Bang in het donker

Bang in het donker Veel kinderen zijn bang in het donker. Meestal zijn het vooral jonge kinderen die hier last van hebben. Het kan echter ook voorkomen dat tieners of volwassenen bang zijn in het donker. Wat houdt deze angst in en wat kun je eraan doen wanneer jouw kind bang is in het donker? En wat kun je doen als je zelf bang bent? Veel kinderen zijn bang in het donker. Meestal zijn het vooral jonge kinderen die hier last van hebben. Het kan echter ook voorkomen dat tieners of volwassenen bang zijn in het donker. Wat houdt deze angst in en wat kun je eraan doen?

Bang in het donker

Het komt geregeld voor dat mensen bang zijn in het donker. Kinderen kunnen hier snel last van hebben. Ze zijn bijvoorbeeld bang voor monsters of schaduwen. Deze angst verdwijnt meestal in de loop der jaren, wanneer de fantasie minder geprikkeld wordt. Oudere kinderen kunnen echter nog steeds bang zijn en ook volwassenen kunnen moeite hebben met het donker.

Oorzaken angst

Er zijn talloze oorzaken te bedenken waarom iemand bang is in het donker. Het kan te maken hebben met een levendige fantasie, maar het kan bijvoorbeeld ook komen door een traumatische ervaring. Je hebt bijvoorbeeld iets vreselijks meegemaakt in het donker en durft daarom niet meer naar bed te gaan zonder nachtlampje aan. Soms is het ook mogelijk dat mensen niet zo zeer bang zijn in het donker, maar dat ze claustrofobisch zijn. Dit houdt in dat je bang bent in kleine, afgesloten ruimtes. Het voelt verstikkend aan. Het hoeft dus niet te betekenen dat de angst met het donker te maken heeft, maar dat je claustrofobisch bent.

Angst oplossen bij kleine kinderen

Kleine kinderen kunnen met regelmaat bang zijn in het donker. Vaak heeft dit vooral te maken met een levendige fantasie. Het komt vaak voor dat kinderen worden getriggerd door enge verhalen of films. Ouders kunnen hier dus goed op letten, door te voorkomen dat het kind geen enge dingen ziet vlak voor het slapengaan. Let er zelf goed op hoe je kind reageert. Als ouder kun je dit het beste aanvoelen. Ook is het belangrijk om een angst niet groter te maken dan het is. Vertel je kind niet dat je er monsters verscholen zitten in de slaapkamer. Als er geen angst is, hoef je het ook niet te creëren. Is het kind ondanks dat toch bang, zoek dan uit wat voor het kind vooral werkt. Sommige kinderen hebben er baat bij wanneer je bijvoorbeeld met ze op spokenjacht gaat. Natuurlijk kan een nachtlampje ook altijd een verschil maken.

Oudere kinderen die bang zijn in het donker

Vaak wordt gezegd dat oudere kinderen zich niet meer zo moeten aanstellen. Ze zijn oud genoeg om niet mee bang te moeten zijn. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Sommige kinderen hebben langer een levendige fantasie of hebben een andere oorzaak van hun angst. Zoek uit wat het probleem is en ga het gesprek aan. Het kan bij oudere kinderen geen kwaad om bijvoorbeeld duidelijk te maken dat monsters echt niet bestaat en te praten over de angst van het kind.

Als angst een probleem wordt

Je kunt ook bang in het donker zijn en daar erg veel last van ondervinden. Een angst kan ontwikkelen in een fobie en dit kan een mens behoorlijk belemmeren in zijn doen of laten. Volwassenen hebben hier nog wel eens last van. Ook in het geval van een trauma kan de angst problematisch worden. In dat geval is het raadzaam professionele hulp in te schakelen. Bij een huisarts kun je een verwijzing krijgen voor een specialist, maar het is ook altijd mogelijk zelf iemand te zoeken die je kan helpen met je probleem. Specialistische hulp wordt in veel gevallen vergoed door het ziekenfonds.

Lees verder

© 2008 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom zijn we bang in het donker?Waarom zijn we bang in het donker?Bang in het donker, dat zijn we allemaal wel eens geweest. Maar waarom zijn we dat eigenlijk? Soms zelfs op latere leeft…
Claustrofobie; symptomen, oorzaken en behandelingClaustrofobie is een fobie voor kleine ruimten. Daarom wordt het ook wel "engtevrees" genoemd. Als je aan claustrofobie…
Kinderen en slaappatronenKinderen en slaappatronenTotdat een kind 21 jaar oud is, ontwikkelen de hersenen zich vooral tijdens het slapen. Weinig slapen zal resulteren in…

Het DSM-IV systeemHet DSM-IV-systeem. Dit systeem komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, is wereldwijd verspreid en wordt ook in Vla…
Pedofilie en behandelen?Nederland schrikt op wanneer er pedofielen de politiek in willen. Onder het mom dat het verbod op seks van kinderen op v…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 08-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.