Hoe weet je dat iemand tegen je liegt?
Soms heb je het gevoel dat iemand tegen je liegt, maar je kunt er niet echt achter komen dat het zo is, waar kun je aan zien dat iemand niet de waarheid tegen je spreekt?
Liegen
Liegen doet iedereen op zijn tijd, een leugentje om bestwil is gauw gemaakt. De meeste mensen vinden dat ook helemaal niet erg en vinden dat dat best kan. Anders wordt het wanneer het om grote leugens gaat of wanneer degene die niet de waarheid spreekt een hechte relatie met je heeft. Wanneer bijvoorbeeld je partner niet de
waarheid tegen je spreekt, dan is dat erg. Wanneer je werkgever om de waarheid heen lijkt te draaien, dan word je daar
onzeker van en je weet niet goed waar je aan toe bent. Soms zou je willen dat je gedachten kon lezen, zodat je wist of iemand tegen je liegt of niet. Gelukkig is het wel mogelijk om aan iemands
gedrag af te lezen of hij of zij mogelijk aan het liegen is. Let goed op onderstaande tips. Natuurlijk is het nog steeds niet bewezen dat degene waar je mee praat inderdaad liegt, maar je hebt dan wel een reden om te kunnen vragen of hij of zij wel de waarheid spreekt.
Je vraag herhalen
Wanneer je iemand een vraag stelt over wat hij of zij gedaan heeft of ergens van vindt of denkt, dan kan het gebeuren dat deze persoon de vraag herhaalt. Wanneer dit zo is kan hij of zij dit doen om tijd te rekken om een antwoord te bedenken waar jij tevreden mee of gerustgesteld door bent.
Veel details vertellen
Wanneer iemand bij het vertellen van zijn of haar verhaal heel veel details vertelt, dan kan het erop duiden dat deze persoon bezijden de
waarheid spreekt. Het vertellen van veel details heeft helemaal geen nut voor een waargebeurd feit. Dan zal een nuchtere opsomming van feiten voldoende zijn om een verhaal duidelijk te maken.
Veranderingen in de manier van praten
Wanneer iemand op een andere toon praat dan normaal of wanneer iemand extra snel gaat spreken, dan kan het zijn dat hij of zij dit al dan niet bewust doet om te verbergen dat de waarheid niet wordt verteld. Ook kan snel spreken ontstaan door onzekerheid of angst dat het liegen ontdekt wordt en zo de waarheid toch naar boven moet komen.
Bij veel aarzelen, hakkelen of "eeeeh" zeggen kan er ook sprake zijn van leugens. De persoon waar je mee praat kan op die momenten aan het tijd rekken zijn om zo zijn gedachten op een rijtje te krijgen en met een goed antwoord te komen om de waarheid te ontduiken.
Geschokt en verbaasd reageren
Een teken van liegen kan ook zijn geschokt en verbaasd reageren en doen alsof hij of zij van niets weet. Hierdoor probeert men de aandacht van zich af te wenden om zo meer tijd te krijgen om na te denken over welke leugen hij of zij als uitweg kan gebruiken.
Opvallend gebruik van de handen
Tijdens het vertellen van een leugen kan het zijn dat de betreffende persoon herhaaldelijk zijn of haar gezicht aanraakt en dan met name het gebied rond de mond. Het is alsof de spreker wil verbergen dat er leugens worden verteld.
De schuldige wordt beschuldiger
Wanneer de beschuldigde de rollen omdraait en jou gaat beschuldigen kan er sprake van zijn dat de beschuldigde probeert de waarheid te verbergen. Het jou beschuldigen leidt de aandacht van het onderwerp af.
In de verdediging schieten
De beschuldigde kan in de verdediging schieten en zich in alle bochten wringen om allerlei onware redenen te berde te brengen. Dit om de waarheid te maskeren.
Duidelijk nerveus zijn
Wanneer je iemand tegenover je hebt die je redelijk goed kent, dan kun je mogelijk nerveus gedrag herkennen. De persoon gedraagt zich anders dan normaal en komt onzeker en stotterig over.
Liegt iemand wel of niet?
Op basis van bovenstaande punten kun je er een redelijk beeld van krijgen of iemand mogelijk niet de waarheid spreekt. Vooral als meerdere van bovenstaande punten van toepassing zijn op degene die je verdenkt van onwaarheden. Op basis van de symptomen die je waarneemt kun je de persoon aanspreken op het gedrag wat hij of zij toont. Bijvoorbeeld: ik merk dat je nerveus wordt en anders gaat praten nu ik je hiermee confronteer. Vind je het moeilijk de waarheid te vertellen? Vaak zit er voor degene die niet eerlijk is, dan niets anders op dan te bekennen dat hij of zij niet eerlijk was. Op deze manier voorkom je ruzies en boosheid onder elkaar.