Waarom blijft vrouw bij gewelddadige partner ?!

Waarom blijft vrouw bij gewelddadige partner ?! Agressieve mannen die hun vrouwen slaan is een probleem van alle tijden, culturen, rangen en standen. Niet elke vrouw heeft de mentale kracht of financiële armslag om te vluchten, en bij die gewelddadige partner weg te gaan. Bel de hulplijn 0800-2000 van het Steunpunt huiselijk geweld als u hulp of advies wil. Bij acute situaties de politie via 112 bellen.

Alarmerende cijfers

Huiselijk geweld komt helaas vaak voor. Een op de drie vrouwen krijgt te maken met fysiek, psychisch of verbaal geweld van vriend of echtgenoot. Geweld achter de voordeur is een wereldwijd probleem en doet zich voor in alle rangen standen en culturen. Aangezien veel gevallen van huiselijk geweld niet worden gemeld, is het werkelijk aantal incidenten veel ernstiger dan uit de cijfers blijkt.

Risicofactoren

Veel gewelddadige mannen zijn grootgebracht in een gezin waarbij agressie jegens vrouwen regelmatig voorkwam en denken daarom dat lichamelijk geweld acceptabel en normaal is. Indien je als kind regelmatig ooggetuige bent van het feit dat je moeder door je agressieve vader wordt geslagen, kan het idee postvatten dat het normaal is dat een man z’n echtgenote of vriendin aftuigt.

Je loopt risico op geweld als je bij je partner een of meer van de volgende situaties herkent:
  • Hij is snel jaloers, behandelt jou als zijn bezit en is de baas.
  • Als hij steeds wil weten waar je bent en wat je doet.
  • Kritiek heeft op je kennissen, of contacten met anderen verbiedt.
  • Niet wil dat je cursussen volgt of een baan hebt.
  • Zowel charmant, dwingend en afwijzend kan zijn.
  • Veel alcohol of drugs gebruikt.

Waarom vrouw niet vertrekt

Niet elke vrouw neemt het besluit bij haar partner weg te gaan of aan te kloppen bij een blijf-van-mijn-lijf huis. De vraag is waarom sommige vrouwen deze stap niet nemen en bij hun gewelddadige echtgenote of vriend blijven wonen. Een vaak gehoorde reden is de angst voor nog zwaardere vormen van geweld en mishandeling. Sommige mannen hebben zelfs gedreigd hun vriendin/echtgenote te vermoorden indien ze het lef zouden hebben te ontsnappen. Een aantal mannen heeft dat ook inderdaad gedaan.

Andere vrouwen aarzelen om te vertrekken vanwege de angst dat familie en vrienden zich tegen hen zullen keren. Bijvoorbeeld omdat die niet zullen geloven hoe ernstig de situatie is. Familie, buren en vrienden kunnen vaak niet geloven dat zo’n ogenschijnlijk goede en sympathieke man in werkelijkheid gemeen en slecht is. Veelplegers van huiselijk geweld weten namelijk de schijn op te houden in het bijzijn van anderen. Maar zodra ze zonder getuigen zijn kunnen ze agressief worden.

Andere oorzaken waarom sommige vrouwen niet de stap kunnen zetten om een veiliger oord te zoeken voor zichzelf en de kinderen:
  • Moeders willen dat de kinderen met beide ouders opgroeien.
  • Ze zijn angstig dat ze financieel niet in staat zijn zichzelf en de kinderen te onderhouden.
  • Ten onrechte geloven ze dat zijzelf de schuld zijn van het geweld en de verwaarlozing.
  • Ze schamen zich dat ze worden mishandeld door de ellendeling waarmee ze ooit uit vrije wil zijn gaan samenwonen.
  • Ze hebben de ijdele hoop dat de situatie misschien zal verbeteren.
  • Ze voelen zich onvoldoende gesteund door b.v. politie en andere organisaties.

Hulp bij (vermoedens van) huiselijk geweld

Indien u slachtoffer bent van huiselijk geweld, kunt u hulp inroepen bij het Steunpunt Huiselijk Geweld. Als u getuige of pleger bent, kunt u eveneens bellen voor hulp en advies.

Bel 0800 - 2000 en u komt in contact met het dichtstbijzijnde steunpunt in uw omgeving. Bent u in onmiddellijk gevaar, bel dan naar 112. Het steunpunt geeft u advies plus informatie en kan doorverwijzen naar een hulpverlener. Als de situatie thuis gewelddadig is kan het steunpunt ook zorgen voor opvang. Als er kinderen zijn, kunnen die ook in het opvangcentrum terecht. Ook kan de dader een huisverbod krijgen.

Als het gaat om (tijdelijke) opvang weet men bij het Leger des heils ook dikwijls de weg voor een slaapadres.
© 2013 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het huisverbod; de oplossing tegen huiselijk geweld?Het huisverbod is een juridisch beleidsinstrument dat kan worden ingezet om huiselijk geweld tegen te gaan of te voorkom…
De hulpverlening bij huiselijk geweldHulpverlening is bij huiselijk geweld en kindermishandeling een belangrijk aspect om de slachtoffers en daders te helpen…
Blijf Groep – Thuis in huiselijk geweldBlijf Groep – Thuis in huiselijk geweldDe Blijf Groep vangt mensen op die te maken hebben gekregen met huiselijk geweld en dan met name in Noord-Holland en Fle…
Dierenmishandeling als indicatie voor huiselijk geweldDierenmishandeling als indicatie voor huiselijk geweldHet mishandelen van (huis)dieren is een ernstig vergrijp. Het kan daarnaast ook een aanwijzing zijn dat huiselijk geweld…

Na een gebroken relatie is het moeilijk opnieuw te beginnenNa een gebroken relatie is het moeilijk opnieuw te beginnenEen gebroken relatie heeft directe gevolgen voor de betrokkenen. Vooral voor degene die door de ander verlaten wordt. De…
Senioren van onschatbare waarde voor onze samenlevingSenioren van onschatbare waarde voor onze samenlevingDe moderne senioren in dit millennium zijn, wat betreft hun gedrag en manier van leven, in menig opzicht niet meer te ve…
Bronnen en referenties
Reactie

Vlinder, 11-11-2014
Omdat instanties huiselijk geweld, huisarts, politie, maatschappelijk werk en advocaten. Je van het kastje naar de muur sturen. Politie doet geen aangifte omdat je nog in het huis zit met partner, de huisarts stuurt je door naar maatschappelijk werk, deze stuurt je naar advocaat, de advocaat kan wegens veiligheid pas een scheiding regelen als je veilig onderkomen hebt, huiselijk geweld vind het alleen levensbedreigend als politie een aangifte heeft aangenomen, politie stuurt je met dat verhaal weer naar huiselijk geweld, met mededeling zowel politie als advocaat je niet te laten afschepen, huiselijk geweld stuurt je weer naar politie dat zij eerder niets doen als er een aangifte ligt, politie vind Een aangifte niet de oplossing want een andere plek waar rust en veiligheid is belangrijker, huiselijk geweld zegt dat zonder aangifte er geen sprake is van huiselijk geweld en zelf inkomen en woning moet zoeken, maar er is sprake van huiselijk geweld, financieel, deciel en geestelijk. Zelf een ggz benaderd, conclusie psycholoog : er is sprake van psst, huiselijk geweld, isolatie, geen contact met maatschappij, geheel afhankelijk, depressie. De huisarts geeft kalmeringspillen, verwijst naar huiselijk geweld instantie, deze zegt op moment dat je 112 belt en geen blauwe plekken hebt is het niet levensbedreigend, maar nu loopt het weer uit de hand zoals men dat Zegt, overal schaaf en schrammen zichtbaar, politie houd een praatje en verwijst weer naar huiselijk geweld, echtgenoot word aangesproken en dat er een oplossing moet komen, die is het er helemaal mee eens! Vervolgens krijg je ook van de pleger, echtgenoot de conclusie ; de hulp schiet behoorlijk tekort zowel bij huiselijk geweld, ggz en politie, vind je ook niet, voldoet helaas niet aan je verwachting, ik zal maar opgeven als ik jou was voordat je echt iets overkomt want ik maak mij zorgen om jou! Hij heeft een punt! Ernstig zorgen! En daarom blijft een vrouw bij die man!. En cirkeltje is rond. Tenzij de dag aanbreekt dat instanties hooguit kunnen verklaren, dit hadden wij niet kunnen voorzien. Had ze gewoon weg moeten gaan bij die man!. En zelfs politie hoeft zich niet af te vragen want wapenbezit is schijnbaar wel toegestaan, want ze hebben zelfs de mogelijke moordwapen al aanschouwt. En hun ogen gesloten want ze moeten door naar de volgende melding en er zijn urgentere gevallen. En daarom blijft de vrouw bij die man., als een last gezien voor de maatschappij en de schaamte van de schim die ze ooit was! Daarom. Reactie infoteur, 12-11-2014
Mevrouw wat een moeilijk en groot probleem.
Mocht u op een gegeven moment weer de behoefte voelen om stoom af te blazen, dan kunt u altijd volledig anoniem bellen met een begripvolle toehoorder via sensoor.nl

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 30-11-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.