Zaken die duiden op een ongezonde relatie
Iedere relatie kent zijn ups en downs. Natuurlijk komt het wel eens voor dat jij en je partner niet door een deur kunnen. Er is echter een verschil tussen een ruzie op zijn tijd en het voortdurend gekleineerd, uitgescholden of geslagen worden. In het laatste geval is er sprake van machtsmisbruik van een van de partners, we kunnen spreken van huiselijk geweld.
Het is voor een man of vrouw vaak moeilijk om te herkennen of hij/zij zich in een relatie bevindt waarin sprake is van huiselijk geweld. Vaak is er al jaren lang sprake van zaken die niet kloppen, dingen die in een 'gewone' relatie niet voor zouden komen. Voor iemand die zich in een relatie bevindt waarin psychisch of lichamelijk geweld regelmatig voorkomt, kan het erg moeilijk zijn om de relatie ook echt in een zin te noemen met huiselijk geweld. Toch is herkennen en erkennen van huiselijk geweld een van de eerste stappen terug naar de vrijheid.
Herkennen van een ongelijkwaardige relatie
Er zijn een aantal zaken die kunnen duiden op huiselijk geweld:
- Je partner maakt uren aan een stuk ruzie, beledigd je en zegt daarna dat hij/zij dat helemaal niet gedaan heeft. Of hij/zij doet andere dingen die je onzeker maken en die je aan jezelf laten twijfelen.
- Ja partner vertelt je wat je moet doen en laten. Hij/zij ontneemt je je vrijheid door je weg te houden bij vrienden en familie.
- Je partners heeft een drank of drugsprobleem en is er niet actief mee bezig om dit probleem te verhelpen. Hij heeft deze intentie ook niet.
- Je partner kiest ervoor om regelmatig te verhuizen, zogezegd om opnieuw te beginnen. In feite houdt hij/zij je op deze manier weg bij kennissen en familie.
- Je partner heeft moeite om zijn/haar eigen emoties, zoals woede, onder controle te houden.
- Je partner geeft jou regelmatig (zo goed als iedere dag) de schuld van zijn/haar problemen en hij geeft ook altijd anderen de schuld van zijn problemen. Waardoor hij/zij zichzelf in de slachtofferrol plaatst en jou een schuldgevoel aanpraat.
- Je partner scheld je regelmatig uit of kleineert je.
- Jee betrapt jezelf erop dat je dingen doet of laat omdat je partner anders van streek raakt, of omdat hij/zij dreigt dan bij je weg te gaan.
- Je partner bedreigt je en/of heeft in het verleden anderen bedreigd om zijn/haar zin of gelijk te krijgen.
- Je partner maakt zaken waar je om geeft kapot, of laat ze verdwijnen als je iets hebt gedaan wat hem/haar niet aanstaat.
Zoals je uit de bovenstaande kenmerken kunt opmaken kent huiselijk geweld niet alleen een fysieke, maar ook een mentale variant. Ook manipulatie van de geest, bijvoorbeeld door je voortdurend te kwetsen of naar beneden te halen, kan ertoe leiden dat jij je partner zijn zin geeft. In dit geval is er allerminst sprake van gelijkheid binnen de relatie.
Nog een aantal zaken die je jezelf af moet vragen
- Is je partner en jullie relatie in de loop van de tijd in negatieve zin veranderd?
- Veranderen jouw plannen regelmatig zo dat je partner zijn/haar zin krijgt?
- Ontken je voortdurend de fouten van je partner?
- Heeft een van je oude vrienden (een vriend die je al kende voor je relatie begon) wel eens iets gezegd over je vriend(in) wat jij niet opgemerkt/gehoord had? Heb je dit ontkend? Het is de vraag of je vriend het echt verkeerd gehoord/opgemerkt heeft, misschien heb jij het al die tijd niet willen horen/zien.
- Verlies je het contact met oude vrienden en/of familie?
Wat te doen als je in een 'verkeerde' relatie zit
- Probeer er, hoe moeilijk het ook is, met iemand over te praten. Kies bij voorkeur een familielid of vriend die je kende voor je een relatie kreeg. Deze persoon zal zo goed als zeker jouw kant kiezen.
- Probeer niet te veel contact te houden met vrienden van je partner. Zij zullen (on)bewust toch de kant van je partner kiezen.
Als je ervoor kiest om weg te gaan
- Verzamel beetje bij beetje de spulletjes die veel voor je betekenen. Stel dit niet uit tot het laatste moment. Neem ook niet te veel mee, kies zorgvuldig.
- Denk na over een tijdelijk onderkomen. Dit onderkomen ligt bij voorkeur op minimaal 30 minuten rijden van je partner. Het allerbeste is om naar een adres te gaan dat je partner niet kent. Al deze zaken verkleinen de kans dat je partner je achterna gaat.
- Dreig niet met weggaan. Gezien de aard van je partner zal hij/zij je erg onzeker maken. Beslis voor je zelf wanneer je gaat en ga dan ook, spreek er van tevoren niet over.