Flirten door middel van oogcontact

Flirten door middel van oogcontact Het lezen van lichaamstaal wordt door iedereen toegepast, zowel bewust als onbewust. Soms kan het zelfs heel leuk zijn. Bijvoorbeeld de kunst van het flirten is toch een ongelooflijk boeiende bezigheid. Omdat nu juist dit flirten een rijke combinatie biedt aan lichaamstaal en oogcontact gaan we daar in dit artikel dieper op in.

Non-verbale lichaamstaal

Lichaamstaal is een vorm van non-verbale communicatie ook wel bekend als parataal. Lichaamstaal wordt gebruikt in het grootste gedeelte van elke menselijke interactie. Onderzoek heeft uitgewezen dat non-verbale lichaamstaal zelfs goed is voor meer dan 93% van alle communicatievormen in een bepaald gesprek.

Eenvoudige betekenis van oogcontact

Verweking van de ogen

Dit is een teken van ontspanning, vertrouwen en seksueel verlangen, vooral als deze gepaard gaat met een verwijding van de pupillen.

Staren

Deze manier van kijken kan veel verschillende betekenissen hebben maar is vrij moeilijk te definiëren zonder een juiste context. Hier zijn een aantal mogelijke betekenissen.
 • Gericht langdurig oogcontact: Liefde of agressie
 • Gericht kortstondig oogcontact: Geïnteresseerd zijn maar niet onbeleefd willen zijn door te kijken. Het kan ook een teken zijn van verlegenheid.
 • Ongericht langdurig oogcontact: Ze zijn niet echt op zoek naar jou. De persoon in kwestie dagdroomt of denkt aan zichzelf.
 • Langdurig oogcontact met weinig knipperen:Dit duidt op een hoge mate van interesse.

Snel knipperen

Interesse of verlangen kan snel knipperen veroorzaken als gevolg van opwinding. Knipperende of fladderende wimpers zijn uitgegroeid tot een typisch voorbeeld van een romantische uitnodiging.

De pupillen

Het moeilijkste deel bij het lezen van pupillen wordt veroorzaak door externe factoren. Een heldere dag zal leiden tot kleinere pupillen. Desalniettemin worden verwijde pupillen universeel aanvaard als een teken van interesse en romantisch verlangen. Het samentrekken van de pupillen is meestal geen gunstig teken.

Knipogen

Knipogen is een poging om een band op te bouwen tussen twee mensen. Het geeft dat je iets gemeenschappelijk hebt. Meestal betekent het ook dat een persoon geïnteresseerd is.

Geavanceerde betekenis van oogcontact

Vaak wordt gezegd dat de ogen de spiegel naar de ziel zijn Deze stelling kunnen we ongetwijfeld aannemen als waarheid als het gaat over lichaamstaal. Hieronder volgen enkele voorbeelden van posities waarin de pupillen zich begeven en de betekenis van deze beweging.
 • Naar boven en naar links: Visueel gecreëerde beelden. Inbeelding van een situatie.
 • Naar boven en naar rechts: Visuele beelden uit het geheugen. Creëren van een situatie die reeds in het geheugen aanwezig is.
 • Links: Auditieve creatie (creëren van een lied)
 • Rechts: Auditieve herinnering. (luisteren naar een lied)
 • Naar beneden en naar links: Kinesthetisch. (een gevoel zoals pijn of een brandwonde)
 • Naar beneden en naar rechts: Interne dialoog.

Oogcontact in de praktijk

Je zit in een bar en je bent aan het flirten met iemand waarin je erg geïnteresseerd bent maar je bent bang dat hij zal overdrijven of liegen en zich beter voordoet dan hij eigenlijk is. In dit geval is het handig dat je gebruik kan maken van visuele signalen om zo een beter idee te krijgen van wat hij denkt. Veronderstel dat je in gesprek bent en praat over zijn sportieve prestaties. Het is dan handig om even een eenvoudige vraag te stellen zoals: “Juichte het publiek na je overwinning?". Let vervolgens op zijn oogbewegingen. Indien zijn antwoord wordt voorafgegaan door een beweging van de pupillen naar de rechterbovenhoek, dan heeft hij toegang tot zijn verbeelding en is hij waarschijnlijk aan het liegen. Houd wel in gedachte dat dit proces wordt omgekeerd bij een linkshandige persoon.

Aangezien het hier niet gaat over een exacte wetenschap is het wel belangrijk te beseffen dat deze theorie niet erg sluitend is maar het kan wel een handige manier zijn om snel een idee te krijgen over iemand.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Flirten als je verliefd bentFlirten als je verliefd bentIs een originele openingszin tijdens het flirten als je verliefd bent belangrijk? Of is de lichaamstaal tijdens het flir…
Hoe word je een echte flirt?Hoe word je een echte flirt?Flirten gaat voornamelijk over lichaamstaal. Het gaat de ene vrouw natuurlijk af en de andere heeft geen idee hoe ze dit…
Flirten: Een luchtig spelletje of een poging tot versieren?Flirten: Een luchtig spelletje of een poging tot versieren?Flirten in een communicatievorm tussen mensen waarin op een speelse manier seksuele interesse wordt getoond en met sensu…
Flirten is een kunstFlirten is een kunstFlirten is, in de meest elementaire zin, een manier om binnen een kort tijdsbestek mogelijke partners te ontmoeten, om u…

Verandering van persoonsnaamVerandering van persoonsnaamIedereen heeft verplicht een voornaam en een achternaam. Een voornaam kan zo goed als vrijuit worden gekozen en kan alle…
Waarnemen: beïnvloedende omstandighedenWaarnemen: beïnvloedende omstandighedenWanneer we onze omgeving gaan waarnemen zal dit beïnvloed worden door verschillende factoren. Welke zijn deze en waarom…
Bronnen en referenties
 • Waarom mannen en vrouwen met hun lichaam zeggen wat ze eigenlijk niet willen - Door Allan Pease,Barbara Pease
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 14-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.