Waarom spelen kinderen?

Kinderen en spelen, een combinatie die niet zonder elkaar kan. Niet alleen kinderen, maar ook jonge dieren spelen. Waarom doen ze dat eigenlijk? Het heeft allemaal te maken met hun ontwikkeling. Veel specialisten kijken daarom ook naar het spel van kinderen die te kampen hebben met psychische problemen. Voor meer informatie over spelen raad ik u aan het onderstaande artikel te raadplegen.

Spelen en kinderen

Alle kinderen spelen wel eens, niet alleen bij mensen, ook jonge dieren spelen. Waarom doen kinderen dit eigenlijk?
Een van de meest belangrijke redenen om te spelen is de ontwikkeling. Kinderen moeten zich ontwikkelen. Om later "volwassen" te worden moeten ze een aantal dingen leren, dit gebeurt door te spelen. Mensen spreekt over drie verschillende ontwikkelingen die een kind doormaakt wanneer deze speelt. Emotionele ontwikkeling, Motorische ontwikkeling en Cognitieve ontwikkeling.

Emotionele ontwikkeling

Door het spelen doet een kind allerlei verschillende ervaringen op die deze zal verwerken. Dit zal vooral gebeuren terwijl het kind slaapt. Het kind leert om te gaan met emoties zoals teleurstellingen wanneer vriendjes of vriendinnetjes niet willen buiten spelen. Verder ontwikkelt het kind uithoudingsvermogen, bijvoorbeeld een ondernomen plan wat na het proberen lukt. Het kind zal zich dan tevreden voelen.

Motorische ontwikkeling

Door te spelen leert een kind zijn eigen lichaam kennen. Al op jonge leeftijd leert een kind steeds beter om te gaan met zijn of haar eigen lichaam. Denk hierbij aan het sabbelen op tenen of het uit de box klimmen. Ook zal de hand oog coördinatie van een kind toenemen en verbeteren. Zonder spelen zou een kind ook minder snel reageren op de buitenwereld, het zal invloed hebben op zijn of haar reflexen.

Cognitieve ontwikkeling

Ook de hersenen worden niet vergeten door het spelen. Door te spelen leert een kind logisch en rationeel na te denken. Ook leert een kind zich te focussen en te concentreren op iets. Het geheugen neemt toe en het kind zal bepaalde handelingen gaan onthouden en deze later reproduceren. Bij kinderen van 4 jaar en ouders zal men zien dat de woordenschat van een kind drastisch gaat toenemen. Door te spelen kunnen kinderen later ook beter leren en zullen betere schoolprestaties hier het gevolg van zijn.

Kinderen moeten ontspannen

Voor kinderen is het belangrijk af en toe te ontspannen, dit doen ze door middel van spelen. Het gemiddelde kinderleven is redelijk druk, voetbaltraining, met vrienden afspreken en natuurlijk de basisschool en er zijn er ook genoeg met muziekles. Als deze factoren zorgen voor een zekere mate van stres bij een kind. Om hier even aan te ontsnappen zal een kind gaan spelen.

Wat kan men afleiden aan het spel van kinderen

Wat kan men afleiden aan het spel van een kind? Volgens specialisten heel erg veel. Psychologen en andere hulpverleners die te maken krijgen met kinderen die kampen met problemen zullen hier altijd naar kijken. Het is bepalend voor verdere hulp of diagnose. Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken naar de manier waarop het kind met het speelgoed omgaat. Ruig, lief, rustig of juist creatief. Dit zijn allemaal factoren waaraan men kan afleiden wat er met het kind aan de hand is.

Voor meer informatie of kinderen en spelen

Voor meer informatie over kinderen en hun spel raad ik u aan een van de onderstaande link te raadplegen.

Het belang van spelen
© 2010 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spel & spelontwikkeling - Wat kan 'n kind op welke leeftijd?Spel & spelontwikkeling - Wat kan 'n kind op welke leeftijd?De spelontwikkeling van kinderen van 1 jaar tot en met 7 jaar. Spelen is erg belangrijk in de ontwikkeling van het kind.…
Het belang van motorische ontwikkelingHet belang van motorische ontwikkelingKinderen zitten in verhouding tot eerdere generaties veel en dit gaat ten koste van de motorische ontwikkeling. Steeds v…
De ontwikkeling van kinderenDe ontwikkeling van kinderenDe ontwikkeling van een kind kan iets heel fascinerends zijn. Veel ouders vinden het belangrijk om te weten hoe hun kind…
De ontwikkeling van een jong kind verloopt in fasenDe ontwikkeling van een jong kind verloopt in fasenDe ontwikkeling van een kind verloopt fasegewijs. De ontwikkeling is een interessant proces en ontvouwt stukje bij beetj…

Stappenplan voor vergeving ontvangen en anderen vergevenStappenplan voor vergeving ontvangen en anderen vergevenIn de psychologische literatuur wordt vergeving omschreven als een proces dat in stappen verloopt. Het model van Worthin…
Motivational interviewing: effect motiverende hulpverleningMotivational interviewing: effect motiverende hulpverleningMotivational interviewing of motiverende gespreksvoering is een cliëntgerichte begeleidingsstijl, die is ontwikkeld om v…
VMusic (131 artikelen)
Gepubliceerd: 17-01-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.