SON-R: intelligentietest voor dove kinderen

SON-R: intelligentietest voor dove kinderen De SON-R is een intelligentietest voor dove kinderen welke nonverbaal van aard is. Veel mensen nemen onterecht aan dat dove kinderen een verminderde intelligentie hebben. Dit is niet het geval, de bestaande intelligentietesten zijn echter ongeschikt voor afname bij dove kinderen. De SON-R kan afgenomen worden bij kinderen van 5 tot 17 jaar oud.

Doofheid bij kinderen

Doofheid is een aandoening waarbij het gehoor zodanig aangetast is dat communicatie via de akoestische weg (met de oren) niet of nauwelijks mogelijk is. Doofheid vormt een beperking voor kinderen op meerdere gebieden, waaronder de kennisoverdracht en het maatschappelijk functioneren omdat communicatie in de maatschappij doorgaans met name op het gehoor en de spraak gericht is.

Circa 1% van alle kinderen in Nederland is doof of slechthorend.

Doofheid en intelligentie

Er wordt nogal eens ten onrechte aangenomen dat dove kinderen een achterstand op intellectueel functioneren hebben door een gebrekkige intelligentie. Veel mensen reageren wat angstig wanneer zij in contact komen met een doof kind en nemen aan dat de intelligentie van het kind ook aangetast zal zijn. Dit is echter niet het geval. Dove kinderen vertonen dikwijls wel achterstanden op intelligentietesten doordat deze intelligentietesten doorgaans sterk verbaal van aard zijn.

SON-R

De SON-R, geReviseerde Snijders-Oomen Niet-verbale intelligentietest, is een intelligentietest die niet verbaal van aard is en er op gericht is de intelligentie van dove kinderen in kaart te brengen. De SON-R is geschikt voor kinderen van 5.6 tot 17 jaar en kan non-verbaal afgenomen worden.

Subtesten

De SON-R kent enkele subtesten welke elk een bepaald aspect van de intelligentie meten.

Abstract redeneren:
  • Categoriseren: welke tekening hoort bij de andere tekeningen?
  • Analogieën: geometrische analogieparen

Concreet redeneren:
  • Stripverhalen: afbeeldingen in een logische volgorde leggen zodat zij een verhaal vormen
  • Situaties: plaatjes aanvullen en lege plekken in afbeeldingen opvullen

Ruimtelijk inzicht:
  • Patronen: een onderbroken lijnpatroon afmaken
  • Mozaïeken: een figuur leggen met vormen

Perceptuele vaardigheden:
  • Zoekplaten: figuren/voorwerpen vinden in een complexe afbeelding
© 2010 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een intelligentietest bij je kind: Tips en informatieEen intelligentietest bij je kind: Tips en informatieSteeds meer ouders laten op eigen initiatief de intelligentie van hun kind testen. Wat kun je van zo'n intelligentie-ond…
WISC-III: kinderintelligentietestWISC-III: kinderintelligentietestDe WISC-III is een kinderintelligentietest welke niet enkel inzicht biedt in de algemene intelligentie van een kind maar…
Doofheid, slecht of niet horenDoofheid betekent slecht of niet horen. Mensen die doof zijn hebben vaak beschadigde trilharen waardoor ze niets of nauw…
K-ABC: intelligentietest voor kinderenK-ABC: intelligentietest voor kinderenDe K-ABC, Kaufman Assesment Battery for Children, is een intelligentietest voor kinderen van circa 2 tot 12 jaar oud. De…

Meisjes die seksuele delicten (zedendelicten) plegenMeisjes die seksuele delicten (zedendelicten) plegenHet gaat bij meisjes die seksuele delicten plegen om een relatief kleine groep, waar nog maar weinig onderzoek naar is v…
RAKIT: kinderintelligentietestRAKIT: kinderintelligentietestDe RAKIT is een kinderintelligentietest welke niet enkel inzicht biedt in de algemene intelligentie van een kind maar oo…
Bronnen en referenties
  • Verschueren, K. Handboek diagnostiek in de leerlingenbegeleiding (2007)
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 26-03-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.