Angst of Liefde?

Angst of Liefde? In principe zijn er maar twee hoofdcategorieën van gevoelens: Angst en Liefde. Onder hun noemer kun je praktisch alle waardeoordelen van goed en kwaad plaatsen. Boosheid en haat bijvoorbeeld vinden hun oorsprong in angst. Blijheid en tevredenheid kun je verbinden met liefde. Op deze manier zijn er talloze voorbeelden te vinden.

Negatieve en positieve gevoelens

Alle negatieve gevoelens en emoties worden geboren uit angst. Alle positieve gevoelens komen voort uit liefde. Zo simpel ligt het eigenlijk. Uit behoefte aan nuances hebben we heel veel andere namen gegeven voor al onze gevoelens, maar ze zijn allemaal terug te leiden naar angst en liefde.

Elke beslissing wordt genomen uit de basisbegrippen angst of liefde. Bewust of onbewust worden al onze keuzes gemaakt/gekleurd op basis van angst of liefde, of een van de vele subemoties die daar onder vallen. We reageren continu vanuit angst of liefde.

Voorbeelden:

De telefoon gaat, je ex is aan de lijn en zeurt. Hoe reageer je?
De telefoon gaat, je dochter verteld je dat ze geslaagd is. Hoe reageer je?
Je wordt ontslagen. Hoe reageer je?
Je bent aangenomen voor je nieuwe (droom) baan. Hoe reageer je?
Je auto start niet, je fiets krijgt een lekke band, de dokter heeft slecht nieuws voor je. Hoe reageer je?
Je krijgt een huwelijksaanzoek van je geliefde, het eerste tandje van je kindje is doorgekomen, je hebt een compliment ontvangen. Hoe reageer je?

Dit zijn allemaal duidelijk voelbare voorbeelden. Maar angst en liefde werken op ieder gebied heel subtiel door. Het leven zit vol met situaties en gebeurtenissen die zowel positieve als negatieve reacties bij ons oproepen. Dag in dag uit, van uur tot uur, ja zelfs van minuut tot minuut worden we heen en weer geslingerd tussen blije en vervelende gevoelens en emoties. Neem alleen al het voetbal; zeker tijdens de EK's en WK's komt heel veel los. Voetbal is pure emotie waarbij alle gradaties van onze gevoelens getriggerd kunnen worden: van de hoogste euforie tot zwaar geweld, en alles ertussen in.

Gedachtekracht

Aan elk gevoel, elke emotie ligt tenminste één gedachte ten grondslag. In de geest/mind verschijnt een gedachte waarop het lichaam reageert met een gevoel of emotie. Of het een prettig of onprettig gevoel is, hangt af van de situatie, ervaringen in het verleden en overtuigingen van de persoon. Dus wat je hebt meegemaakt en waar je in gelooft, kleurt heel sterk je gedachtes en vervolgens je gevoelens. Het is goed om te beseffen dat je denken heel belangrijk is, want het veroorzaakt allerlei fysieke sensaties en reacties. Als je je goed wilt voelen zul je moeten focussen op positieve gedachtes. Dat klinkt eenvoudig, maar als je je eigen gedachtewereld gaat observeren, zul je merken dat best wel veel van ons denkpatronen onder de categorie angst vallen. Al het 'angstdenken' veroorzaakt veel leed op de wereld en het zou mooi zijn als we meer energie stoppen in 'liefdedenken'. Dat is niet alleen goed en gezond voor jezelf, maar voor alles en iedereen.

De lijst van positieve en negatieve begrippen voor angst en liefde is eindeloos, hier een kleine greep.

LiefdeAngst
balansafgunst
blijheidboosheid
eerlijkchaos
evenwichtigdepressie
extatischegoisme
geduldigfaalangst
gelukigfobieën
genietengeweld
harmoniehaat
humorhebzucht
innerlijke vrijheidhypochondrie
kalmteijdelheid
kunnen loslatenjaloezie
lachenleugen
liefdevolminderwaardigheidscomplex
mededogenmishandeling
medelevenongeduld
opgewektontevredenheid
optimismepessimisme
respectruzie
rustigslaan
sereenstress
tevredenheidterrorisme
vergevingsgezindvandalisme
vertrouwenverslaving, elke vorm
vreugdevijandigheid
vrijheidwanhoop
wijsheidwreedheid
zelfvertrouwenwrok
zingenzenuwachtigheid

Een stap verwijderd

Vrijwel iedere keer dat wij ons in een negatieve fase/toestand bevinden zijn we slechts één stap verwijderd van de keerzijde van het probleem. Het is niet meer dan een keuze die wij op dat moment hoeven te maken. Als we ons rot voelen, om wat voor reden ook, kunnen we direct omschakelen of overstappen naar het moment dat we in vrede waren. Het enige dat we daarvoor nodig hebben, is bewustzijn. We moeten ons bewust zijn van onze gedachtes en hoe deze ons parten spelen en dat juist onze gedachten de boos- of weldoeners zijn van onze gevoelens.

Stel, je hebt een rotmoment. Je merkt het op en herinnert je dat je een keuze hebt, over hoe jij je wilt voelen (tenslotte ben jij de baas over jezelf). Je wilt nu bewust kiezen om je beter te voelen; dan maak je die keuze meteen al in je denkgeest: je benoemd je gevoel, bijvoorbeeld: ik ben boos. Vervolgens bedenk je de tegenhanger van boos. Op dat moment ben je al bezig de boosheid te verlaten want je realiseert je waar je mee bezig bent en voedt de boosheid niet langer. De tegenhanger van boos zou kunnen zijn: vrede. Probeer vrede te voelen. En om die omschakeling nog eens te bevestigen zou je van plaats kunnen veranderen. Als je zit, ga je staan; als je staat ga je zitten enz. Kijk maar hoe het voor je werkt. Misschien komt de boosheid 5 minuten later weer terug, dan ga je weer hetzelfde doen. Je hebt natuurlijk ook de keuze om in je emotie te blijven zitten. Het is helemaal aan jou; wat wil je? Hoe wil jij je werkelijk voelen?

Wat ook kan helpen om negatief denken te doorbreken is een mantra te herhalen. Een mantra is een gebedsformule of meditatiespreuk die je achter elkaar herhaald. Heel mooi is de volgende formule van Confucius (een Chinese wijsgeer): Wees in vrede, rust en harmonie met alles wat is. Ofwel:
Ik ben in vrede, rust en harmonie met alles wat is.

Hier nog een kleine toepasselijke parabel:

Cherokee wijsheid

Een oude Cherokee Indiaan leert zijn kleinzoon over het leven. “In mij woedt een hevige strijd, “zei hij tegen de jongen. “Het is een verschrikkelijk gevecht en het is een strijd tussen twee wolven.
Een van deze wolven is erg negatief – hij is boos, nijdig, afgunstig, doet heel zielig, is gierig, arrogant, heeft zelfmedelijden, voelt zich schuldig en minderwaardig, is haatdragend, hij liegt en bedriegt, is ijdel, kijkt op anderen neer en is egoïstisch.
De andere wolf is goed - hij is blij, tevreden, liefdevol, hoopvol, kalm, nederig, vriendelijk, welwillend, begripvol, gul, eerlijk, heeft mededogen en vertrouwen.
Deze strijd speelt zich af in mijn innerlijk, maar ook in jou - en eigenlijk in alle mensen."
De kleinzoon denkt even na en vraagt dan zijn grootvader : "Welke wolf gaat winnen?" De oude Cherokee antwoord eenvoudig: "Diegene die je voedt."

Lees verder

© 2010 - 2024 Minga, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omgaan met negatieve emotiesIedereen heeft weleens last van negatieve emoties zoals ongeduld, boosheid, irritatie, jaloezie enzovoorts. Dagelijks wo…
De donkere kant van de liefdeDe donkere kant van de liefdeLiefde haalt het beste, maar ook het slechtste in de mens naar boven. Liefde is een vreemde ziekte. Liefdesleed is obses…
Faalangst, hoe werkt dat in de hersenen?Vanuit een psychologische kijk is het ook interessant om te kijken wat er in de hersenen gebeurt bij leerlingen met faal…
Meditatie helpt bij angstMeditatie helpt bij angstEen op de vijf mensen (2015) heeft in zijn leven een periode waarin angst het leven voor een groot deel beheerst. Sympto…

Narcisme: omgaan met de woedeNarcisme: omgaan met de woedeHet leven van de narcist bestaat uit woede en strijd. Hoe kan de partner of de familie van de narcist het beste met deze…
ADHD: symptomen, kenmerken en diagnostische criteria DSM-5ADHD: symptomen, kenmerken en diagnostische criteria DSM-5ADHD symptomen, kenmerken en diagnostische criteria bij kinderen. Wat zijn de symptomen, of beter gezegd de diagnostisch…
Minga (63 artikelen)
Laatste update: 20-10-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.