Lichaamstaal: Een strategische positie aan tafel

Het komt vaak voor dat je aan tafel zit met mensen, tijdens het eten, op het werk of wellicht tijdens een vergadering of lezing. Hierbij kan de positie die je inneemt aan de tafel erg belangrijk zijn. Onbewust zenden we signalen uit op deze manier. Zodra je deze signalen begrijpt kan je er gebruik van maken en een goede positionering kiezen.

Schuine positie aan tafel

Bij een vriendelijk gesprek zitten de deelnemers vaak in een schuine hoek. Op deze manier kan je gemakkelijk gebaren maken en oogcontact zoeken of vermijden op elk moment dat je dat wilt. Deze positie in een gesprek is vaak de meest comfortabele en wordt het vaakst gebruik. Deze positie wordt ook gebruikt in gesprekken met een wat meer zakelijke aard. Bij bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek is dit de plezierigste positie aangezien je uitwijk mogelijkheden hebt en niet verplicht oogcontact hoeft te zoeken.

Naast elkaar aan tafel

Deze positie wordt vooral gebruikt om te werken. Doordat iedereen naast elkaar zit is het gemakkelijker om een probleemstelling of vraagstuk voor te leggen. Door naast elkaar te zitten is er geen duidelijke dominantie en is iedereen gelijkwaardig. Het is wel moeilijk om oog contact te zoeken of gebaren te gebruiken tijdens een conversatie.

Tegenover elkaar

Als er iemand tegenover je zit aan tafel dan duurt het gesprek vaak kort. Doordat er slechts weinig mogelijkheden zijn om oogcontact te vermijden kan het al snel als dreigend worden opgevat. In deze positie duurt een gesprek vaak kort en is het niet gezellig. Vaak wordt deze positie gebruikt als een concurrerende positie waarbij iemand iets duidelijk wilt maken. Als je wilt dat de andere persoon iets voor je doet of als je iets met de persoon wilt op bouwen dan is dit een slechte positie.

Onafhankelijke positie

De onafhankelijke positie wordt vooral gebruikt door vreemden die niets met elkaar te maken willen hebben. Deze positie wordt vaak gebruikt in openbare ruimten waar mensen niet komen om een gesprek te voeren. In de onafhankelijke positie gaat men niet tegen over elkaar zitten maar zo ver mogelijk van elkaar als maar kan. Op deze manier is het oogcontact minimaal en hebben de mensen geen last van elkaar.

Groepsgesprek

In een groepsgesprek als een vergadering bepaald de positie vaak de macht. De voorzitter zit vaak op een centraal punt alwaar hij of zij alles goed kan overzien. Als de positie niet op afspraken gebonden is dan gaan de dominantere mensen vaak dichtbij de voorzitter zitten. Op die manier kunnen ze actief meedoen aan het gesprek.
© 2009 - 2024 Rakker126, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe zend je de juiste signalen uit met lichaamstaal?Hoe zend je de juiste signalen uit met lichaamstaal?Lichaamstaal vormt een belangrijk onderdeel van communicatie. Lees hier hoe je daar tijdens bijvoorbeeld sollicitatieges…
Lichaamstaal: non-verbale communicatieLichaamstaal: non-verbale communicatieZestig tot tachtig procent van onze communicatie bestaat uit lichaamstaal oftewel non-verbale communicatie. Lichaamstaal…
Flirten door middel van oogcontactFlirten door middel van oogcontactHet lezen van lichaamstaal wordt door iedereen toegepast, zowel bewust als onbewust. Soms kan het zelfs heel leuk zijn.…
De meest gemaakte fouten in de lichaamstaalDe meest gemaakte fouten in de lichaamstaalWanneer we contact maken met een ander, gebruiken we niet alleen woorden, maar communiceren we ook met ons lichaam.

Succes? Wat je nodig hebt om succesvol te zijnSucces? Wat je nodig hebt om succesvol te zijnVele mensen dromen van succes maar zullen nooit succesvol worden in hun leven. Wat hebben zij niet wat succesvolle mense…
Hoe weet je dat iemand tegen je liegt?Hoe weet je dat iemand tegen je liegt?Soms heb je het gevoel dat iemand tegen je liegt, maar je kunt er niet echt achter komen dat het zo is, waar kun je aan…
Bronnen en referenties
  • Lichaamstaal.com
Rakker126 (41 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.