Narcisme: omgaan met de woede

Narcisme: omgaan met de woede Het leven van de narcist bestaat uit woede en strijd. Hoe kan de partner of de familie van de narcist het beste met deze woede en strijd omgaan?

Woede-uitbarstingen

Wie met een narcist samenleeft, kent ook de telkens terugkerende woede-uitbarstingen van de narcist. De narcist kan ook erg wraakzuchtig zijn, omdat deze niet in staat is om schuldgevoelens te ervaren. De grens tussen boos zijn, woede en wraak nemen is daarom dan ook onduidelijk. Hoe gaat de partner of de familie van de boze narcist het beste om met deze woede uitbarstingen en wraaknemingen?

Kalmte

Soms word er beweerd dat het het beste is om het gedrag van de narcist te spiegelen: om hetzelfde terug te gaan doen. Dus terug te schreeuwen of te gaan dreigen. Echter, dit heeft als enige effect dat de partner of familie van de narcist er alleen maar slechter van zal worden. De narcist zal namelijk hierdoor op wraak zinnen. Dit heeft als reden omdat de narcist niet toe wil en kan geven dat hij/ zij fout is.

Wanneer er een discussie ontstaat over iets, kan men er zelfs woordenboeken, encyclopedieën en Google bij gaan halen, de narcist zal zijn ongelijk nooit toegeven. Hierdoor ontstaat er een grote ruzie, waarvan het onmogelijk is om van te "winnen". Terug schreeuwen kost jezelf alleen maar een hoop energie en verspilde moeiten. Juist wanneer je zelf over de top van je boosheid heen bent, en denkt dat alles uitgesproken is, zal de narcist nog steeds op wraak zinnen.

Weglopen

Het beste is om de narcist te negeren en weg te lopen. Ga niet verder in discussie en lach de narcist ook niet uit om zijn of haar onwetendheid. De beste methode is om gewoon te vertrekken, eventueel de narcist alleen te laten met internet of de encyclopedie. De narcist zal alleen achterblijven met zijn/ haar woede en heeft dan de tijd om alsnog het juiste antwoord op te zoeken. Hoewel de narcist zijn/ haar fout daarna niet toe zal geven, wordt deze zich wel ervan bewust dat men niet altijd gelijk kan krijgen.

Publiekelijk

De narcist is bang om te laten zien wie hij/ zij is. Vooral in publiekelijke omgeving zal de narcist juist charmant zijn, om maar niet aan de buitenwereld te laten zien hoe hij/ zij daadwerkelijk is. Dit maakt het vaak zo moeilijk in een relatie: de buitenwereld snapt er niks van als de partner van de narcist vertelt wat er mis is, want de buitenwereld ziet immers niks? Een wraakactie van de partner van de narcist is om publiekelijk te laten zien hoe hij/ zij in elkaar steekt. Dit is een van de grootste angsten van de narcist. Hoewel ik dit persoonlijk niet aan zou raden, want je haalt je hiermee wel de woede van de narcist op de hals. En deze woede kan lang voortduren. De narcist zal dan wraakacties nemen die soms niet te voorzien zijn.

Relatie beëindigen

Een narcist kan men moeilijk veranderen, wel is het gedrag in sommigen opzichten bij te sturen met psychologische hulp. Medicijnen helpen alleen bij depressies die ontstaan naar aanleiding van het narcisme. Stemmingswisselingen kunnen onderdrukt worden met stemmingsstabilisatoren. Wanneer de relatie uitzichtloos wordt, zal men een keuze moeten maken om de relatie al dan niet te beëindigen. Dit is een weloverwogen keuze waar men ook achter zal moeten staan. De narcist kan namelijk snel omdraaien in gedrag en gaan smeken of bij hem/ haar te blijven en medelijden willen opwekken. Bedenk ook dat de narcist nooit verlaten wil worden, en juist kan omslaan in wraakacties wanneer dit wel gebeurt. Angst voor deze wraakacties mag de partner nooit belemmeren in het maken van een keuze, breng daarom familie en vrienden op de hoogte van de eventueel gemaakte beslissing.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Narcisme herkennenNarcisme herkennenNarcisme kent verschillende variaties, van een grote zelfvoldaanheid tot een zware narcistische persoonlijkheidsstoornis…
Dierenmishandeling als indicatie voor huiselijk geweldDierenmishandeling als indicatie voor huiselijk geweldHet mishandelen van (huis)dieren is een ernstig vergrijp. Het kan daarnaast ook een aanwijzing zijn dat huiselijk geweld…
Zaken die duiden op een ongezonde relatieZaken die duiden op een ongezonde relatieIedere relatie kent zijn ups en downs. Natuurlijk komt het wel eens voor dat jij en je partner niet door een deur kunnen…
Waarom blijft vrouw bij gewelddadige partner ?!Waarom blijft vrouw bij gewelddadige partner ?!Agressieve mannen die hun vrouwen slaan is een probleem van alle tijden, culturen, rangen en standen. Niet elke vrouw he…

NLP practitioner worden, lesgeven in NLPNLP practitioner worden, lesgeven in NLPNLP of Neuro linguïstisch Programmeren is een populaire methode om positiever en succesvoller in het leven te functioner…
Angst of Liefde?Angst of Liefde?In principe zijn er maar twee hoofdcategorieën van gevoelens: Angst en Liefde. Onder hun noemer kun je praktisch alle wa…
Bronnen en referenties
  • http://www.e-psychiater.nl
Reacties

Werner, 14-12-2012
Ik herken mijzelf hierin. Ikzelf heb narcistische trekken en ik zin inderdaad op enorme wraak jegens mijn ex. Hoe kan ik hiermee omgaan en hoe kan ik haar loslaten? Ik weet dat wraak niets oplost maar ik neem wel wraak. Ik wil haar letterlijk kapotmaken.

Kan iemand mij helpen? Reactie infoteur, 14-12-2012
Het erkennen dat je narcisme hebt is al een hele grote stap. Echter vraag ik mij af of we hier wel te maken hebben met narcisme: de echte narcist zal het Zelf nooit herkennen of inzien. Iedereen lijkt wel in meerdere of mindere mate narcistische karaktertrekken te hebben.

Wraak lost inderdaad niets op. Loslaten is de boodschap. Richt je op totaal andere zaken, ga je ex ook niet nalopen of controleren via facebook, twitter, via sms of op straat nalopen. Jouw leven neemt een nieuwe start aan, zoek leuke bezigheden en nieuwe contacten. Maak jouw leven spannend!

Caro, 07-07-2010
Ik zag in dit artikel dat je met een Narcist niet moet spiegelen. Ik ben het daar helemaal mee eens. Bij (ik dacht het artikel kwaardaardig Narcisme) staat dat je dat juist wel moet doen.

Dat vind ik kwalijk dat dat daar staat. Want zoals hier gezegd de narcist zal altijd blijven zinnen op wraak wat je ook doet. En ook met spiegelen zal hij hoogstens even dimmen, om als jij denkt dat alles uitgesproken is te zinnen op de meest mogelijk gemene wraak. Reactie infoteur, 07-07-2010
Hallo Caro, mischien helpt het spiegelen bij een enkele narcist wel, maar het is niet aan te raden. Het is dan kwaad met kwaad vergelden en de meeste narcisten zullen dan juist op wraak overgaan. Probeer daarom kalm te blijven en de narcist alleen te laten uitrazen. Voor beiden partijen een stuk aangenamer.

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 07-04-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.