreert de neurobiologie, de psychologie, de geneeskunde, de pedagogie en de sociologie in één geheel.
De theorie achter de positieve psychologie is het concentreren op, vaststellen en opbouwen van je eigen sterke punten en niet op je zwakke punten.
De positief psychologen beweren dat als we onze sterke punten kennen we ze dan in ons dagelijks leven kunnen gebruiken om ons gelukkiger en tevreden te voelen. Door ons op die sterke punten te focussen kunnen we volledig opgaan in wat we doen, dit wordt
'flow' genoemd. Het begrip 'flow' is geïntroduceerd door sociaal psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi.
Kritiek op deze relatief nieuwe stroming is dat de factoren die het optreden van negatieve psychologische verschijnselen bevorderen dezelfde zijn die het optreden van positieve verschijnselen verhinderen. Een teveel aan huiswerk kan leiden tot een depressie (een negatief verschijnsel), evenals de het ontbreken van de juiste schoolboeken.